Skyddsombudets rätt när Arbetstidslagen bryts
Skyddsombudet kan vända sig till Arbetsmiljöverket om Arbetstidslagen bryts.
Under 2011 genomfördes en förändring av Arbetstidslagen. Tidigare behövde arbetsgivaren söka dispens från gränserna för hur mycket övertid som får läggas på arbetstagare.
Nu har i stället skyddsombuden en utökad befogenhet att anmäla till Arbetsmiljöverket när gränserna överskrids. En sådan rättighet har skyddsombuden haft länge när det gäller andra arbetsmiljöproblem. Med sedan lagändringen 2011 innefattas även arbetstid och övertid i befogenheten.
19a-anmälan
Om arbetsgivaren förlägger övertid, extra mertid och nödfallsövertid på så vis att Arbetstidslagens gränser överskrids, ska skyddsombudet i första hand vända sig till arbetsgivaren med krav på åtgärder. Skyddsombudet kan få hjälp av Vision att formulera en skriftlig begäran till arbetsgivaren.
Kolla upp vad som står i lokala och centrala kollektivavtal som arbetsgivaren kan vara knuten till. Lösningen på problemet kan vara att det behövs en reglering av arbetstiden i kollektivavtalet. Det är en fråga ni kan driva fackligt med hjälp av Vision.
Om skyddsombudet inte är nöjd med svaret på sin begäran, eller om arbetsgivaren inte besvarar begäran inom rimlig tid, blir nästa steg att vända sig till Arbetsmiljöverket med en begäran om en prövning av ärendet. En prövning kan leda till ett föreläggande om vite eller förbud. Arbetsmiljöverket genomför då en inspektion.
På Arbetsmiljöverkets webbplats finns en blankett som du kan fylla i och skicka in. Till blanketten ska du bifoga din skriftliga begäran om åtgärd som du gett till arbetsgivaren, liksom det eventuella svar som arbetsgivaren har lämnat.
Begäran om åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider (av.se)
Arbetstidslagen 19 a §
"Om ett skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att säkerställa att 8 a, 9 och 10 a §§ följs, ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära att denne vidtar sådana åtgärder. Om skyddsombudet begär det, ska arbetsgivaren genast lämna skyddsombudet en skriftlig bekräftelse på att begäran har mottagits.
Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked i frågan om den eller de åtgärder skyddsombudet har begärt. Lämnar arbetsgivaren inte ett sådant besked eller avslår arbetsgivaren skyddsombudet begäran, ska Arbetsmiljöverket pröva om föreläggande eller förbud enlig 22 § ska meddelas, om skyddsombudet begär det. (Paragrafen ändrad genom SFS 2011:740)"