Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Tips för ett öppet Vision!

På denna sida ger förtroendevalda tips till andra förtroendevalda kring hur ni kan öka takten i arbetet med ett öppet Vision!

Först ut bland våra tipsstjärnor är Aïda Niang som sitter i valutskottet Stockholms stads avdelning och var förtroendevald mellan åren 2012 och 2018 i två olika stadsdelar i Stockholms stad och regionala RIM, Rådet för integration och mångfald, 2017-18.

Aïda Niang lyfter att det är oerhört viktigt att vi arbetar med aktiva åtgärder. Vi behöver kräva av arbetsgivaren att de arbetar med aktiva åtgärder, eftersom de enligt lag är skyldiga att göra det. Vi behöver också arbeta internt i Vision med aktiva åtgärder för att kunna öka takten i arbetet med ett öppet Vision. Aïda tipsar alla förtroendevalda om att använda sig av ”Vit, svart eller brun - Handbok om aktiva åtgärder kopplat till hudfärg” som är en handbok som Länsstyrelsen i Stockholm har tagit fram som visar hur man kan arbeta främjande för inkludering, med avseende på hudfärg, på arbetsplatsen. Det är viktigt att förtroendevalda har dialoger med sina medlemmar, och lyssnar aktivt på vad deras individuella behov är. Tillsammans kan vi skapa ett öppet Vision och En arbetsplats för alla!

 

Tips från Maria Borg 

Vi har också pratat med Maria Borg, som arbetar som utredare på Region Kronoberg och som är skyddsombud och Visionsombud. Hon vill tipsa styrelser i klubbar och avdelningar om tre box model Det kan vara en bra model att starta med om man kämpar med att få en överblick över hur man jobbar idag.

Det är en modell som används för arbete med innovation inom offentlig sektor, som också passar jättebra för att få en överblick hur ni idag jobbar med inkludering.

 

Tips från Lotta Lundberg

Vi har pratat med Lotta Lundberg, arbetskonsulent på Misa AB (ett privat omsorgsföretag) som är klubbordförande och även ombud för två enheter. Lotta lyfter att det finns starka normerna kring familj/barn och tvåsamhet. Det gör att ofrivilligt barnlösa kan känna sig exkluderade, och även de som väljer att leva barnfria. Ett tips till när ni möter nya förtroendevalda och medlemmar är att inte förutsätta att de har barn, vill ha, eller kan få barn. Tänk också på att bjuda in och prata om olika ämnen på fikat och raster. Var inte dömande mot din kollega som inte har barn. Om din barnlösa kollega säger att hen tog en lång sovmorgon på lördagen, så är det inte schysst att svara ”Åh jag som inte har haft en sovmorgon på tio år, så orättvist”. Istället kan du säga ”Å det låter skönt!” Avfärda inte någon bara för att den inte har barn, i frågor som rör barn. Vi kan alla relatera till hur det var att vara barn.

Fundera över vad du själv kan göra för att inkludera din kollega som inte har barn, kan ni ha ett helt fika utan att snacka barn en dag?

Har du en kollega som vågar berätta att den har svårt att bli eller inte alls kan bli förälder av någon anledning (permanent ofrivilligt barnlös) – kom inte med ”goda råd”, berätta inte om den där ”mirakelbebisen” och föreslå inte adoption. Den personen kan och har garanterat redan provat allt den kan och vill prova. Fråga istället om personen vill berätta om sin situation – och i så fall var beredd på att enbart lyssna med ett stort hjärta.

Ha förståelse för om någon inte orkar delta när den barnlediga kollegan kommer för att visa upp sitt barn. Ge personen möjlighet att i förväg välja om hen vill delta eller inte.

Tänk på att när det kommer till ledigheter/övertid/obekväm arbetstid o.dyl. har personer utan barn lika stort behov av och rätt till återhämtning från jobbet som alla andra, liksom att få fira storhelger med nära och kära.

I Sverige 2020 var 13,5% av kvinnor över 45 år och 21,5% av män över 50 barnlösa. Källa SCB.

Nyheter

Till arkivet

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar