×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nyanställd

« Prev Next »

Nyheter

Vikten av en bra start på jobbet

Två av tre unga Visionsmedlemmar svarar att de fått den introduktion de behöver för att kunna göra utföra sitt jobb på ett bra sätt. Men det finns mer att göra på arbetsplatserna.  2018-10-05

Bra kollegor, bra chef och dito lön. Det är viktigaste faktorerna när unga väljer arbetsgivare.
Det visar svaren från 850 unga medlemmar i Vision.

Unga om drömjobbet

Bra kollegor, bra chef och dito lön. Det är viktigaste faktorerna när unga väljer arbetsgivare. Det visar svaren från 850 unga medlemmar i Vision.  2018-06-05

Unga och amerikaner störs inte av mejl på fritiden

Den nya tekniken gör det möjligt att ha ett mer flexibelt arbetsliv. Men det är bra att kunna sätta gränser för arbetet, att till exempel inte läsa jobbmejlen på fritiden eftersom det kan leda till stress. Nu visar två undersökningar att inte alla blir störda av mejlen på fritiden.  2017-05-30

Sveriges snabbast växande förbund för tjänstemän populärt bland unga

Vision ökade procentuellt mest av alla tjänstemannaförbund i Sverige under 2016, med 5,7 procent. Många av dem som väljer Vision är unga. Yrkesverksamma under 30 år står för hela 29 procent av de nya medlemmarna under 2016.  2017-03-21

Till arkivet

1406 nya medlemmar under maj

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Läs senaste numret av Tidningen Vision!

Läs senaste numret av Tidningen Vision

Nr 1 2020

Tidningen Vision är en medlemstidning och utkommer med 8 nummer per år.

Fråga Vision

Personlig, arbetsrättslig och facklig rådgivning alla vardagar kl 8 - 20. Ring 0771 44 00 00 eller mejla visiondirekt@vision.se

Kontakta Vision Direkt

Gör skillnad på jobbet!

Du och tusentals andra i Vision gör skillnad på arbetsplatserna. Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ditt eget intresse och dina egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

ABC Boken «»

A

A-kassa

A-kassa är en förkortning av arbetslöshetskassa. Om du är medlem i en a-kassa och blir arbetslös samt uppfyller arbetsvillkoret så får du ersättning därifrån. Som medlem i Vision får du även en vass inkomstförsäkring som ytterligare förstärker din ekonomi, den ger dig upp till 80 procent av din lön om du skulle bli av med jobbet.

Anställningsavtal

Det är bra att ha ett skriftligt anställningsavtal eller anställningsbevis. I det finns villkoren för din anställning (till exempel lön, arbetstid, semester) som du och arbetsgivaren kommit överens om. Om din anställning är längre än en månad har du rätt till ett anställningsavtal. Vision kan hjälpa dig att kolla ditt avtal.

Anställningsform

Det finns tre olika anställningsformer. Tillsvidareanställning, tidsbegränsad anställning och provanställning. Oavsett anställningsform har du nytta av Vision.

Anställningsintervju

Anställningsintervjun är ett tillfälle för arbetsgivaren att lära känna dig som person för att avgöra om du är rätt för jobbet. Det är även ett bra tillfälle för dig att få en bättre bild av jobbet du söker, arbetsgivaren och arbetsplatsen. 

Arbetsbrist

Arbetsbrist är den vanligaste sakliga grunden för uppsägning. Arbetsbrist uppstår när exempelvis ett företag går med förlust och antalet anställda måste minskas. Arbetsgivaren måste överväga alla möjligheter som finns för att undvika uppsägningar på grund av arbetsbrist och förhandla med facket om förändringar i verksamheten.

Arbetsmarknad

Vilka arbetsgivare skulle du vilja jobba hos, och var finns de? Kartlägg din arbetsmarknad så att det blir lättare att söka rätt jobb. Ju mer kunskap du har om arbetsmarknaden, desto lättare blir det för dig att välja och rikta ditt budskap till arbetsgivaren. 

Arbetsmiljö

Det ska kännas bra att gå till jobbet. Din arbetsgivare har ansvar för att du har en bra arbetsmiljö, såväl fysiskt som psykiskt. Som anställd ska du också hjälpa till. Det innebär att följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om du upptäcker något som är fel. Det är skyddsombudet på din arbetsplats som företräder dig och dina kollegor i arbetsmiljöfrågor.

Arbetstid

Din arbetstid styrs både av lagar och avtal. Den totala arbetstiden inklusive jourtid, övertid, semestertid och sjukledighet får under en fyramånadersperiod inte vara mer än 48 timmar per vecka. Om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats får du extra ersättning för obekväm arbetstid.

Avtalsrörelse

När ett kollektivavtal löper ut ska facket och arbetsgivarna komma överens om ett nytt avtal för löner och villkor. Förhandlingsprocessen kallas avtalsrörelse.

B

Balans

Är det okej att kolla mejlen på kvällen? Eller jobba över en fredag? Det beror helt på vad du själv vill och vad du och din chef kommit överens om. Tycker du inte att du har en bra balans? Ta ett snack med din chef eller kontakta oss på Vision om du vill diskutera frågan.

Bollplank

Som ny på jobbet kan det vara skönt att ha någon att bolla frågor med. Om du har frågor om jobbet och dina villkor kan du alltid ta kontakt med oss på Vision.

C

Central förhandling

I en central förhandling möts arbetsgivarens och arbetstagarens fackförbund och förhandlar om till exempel nya kollektivavtal.

Chef

Chefen spelar en viktig roll för en bra verksamhet och arbetsmiljö. För att kunna utöva ett bra ledarskap måste du som chef få rimliga förutsättningar. Som medlem i Vision har du bland annat en personlig ombudsman, tillgång till utbildningar/kurser samt tillgång till ett av Sveriges största chefsnätverk.

CV

CV står för curriculum vitae och är en sammanställning av dina kunskaper, erfarenheter och färdigheter. Med andra ord en meritförteckning, som du skickar med när du söker jobb. Som medlem i Vision kan du få hjälp med ditt CV genom vår CV-granskning.

D

Deltidsanställning

I en deltidsanställning är arbetstiden kortare än den ordinarie arbetstiden på arbetsplatsen.

E

Engagemang

Det är många som är engagerade i Vision. Kanske vill du också vara med? Det är lätt att engagera sig, på det sätt du själv vill. Ordna yrkesträffar, jobba för friskvårdsbidrag på ditt jobb, öka kunskapen om jämställdhet, ta emot en student på din arbetsplats under en dag eller sprid kunskap om Fairtrade... Hör av dig så berättar vi mer!

F

Fackförbund

Vision är ett fackförbund, och ett medlemskap hos oss handlar om att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vi kan löner, anställningsvillkor och det mesta som har med ditt jobb att göra. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär. Genom Vision får du också ett värdefullt nätverk, personlig karriärcoachning och en vass inkomstförsäkring.

Fackpamp

Fackpampar går bort i Vision, däremot har vi många engagerade som brinner för att bidra till ett roligt och bra arbetsliv. I Vision är det lätt att engagera sig på det sätt du själv vill. Ordna yrkesträffar, var förtroendevald, sprid kunskap om Fairtrade eller varför inte ta emot en student på din arbetsplats under en dag – alternativen är många. Hör av dig så berättar vi mer!

Fair Union

Vision vill ha ett schyst arbetsliv. För oss slutar arbetet för schysta villkor inte vid vår egen arbetsplats eller ens vid vårt lands gränser. Vi vill ta ansvar så långt det bara går. Det är därför vi är en Fair Union.

Fast anställning

En fast anställning är detsamma som tillsvidareanställning. Den gäller tills du eller din arbetsgivare säger upp anställningsavtalet. Ofta brukar det finnas en uppsägningstid som framgår av ditt anställningsavtal.

Fika

Fika varje förmiddag och eftermiddag? Eller bara en kaffe vid datorn? Alla arbetsplatser ser olika ut, det gör även fikarutinerna. Som ny på jobbet är det inte alltid självklart, men lugn: du kommer snart märka hur det är på ditt jobb. Fikabordet är dessutom det perfekta stället för att bonda med dina nya kolleger.

Föräldraledighet

Du har rätt att ta ut föräldraledighet från första anställningsdagen. Många kollektivavtal gör så att du får extra ersättning, föräldrapenningstillägg eller föräldralön, från arbetsgivaren när du är föräldraledig.

Föräldralön

Föräldrapenningtillägg, eller föräldralön, innebär att arbetsgivaren fyller ut en del av glappet mellan din vanliga lön och föräldrapenningen.

G

Gladare måndagar

Vision är fackförbundet som tycker att det ska vara kul att gå till jobbet. Inte bara måndagar, utan alla dagar i veckan. Det är därför vi finns till. Vi gör allt för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vad gör din måndag gladare?

Gravid

Du bestämmer själv när du vill berätta på jobbet att du ska få barn, dock senast två månader före din ledighet. Du kan ta ut föräldraledighet från första anställningsdagen. Arbetsgivaren får inte vid anställning eller uttagning till utbildning förbigå en person på grund av graviditet, inte heller säga upp en person eller begränsa längden på anställningen på grund av det.

H

HBTQ

Vision tycker det är viktigt att alla ska kunna vara sig själva på arbetsplatsen, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet/könsuttryck. På arbetsplatsen kan det handla om att inte utsättas för särbehandling och begränsningar när det gäller allt från personalsociala aktiviteter till att kunna göra karriär.

I

Individuell lön

Med individuell lön menas att det finns en verklig koppling mellan dina arbetsresultat och din lön. Arbetar du på effektiva sätt så att målen för din verksamhet uppnås? I så fall ska du kunna se det på din löneutveckling, och förstå hur du kan påverka din lön.

Inflytande

Vi tycker det är viktigt att du kan vara med och påverka hur du har det på jobbet. Genom Vision får du möjlighet till inflytande över vad som händer på din arbetsplats. Så att du kan få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv.

Ingångslön

Ingångslön är den första lönen du får när du börjar arbeta. Tänk på att din första förhandlade lön kommer att vara med dig ett tag. Därför är det bra att försöka förhandla en så bra ingångslön det går. Hör gärna av dig till oss på Vision om du är osäker på löneläget.

Inkomstförsäkring

Som medlem i Vision får du en vass inkomstförsäkring. Den som är arbetslös får maximalt 11 000 kronor i månaden efter skatt från a-kassan, som har ett inkomsttak på 18 700 kronor. Med Visions inkomstförsäkring kan du få upp till 80 procent av din lön efter skatt.

Intresseförhandling

En intresseförhandling kan exempelvis börja vid fikabordet, när du och dina kollegor pratar om vad ni skulle vilja förbättra på arbetsplatsen. Intresseförhandlingen handlar om villkoren på din arbetsplats där man sluter ett avtal eller gör en överenskomelse.

J

Jobbintervju

Jobbintervjun är ett tillfälle för arbetsgivaren att lära känna dig som person för att avgöra om du är rätt för tjänsten. Det är även ett tillfälle för dig att få en bättre bild av jobbet, arbetsgivaren och arbetsplatsen. Med Vision kan du intervjuträna innan det är dags.

Jour

Är du anställd där man är beroende av personal som är tillgänglig även utöver ordinarie arbetstid? Arbetsgivaren kan då begära att du ska ha beredskap eller jour. Jour innebär i princip att du omedelbart ska kunna träda i tjänst. Jour har du i regel på din arbetsplats. Jourtiden får vara högst 48 timmar per arbetstagare under en fyraveckorsperiod, eller 50 timmar under en kalendermånad.

Jämställdhet

Kvinnor och män ska ha lika rättigheter och praktiska möjligheter till arbete, inflytande och utveckling i sitt yrke och på sin arbetsplats. Jämställdhet handlar om demokrati på arbetsplatsen och i samhället. Vision tycker att jämställdhetsfrågan är mycket viktig och arbetar bland annat med att motverka såväl strukturella som osakliga löneskillnader.

K

Kaffemaskinen

Inte bara källan till det koffein som tar dig genom dagen utan även en samlingspunkt för arbetsgruppen och ständigt ett möjligt samtalsämne. ”Är inte kaffet äckligare än vanligt i dag?”

Karriärcoachning

Med karriärcoachning får du möjlighet att skapa en bättre bild av dig själv som yrkesperson. Det handlar om att sätta upp mål och kartlägga vägarna dit. Är du nöjd med ditt nuvarande jobb eller vill du gå vidare? Som medlem i Vision har du en personlig karriärcoach.

Kollektivavtal

Kollektivavtal är en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare om villkoren på ditt jobb. Dels kan det slutas centralt, men det finns också möjlighet att teckna avtal lokalt på din arbetsplats med din arbetsgivare men också för din yrkesgrupp. De är mer flexibla än lagstiftning. Avtalen gäller under en bestämd tidsperiod, och omförhandlas sen.

Kärlek på jobbet

Kärlek till jobbet? Eller till och med kärlek på jobbet? Vision erbjuder ingen kärleksrådgivning, men vi önskar dig all lycka!

L

LAS

Lagen om anställningsskydd, LAS, reglerar vad som gäller när en arbetsgivare ska anställa eller säga upp en anställd. Vid uppsägning finns det turordningsregler som bygger på att längre anställningstid ger företräde till fortsatt anställning.

Löneanspråk

Uppge aldrig löneanspråk i din skriftliga ansökan. Du kan bli bortgallrad innan arbetsgivaren ens hunnit titta på dina meriter och din kompetens. Om du får frågan om löneanspråk på intervjun – be att få fundera och återkomma. Det ideala förhandlingsläget har du när du blir erbjuden jobbet.

Lönecoachning

Har du fått nytt jobb och ska ha löneförhandling, eller är det dags för lönesamtal? Som medlem i Vision kan du få lönecoachning av våra rådgivare.

Löneförhandling

Det är vid löneförhandlingen du och din nya arbetsgivare kommer överens om din lön. Det är viktigt att du får rätt lön från början. Fundera över ditt mål med förhandlingen, vilken lön du vill ha samt argumenten till varför du ska ha den lönen. Använd Visions lönecoach.

Lönesamtal

Din lön bestäms i ett lönesamtal mellan dig och din chef. Under lönesamtalet kan du påverka chefens syn på det jobb du gör, och chefen kan påverka din syn på din roll. Tänk i förväg igenom vad du vill ta upp på ditt lönesamtal, och använd Visions checklistor.

Lönestatistik

Med lönestatistiken får du en bild av löneläget i ditt yrke, den ger dig även en fingervisning om vad andra tjänar. Vision har en omfattande lönestatistik, där du kan söka på hundratals olika yrken.

M

Medlemsförmåner

Som medlem i Vision får du många schysta medlemsförmåner som skapar värde för dig i vardagen. Träning, stipendier, tidningar, böcker och kurser är bara några exempel.

N

Nätverka

Att nätverka och skaffa värdefulla kontakter kan ge dig många fördelar i arbetslivet. Med Vision får du ett stort nätverk och löpande erbjudanden om att delta på yrkesträffar, seminarier och utbildningar.

O

Ofast jobb

Ett ofast jobb är en tidsbegränsad anställning, som gäller en viss tid eller för ett visst jobb. Det kan vara allmän visstidsanställning, vikariat eller säsongsarbete. Om du har varit anställd hos samma arbetsgivare med samma anställningsform i mer än två år går det över till en fast anställning. Visions expert på ofasta jobb hjälper dig gärna om du har frågor.

Ombud

På din arbetsplats har du antagligen ett Vision-ombud. Den personen har fått ett förtroende från sina kollegor, och ska kunna coacha dig om du behöver råd eller stöd från Vision. Ombudet deltar även i samverkan med arbetsgivaren. Är du intresserad av att bli ombud? Ta kontakt med din lokala avdelning eller klubb, eller ring Vision Direkt på 0771 44 00 00.

Osakliga löneskillnader

En osaklig löneskillnad saknar rationell förklaring. Löneskillnad på grund av kön är exempelvis en sådan. Enligt Diskrimineringslagen har varje arbetsgivare skyldighet att årligen genomföra lönekartläggningar, bland annat för att hitta osakliga löneskillnader som man då kan komma till rätta med.

P

Pension

Det lönar sig att ägna pensionen en tanke, även om det är långt borta. Allmän pension är lagstadgad och din arbetsgivare betalar in arbetsgivaravgifter till skatteverket för din pension som redovisas i det orange kuvertet varje år. Med kollektivavtal på jobbet får du dessutom tjänstepension från din arbetsgivare.

Personligt brev

När du söker ett jobb ska du i jobbansökan oftast skicka med ett personligt brev. I det berättar du varför just du är lämplig för jobbet. I det brevet ska du vara konkret och visa på hur dina kompetenser matchar det som arbetsgivaren vill ha. Som medlem i Vision får du hjälp med granskning av ditt brev och CV.

Projektanställning

Projektanställning är en typ av visstidsanställning, det vill säga en anställning som sträcker sig över en begränsad tid.  Lagen säger att arbetsgivaren får tidsbegränsa anställningar om det handlar om allmän visstidsanställning, vikariat eller säsongsarbete. 

Provanställning

Provanställning är ett sätt för både dig och arbetsgivaren att pröva ett nytt jobb som, om ni är nöjda, övergår till tillsvidareanställning. Provanställningen får vara i högst sex månader, och kan avbrytas när som helst utan att man behöver ge något särskilt skäl.

R

Rast

Det finns inga lagar som säger hur lång rast du har rätt till, men allmänt kan sägas att om det bara finns en rast under arbetsdagen så bör den inte understiga 30 minuter.

Roligt på jobbet

Det ska vara roligt att gå till jobbet. Känns det inte så kanske du ska fundera på vad som skulle kunna förbättras. Med Visions karriärcoacher kan du diskutera hur du får ditt arbetsliv så bra som du vill.

S

Semester

Du har rätt att vara ledig från jobbet av olika skäl. Semester, föräldraledighet, studieledighet är några exempel. Enligt semesterlagen har du rätt till 25 semesterdagar per år, och om du har kollektivavtal på din arbetsplats kan du ha rätt till fler semesterdagar.

