Studentmedarbetare gör välfärdsjobben synliga
Vision tecknade december 2014 ett studentmedarbetaravtal med Sveriges Kommuner och Regioner samt Pacta. Tack vare det kan en arbetsgivare anställa en student upp till 15 timmar per vecka, under terminstid. En chans att få in välutbildade personer i välfärden, och att ge studenter bra meriter och erfarenheter.
Med studentmedarbetaravtalet kan ni på din arbetsplats få in viktig kompetens i verksamheten, och ge studenter en bra ingång i yrkeslivet! Missa inte chansen – påverka din arbetsgivare att ta emot en studentmedarbetare hos er.
Varför studentmedarbetaravtal?
Det var Vision som tog initiativ till förhandlingarna om studentmedarbetaravtalet. Genom att visa upp vilka utvecklande jobb som finns i välfärdssektorn skapar vi bättre förutsättningar för att klara generationsväxlingen som kommer, och vi ger också studenter möjlighet till kvalificerat extrajobb som kan leda till en fast anställning efter examen. Bra för arbetsgivaren, bra för studenter och bra för välfärden, helt enkelt.
Generationsväxlingen är ett generellt problem på arbetsmarknaden, men drabbar offentlig sektor särskilt mycket. Kommuner och regioner kommer alltmer behöva konkurrera med övriga arbetsmarknaden om välutbildade anställda. Att redan under studietiden kunna erbjuda ett stimulerande och intressant arbete kan ge ett försprång i den konkurrensen.
Under studierna jobbar många extra, de flesta i okvalificerade arbeten utan koppling till vad man pluggar till. Samtidigt visar rapporter att matchningen och övergången mellan studier och yrkesliv har försämrats. Studentmedarbetaravtal kan fungera som en brygga mellan studier och arbetsliv.
Vad innebär studentmedarbetare?
Studentmedarbetaren ska arbeta högst 15 timmar i veckan i genomsnitt, och arbetet ska ha koppling till de pågående studierna. Vid schemaläggning ska arbetsgivaren ta hänsyn till studierna och obligatoriska utbildningsmoment. Lönen sätts individuellt enligt principerna i det centrala löneavtalet.
Anställningen skiljer sig från praktik, genom att det inte finns någon formell koppling mellan arbetsgivare och universitet.
Avtalet innehåller en reglering om mentorskap som inte finns i något av de tidigare tecknade studentmedarbetaravtalen.
När man anställs som studentmedarbetare ska arbetsgivaren utse en mentor för att stödja studentmedarbetaren i arbetet. Mentorn bör vara en person som både kan förmedla yrkeskunskaper och har förmåga att stötta studentmedarbetaren så att denne snabbt kan fungera väl i verksamheten.
En mentor med samma utbildningsbakgrund och som arbetar inom ett yrke där man själv ser sig kunna arbeta efter studierna kan ge ytterligare fördelar med jobberbjudandet. Vi är inte först med studentmedarbetaravtal men vi är först med mentorskapet.
Vinster med att anställa studenter
- Studentmedarbetare tillför viktiga perspektiv, senaste trender och engagemang i organisationen.
- Effektiviteten ökar. Arbetsuppgifter kan fördelas på det sätt som är mest effektiv för organisationen.
- Attraktivare arbetsgivare. Nöjda studentmedarbetare pratar väl om arbetsplatsen.
- Värdefulla kontakter på universitet och högskolor.
- Genom studentmedarbetare kan generationsväxlingen ske på ett smidigt sätt.
Påverka din arbetsgivare
Ta initiativ till en intresseförhandling för att anställa en studentmedarbetare hos er! Intresseförhandlingar är ett av de bästa verktygen för att få villkor som är anpassade till en viss yrkesgrupp eller en viss arbetsplats. Samla på er argument för att få igenom ert förslag, och presentera det för arbetsgivaren. Intresseförhandling begär ni enligt Medbestämmandelagen.
Intresseförhandla
Läs mer
Kollektivavtal för kommuner, regioner och Pacta
För studenter om studentmedarbetare