×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Jobba med den digitala arbetsmiljön

2019-12-10

Visions medlemmar i kommuner och regioner förlorar runt 34 minuter om dagen på krånglande och dåligt anpassade IT- system. Det kan leda till ökad arbetsbörda och onödig stress. Men det finns saker du som ombud kan göra för att förbättra er digitala arbetsmiljö.

– Miljarder kronor slösas årligen bort på IT-system som inte svarar upp mot behoven. Det är tid och resurser som arbetsgivarna skulle kunna använda till att utveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Tidsbortfallet har ökat

Jämfört med 2014, då en liknande undersökning genomfördes, har tidsåtgången ökat med åtta minuter. Men också behoven av kompetensutveckling har ökat. Över hälften av de svarande, 56 procent, efterlyser mer kompetensutveckling och hälften svarar att de behöver bättre digitala verktyg. 

Inflytande leder till bättre system

De personer som upplever inflytande över IT-systemens utveckling och utformning är mer nöjda med sin digital arbetsmiljö. Men bara 22 procent tycker att de har inflytande. Det är en minskning med nästan 10 procent jämfört med för fem år sedan. Här kan du som är ombud på arbetsplatsen göra skillnad genom att påverka arbetsgivaren till att involvera användarna när nya system tas in.

Tre saker du som ombud kan göra för att påverka:

  • Ta pulsen på er digitala arbetsmiljö genom att samla era medlemmar och gå igenom Visions checklista. Diskussionen ger dig en fingervisning om hur ni ligger till.

  • Den digitala arbetsmiljön ska vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Påminn arbetsgivaren om det och föreslå att ni använder det digitala verktyget Digi-ronden (som Vision varit med och tagit fram). Genom verktyget kan ni kartlägga den digitala arbetsmiljön och ta fram en handlingsplan. 

  • Var uppmärksam i verksamheten och påpeka alltid att medarbetare ska vara involverade när nya system upphandlas och implementeras.

Fler resultat från enkäten:

  • En majoritet av medlemmarna är nöjda med IT-systemens användarvänlighet. Åtta av tio anser att IT-systemen uppfyller deras förväntningar och att de får den hjälp de
    behöver från IT-supporten.
  • Chefer som är män uppger i högre utsträckning än chefer som är kvinnor att de har inflytandemöjligheter och kan involvera sina medarbetare vid utveckling eller inköp av IT-system.

Läs mer om rapporten "It-strul kostar välfärden miljarder" här. 

Rapporten är en del av Visions temakampanj kring IT-strul. Du kan hitta mer info och filmer på vision.se/itstrul

Här kan du hitta länkar och förslag till inlägg om rapporten.

Nyheter

Till arkivet

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

971 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum