Så kan du jobba för fler förmåner på jobbet
2023-05-29
Allt för få anställda i offentlig sektor erbjuds förmåner av sina arbetsgivare. Det visar en enkät som undersökningsföretaget Infostat gjort på uppdrag av Vision. Du som förtroendevald kan spela en viktig roll i arbetet med att få fler förmåner på jobbet.
- I tuffa ekonomiska tider spelar förmåner på jobbet en viktig roll. Fler arbetsgivare bör därför erbjuda sina medarbetare förmåner, för att stötta ekonomiskt men också för att bli mer attraktiv som arbetsgivare, säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef i Vision i ett pressmeddelande.
Vision: Fler offentliga arbetsgivare bör erbjuda anställda förmåner
Lunchkort i topp
Vision har genom Infostat gjort en undersökning för att ta reda på vilka förmåner som är mest eftertraktade och i vilken utsträckning de erbjuds av arbetsgivare. I den här undersökningen har vi endast tittat på förmåner som förmånsbeskattas, det betyder att till exempel friskvårdersättning eller extra semesterdagar inte är med.
De mest önskvärda förmånerna
- Lunchkort (37 procent)
- Periodkort i kollektivtrafiken (34 procent)
- Drivmedelsförmån för bil (26 procent)
- Cykelförmån (23 procent)
- Bilförmån (20 procent)
Intresset för periodkort i kollektivtrafiken är högt över lag men högst bland tjänstemän i offentlig sektor (45 procent).
De vanligaste förmånerna (med förmånsbeskattning) på jobbet
- Lunchkort (11 procent)
- Bilförmån (nio procent)
- Cykelförmån (åtta procent)
- Periodkort kollektivtrafik (sju procent)
Undersökningen visar att det är betydligt vanligare med förmåner inom privat sektor jämfört med i offentlig. Medan 20 procent av de privata tjänstemännen erbjuds ett lunchkort får till exempel bara fem procent av de offentligt anställda tjänstemännen samma förmån.
Det kan du göra som ombud
En viktig roll för dig som är Vision-ombud eller sitter med i en styrelse är just att driva frågor lokalt på din arbetsplats som kan göra arbetslivet ännu bättre för våra medlemmar. Att intresseförhandla för bättre förmåner är ett bra exempel på det.
Här kommer några tips på vad du kan göra för att driva frågan om en ny förmån:
- Ta upp frågan i er lokala styrelse. Samordna hur ni går vidare.
- Ta reda på vilka förmåner som efterfrågas från just era medlemmar. Värdera dessa utifrån lite olika kriterier, exempelvis hur stor möjlighet ni tror att arbetsgivaren har att erbjuda dem. Miljökriterier är också viktiga att ha i åtanke.
- Ta fram en plan på hur ni ska gå tillväga så att frågan drivs på rätt nivå och till rätt instans. Kanske kan ni samarbeta med andra arbetsplatser och göra gemensam sak.
- Gör research. Det är bra att veta om förmånen till exempel erbjuds i grannkommunen och om forskning finns som kan bidra till era argument. Kom ihåg att lyfta fram aspekter som även arbetsgivaren tjänar på – till exempel att vara en attraktiv arbetsgivare, nå klimatmål eller få friskare medarbetare.
- Skriv ner era argument i en förhandlingsframställan som ni sedan lämnar över till arbetsgivaren.
- Opinionsbilda gärna – skriv till lokaltidningen och berätta om ert arbete!
- Ha tålamod och ta upp frågan igen och igen om ni inte får genomslag direkt. Eller omvärdera planen och testa med en annan förmån. Försök ha en öppen dialog med arbetsgivarparten. Visa att ni vill samma sak – att medarbetare ska trivas och vilja jobba kvar!
- Fira framgång! Vare sig ni lyckas eller inte, var noga med att berätta för era medlemmar om det jobb ni gjort. Och glöm inte att lägga in ert initiativ på handlingskraftskartan om det går igenom!
Material och länkar
Intresseförhandling: Lunchkort
Intresseförhandlling: Påverka med framgång
Handlingskraftskartan