×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Så förvaltar Vision medlemmarnas förtroende

2019-02-20

Tydliga riktlinjer och policys är grunden för att Vision ska kunna göra medvetna val. Riktlinjerna visar vägen för alla som är engagerade i Vision, och hjälper medlemmarna förstå hur och varför resurser används på det sätt de gör. Men var går gränsen för vad som är rimligt, och hur säkerställer Vision att interna policys efterlevs? Förbundsordförande Veronica Magnusson berättar.

 För Vision är Fair Union en av organisationens fem hjärtefrågor. Det innebär att Vision vill bidra till ett samhälle som är ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart. Att jobba för schysta arbetsvillkor ligger i organisationens DNA. För att lyckas med det är policy- och styrdokument ett bra stöd på vägen, men förbundsordförande Veronica Magnusson menar att det är det sunda förnuftet som är allra viktigast. 

– Vi vill att alla som är engagerade i Vision ska ha en strävan efter att göra saker så bra som möjligt. Policys är självklart en viktig grund, men det mesta handlar om att göra medvetna val. Det bästa vi kan göra för att hela tiden leva upp till det är att ha en dialog om hur vi kan göra saker bättre, säger Veronica.

Mat och dryck på konferens

Med jämna mellanrum arrangerar Vision konferenser, utbildningar och möten som sträcker sig över en eller flera arbetsdagar. En del i Fair Union-arbetet handlar om att säkerställa att mat som serveras vid dessa tillfällen är hållbart producerad. Policyn Schyst matbord som gäller vid dessa tillfällen, syftar till att av miljöhänsyn minska på mängden kött som Vision bjuder på, att kranvatten serveras istället för flaskvatten och att allt te och kaffe ska vara Fair Trade-märkt.

Sedan 2016 finns också ett beslut som säger att Vision inte bekostar alkohol.
– Det finns inga undantag från den regeln och det gör att det är glasklart vad som gäller. Beslutet om att aldrig köpa alkohol för medlemmarnas pengar har varit symboliskt viktigt för oss och skapat såväl trygghet som stolthet internt, säger Veronica. Hon fortsätter:
– Det är såklart inte helt friktionsfritt att ändra människors beteenden kring mat och dryck, men ofta leder det till spännande diskussioner. Att ha den dialogen är ett lärande i sig och det gör att människor får pröva sina argument. Självklart gör alla som de vill, men vi bekostar inte vad som helst. Eftersom vi är en organisation som når väldigt många människor så vet vi att det gör skillnad när vi tar medvetna och hållbara beslut.

Motiverade anställningsförmåner

Varje dag, i stort och smått, arbetar Vision för att förbättra medlemmarnas arbetsvillkor. Allas rätt till ett mänskligt arbetsliv gäller även internt på Vision.
– Som arbetsgivare är det viktigt att vi inte erbjuder sämre arbetsvillkor än de vi själva förespråkar för våra medlemmar. Men precis som mycket annat behöver anställningsförmåner också vara rimliga. För Vision är det bland annat rimligt att alla medarbetare ska kunna kombinera arbete och fritid, må bra på jobbet, få möjlighet till utveckling under arbetslivet och att vi uppmuntrar hälsofrämjande insatser, säger Veronica.

Resa med eftertanke

När det gäller resor i arbetet är det inte alltid helt enkelt att avgöra vilka resor som är motiverade. Ofta finns det flera olika perspektiv; dels ska resan inte belasta miljön mer än nödvändigt och dels ska den som reser ha rätt till rimliga arbetstider.

– Vår utgångspunkt är att det ska gå att kombinera ett fackligt engagemang med en vardag som fungerar. Inför varje resa krävs det att vi funderar på hur vi reser smartast, hur många som verkligen behöver åka eller om resan behövs överhuvudtaget. Vissa gånger kanske ett fysiskt möte kan ersättas med ett digitalt möte. Men när vi väl reser så väljer vi kollektivtrafik så långt det går, berättar Veronica.

Inte bara prislappen

Utmaningen i att efterleva policys och riktlinjer handlar om att verkligen tänka till kring vad man vill uppnå och hur vägen dit ska se ut. Ibland är det nämligen lätt att stirra sig blind på kostnader. Veronica nämner profilprodukter som ett exempel.

– Att Visions finns med och syns i olika sammanhang är viktigt för att vi ska vara närvarande bland våra medlemmar. Det finns ett stort värde i sig att vi har bra profilmaterial som vi kan ta med oss ut på mässor, möten och evenemang. Samtidigt behöver vi säkerställa att de produkter vi köper in har producerats på ett hållbart sätt och är av bra kvalitet. Därför handlar det inte bara om att hitta det bästa priset utan också om att se till att produkterna i sig inte bidrar till sämre arbetsvillkor för någon annan och i största möjliga mån begränsar påverkan på miljön.


”Vi ska tåla en granskning”

Som fackförbund förvaltar Vision medlemsavgiften från 197 000 medlemmar. Ibland blir organisationer som Vision föremål för granskning i media, vilket är både bra och viktigt i ett demokratiskt samhälle.
– Att bli granskad handlar om att vi ska kunna förklara hur vi använder våra resurser. Därför är det viktigt att som organisation hela tiden agera utifrån vad vi tycker att vi kan stå för, baserat på vår värdegrund. I det långa loppet bidrar granskning till utveckling, säger Veronica.

Trots att det är bra att organisationer med jämna mellanrum hamnar under lupp så finns samtidigt en risk att löpsedelrädslan tar över och lamslår det dagliga arbetet. 

– Det är aldrig bra när rädsla blir en drivkraft. Istället är det viktigt att vi fokuserar på vårt uppdrag och hur vi kan åstadkomma ett hållbart arbetsliv för våra medlemmar. Det handlar inte om att vi aldrig får ha roligt eller använda de resurser vi har, men vi måste självklart kunna motivera allt vi gör.

– För mig som ordförande i Vision är det viktigt att ha en transparens kring vad vi gör och varför vi gör det. Det ska exempelvis gå att ta en bild på mig i vilken situation som helst och att våra medlemmar ska förstå varför Vision finns med i det sammanhanget.

Text

Sofie Lundmark

 

Nyheter

Till arkivet

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

1127 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum