Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Du får en faktura på medlemsavgiften varje månad. Om du är ansluten till Kivra kommer fakturan dit. Från den dagen ditt medlemskap börjar gälla kan du anmäla autogiro eller e-faktura via Mina sidor. Har du ett framtida medlemskap behöver du göra det via din internetbank i stället.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

 • Kvinna åker buss.

Så kan du jobba för fler förmåner på jobbet

2023-05-29

Allt för få anställda i offentlig sektor erbjuds förmåner av sina arbetsgivare. Det visar en enkät som undersökningsföretaget Infostat gjort på uppdrag av Vision. Du som förtroendevald kan spela en viktig roll i arbetet med att få fler förmåner på jobbet.

-  I tuffa ekonomiska tider spelar förmåner på jobbet en viktig roll. Fler arbetsgivare bör därför erbjuda sina medarbetare förmåner, för att stötta ekonomiskt men också för att bli mer attraktiv som arbetsgivare, säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef i Vision i ett pressmeddelande.

Vision: Fler offentliga arbetsgivare bör erbjuda anställda förmåner

Lunchkort i topp

Vision har genom Infostat gjort en undersökning för att ta reda på vilka förmåner som är mest eftertraktade och i vilken utsträckning de erbjuds av arbetsgivare. I den här undersökningen har vi endast tittat på förmåner som förmånsbeskattas, det betyder att till exempel friskvårdersättning eller extra semesterdagar inte är med.

De mest önskvärda förmånerna

 • Lunchkort (37 procent)
 • Periodkort i kollektivtrafiken (34 procent)
 • Drivmedelsförmån för bil (26 procent)
 • Cykelförmån (23 procent)
 • Bilförmån (20 procent)

Intresset för periodkort i kollektivtrafiken är högt över lag men högst bland tjänstemän i offentlig sektor (45 procent).

De vanligaste förmånerna (med förmånsbeskattning) på jobbet

 • Lunchkort (11 procent)
 • Bilförmån (nio procent)
 • Cykelförmån (åtta procent)
 • Periodkort kollektivtrafik (sju procent)

Undersökningen visar att det är betydligt vanligare med förmåner inom privat sektor jämfört med i offentlig. Medan 20 procent av de privata tjänstemännen erbjuds ett lunchkort får till exempel bara fem procent av de offentligt anställda tjänstemännen samma förmån.

Det kan du göra som ombud

En viktig roll för dig som är Vision-ombud eller sitter med i en styrelse är just att driva frågor lokalt på din arbetsplats som kan göra arbetslivet ännu bättre för våra medlemmar. Att intresseförhandla för bättre förmåner är ett bra exempel på det.

Här kommer några tips på vad du kan göra för att driva frågan om en ny förmån:

 • Ta upp frågan i er lokala styrelse. Samordna hur ni går vidare.
 • Ta reda på vilka förmåner som efterfrågas från just era medlemmar. Värdera dessa utifrån lite olika kriterier, exempelvis hur stor möjlighet ni tror att arbetsgivaren har att erbjuda dem. Miljökriterier är också viktiga att ha i åtanke.
 • Ta fram en plan på hur ni ska gå tillväga så att frågan drivs på rätt nivå och till rätt instans. Kanske kan ni samarbeta med andra arbetsplatser och göra gemensam sak.
 • Gör research. Det är bra att veta om förmånen till exempel erbjuds i grannkommunen och om forskning finns som kan bidra till era argument. Kom ihåg att lyfta fram aspekter som även arbetsgivaren tjänar på – till exempel att vara en attraktiv arbetsgivare, nå klimatmål eller få friskare medarbetare.
 • Skriv ner era argument i en förhandlingsframställan som ni sedan lämnar över till arbetsgivaren.
 • Opinionsbilda gärna – skriv till lokaltidningen och berätta om ert arbete!
 • Ha tålamod och ta upp frågan igen och igen om ni inte får genomslag direkt. Eller omvärdera planen och testa med en annan förmån. Försök ha en öppen dialog med arbetsgivarparten. Visa att ni vill samma sak – att medarbetare ska trivas och vilja jobba kvar!
 • Fira framgång! Vare sig ni lyckas eller inte, var noga med att berätta för era medlemmar om det jobb ni gjort. Och glöm inte att lägga in ert initiativ på handlingskraftskartan om det går igenom!

Material och länkar

Intresseförhandling: Lunchkort

Intresseförhandlling: Påverka med framgång

Handlingskraftskartan

Nyheter

Till arkivet

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss