Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Lönekartläggning – ett viktigt sätt att hjälpa medlemmar!

2019-08-21

Dags för lönekartläggning? Ta reda på om det finns ojämställda löner på din arbetsplats– ett bra sätt att göra skillnad! Här ger Olof Ambjörn, ansvarig för mångfalds- och jämställdhetsfrågor på Vision, tre snabba tips inför kommande lönekartläggning.

En lönekartläggning innebär att arbetsgivare årligen och i samverkan med facken ska kartlägga, analysera och åtgärda osakliga skillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män. Sedan förändringarna i Diskrimineringslagen trädde i kraft i januari 2017 ska kartläggningarna göras varje år, istället för som tidigare var tredje år.
Att arbeta systematiskt med lönekartläggningar bidrar till ökad jämställdhet på arbetsplatsen. Det ger också ett bra underlag till den egna lönepolitiken och en överblick av lönestrukturen på arbetsplatsen. Så här får du som ombud några snabba tips inför kartläggningen:

 1. Ta reda på när arbetsgivaren tänker genomföra lönekartläggningen och se till att få vara med i hela i hela processen, från planering till avslut.
  - Alla arbetsgivare ska göra en lönekartläggning varje år för att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Arbetet med lönekartläggning ska ske i samverkan med facket, säger Olof Ambjörn.
 2. Kom överens om hur kartläggningen ska genomföras, t ex ska det vara medellön eller något annat som jämförs?
  - Eftersom det inte finns något facit på hur en lönekartläggning ska göras så är det viktigt att ni själva säkerställer fackliga kvalitetskrav. Ju med konkret och uttalat det är hur saker och ting ska genomföras desto större chans blir det att alla blir nöjda med slutresultatet.
 3. Använd resultatet av er lönekartläggning.
  - Förutom att de osakliga löneskillnaderna ska rättas till så ger resultatet av en lönekartläggning kan ge fördjupad kunskap och information om bland annat lönestrukturer inom och mellan yrkesgrupper. Detta är ett utmärkt underlag när den egna lokala lönepolitiken utformas, inför nästkommande lönerevision eller om ni ska opinionsbilda kring lön, säger Olof Ambjörn.

Du hittar mer information och kunskap om lönekartläggning här. Du hittar också en bra checklista över vad du kan tänka på inför kartläggningen

Läs också: "Lönekartläggning gör skillnad" Läs förbundsordförande Veronica Magnussons kommentar här

 

Nyheter

Till arkivet

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

1536 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

 • Personlig rådgivning

 • Schysta medlemsförmåner

 • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Vårt frågeforum