Skyddsombud

Ett skyddsombud är en facklig företrädare som har till uppdrag och ansvar att huvudsakligen bevaka medlemmarnas arbetsmiljö, reagera och agera när något är fel och tillsammans med arbetsgivaren åtgärda och lösa problemet.

Strukturella löneskillnader

Lönerna är lägre i yrken, branscher och sektorer där de flesta är kvinnor jämfört med yrken, branscher och sektorer där de flesta är män. Denna orättvisa kallas strukturella löneskillnader, och det är ett allvarligt problem på flera sätt. Det vill Vision komma tillrätta med.

Säga upp sig

Om du vill säga upp dig från ditt jobb beror uppsägningstiden på ditt avtal och din anställningsform. Kolla i ditt avtal vad som står, och är du osäker kan du alltid ta kontakt med Vision.

T

Tillsvidareanställning

En tillsvidareanställning eller fast anställning, gäller tills du eller arbetsgivaren säger upp anställningsavtalet. Vill du sluta på ditt jobb behöver du säga upp dig. Ofta brukar uppsägningstiden stå i ditt anställningsavtal eller kollektivavtal.

Timanställning

Timanställning är en löneform och inte en anställningsform. Lagen om anställningsskydd säger att det på ditt anställningsavtal ska framgå vilken anställningsform du har, till exempel tillsvidareanställning eller vikariat. Att du har timlön har i sig ingen påverkan på hur din anställningstid räknas.

Tjänstledig

Som tjänstledig är du ledig från ditt arbete utan lön. Alla har rätt till tjänstledighet för studier. Utöver det kan kollektivavtalet på din arbetsplats ge dig rätt att ta tjänstledigt för andra behov.

U

Uppsagd

Enligt lagen får en anställd inte sägas upp utan saklig grund. Det finns två definitioner på saklig grund: uppsägning på grund av arbetsbrist och uppsägning på grund av personliga skäl.

Uppsägningstid

Om din arbetsgivare tecknat kollektivavtal finns uppsägningstiden i avtalet om anställningsvillkor. Uppsägningstiden beror på anställningstid och ibland även på ålder. Den beror också på om det är du själv som säger upp dig, eller om du blir uppsagd. Utan kollektivavtal gäller de uppsägningstider som finns i Lagen om anställningsskydd eller om du och arbetsgivaren kommit överens om annat.

Utvecklingssamtal

Utvecklingssamtalet handlar om din utveckling på jobbet. Det är ett regelbundet återkommande samtal mellan dig och din chef, som tar upp dina arbetsuppgifter och din arbetssituation. Hur vill du utvecklas på jobbet? Använd Visions verktyg inför samtalet.

V

Varsel

Ett varsel är en förvarning om att det kan bli uppsägningar på grund av arbetsbrist. Enligt lag måste en arbetsgivare som planerar att säga upp fler än fem anställda varsla. Ett varsel är i sig ingen uppsägning. Det är först när du får ta emot ett personligt besked om att du är uppsagd som din uppsägningstid börjar löpa.

Vikariat

Vikariat är en tidsbegränsad anställning, ett så kallat ofast jobb. Ett vikariat övergår till en tillsvidareanställning när du varit anställd med samma anställningsform i mer än sammanlagt två år under en femårsperiod.

Visstidsanställning

En visstidsanställning, eller ett ofast jobb, är en tidsbegränsad anställning som gäller en viss tid eller för ett visst jobb. Om du har varit anställd hos samma arbetsgivare med samma anställningsform i mer än två år går det över till en fast anställning. Visions expert på ofasta jobb hjälper dig gärna om du har frågor.

Y

Yrkesfokus

Visions medlemmar har tusentals olika yrken. Många av dem jobbar med samma sak som du. När vi är många är det lättare att ta initiativ och påverka så att ditt jobb blir ännu bättre. Vi har tjänsterna för dig i din yrkeskarriär, om det så gäller lönecoachning, karriärrådgivning, nätverkande eller kompetensutveckling.

Ö

Öppen på jobbet

Du ska aldrig behöva dölja vem du är på jobbet. Vision arbetar för att alla ska kunna vara sig själva på arbetsplatsen. Ingen ska bli särbehandlad eller känna begränsningar på grund av vem hon/han är.

Övertid

Om du jobbar mer än vad som är bestämt i ditt anställningsavtal så är det övertid. Hur mycket du får betalt för övertid regleras i kollektivavtalet på din arbetsplats. Finns det inget kollektivavtal så behöver du komma överens med din arbetsgivare om vad som ska gälla. Även Arbetstidslagen sätter gränser för hur mycket övertid du får jobba.