×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

Samarbetsavtal – FAQ

Frågor och svar om samarbetsavtalet mellan Vision och Kommunal.

Vad är det här för avtal, och vad handlar det om?

Förbundsstyrelserna i Vision och Kommunal har fattat beslut om ett samarbetsavtal. Syftet är att vi ska kunna göra större skillnad för medlemmarna tillsammans än vi kan var och en för sig. Det gäller påverkan av villkoren på arbetsplatsen, och det gäller att vi ska växa och få fler medlemmar.

Med fler medlemmar bakom förslagen, till exempel när det gäller en intresseförhandling på arbetsplatsen, är det lättare att göra skillnad. Det gäller inom de områden där vi har eller kan ha en gemensam syn eller gemensamma förslag.

Avtalet presenteras i en gemensam folder, som finns att beställa i trycksaksbeställningen på vision.se/trycksaker.

Varför gör Vision det här?

Visions och Kommunals medlemmar finns på samma arbetsplatser. Det är nästan alla arbetsplatser inom välfärden. Om vi samarbetar kan vi påverka mer för att medlemmarna ska ha bra villkor, och för att välfärden ska vara så bra som möjligt.

Rekrytering är en viktig del av samarbetsavtalet: att så många som möjligt inom vårt organisationsområde ska gå med i facket, och mer specifikt i Vision eller Kommunal (det fackförbund som tecknar kollektivavtal för den berörda medlemmen).
En del i samarbetsavtalet är också att göra tydligt att vi inte konkurrerar om varandras medlemmar. Störst chans att påverka villkoren finns det när medlemmen är med i det fackförbund som tecknar kollektivavtal för just den personen.

Vad är skillnaden mot tidigare?

Det har funnits ett samverkansavtal mellan Kommunal och SKTF, som togs fram 2005. Det var mer inriktat på att göra tydligt vem som kan vara medlem i vilket förbund, och vad som händer om förbunden tycker olika.

I det här samverkansavtalet ligger betoningen på vad man kan göra tillsammans på arbetsplatserna: att göra skillnad för medlemmarna.

För vem är samarbetsavtalet skrivet?

Mest berörda av samarbetsavtalet är alla förtroendevalda som planerar och genomför det fackliga arbetet på arbetsplatserna. Men alla medlemmar kan ta initiativ till samarbeten på arbetsplatserna.

Vad vill Vision att jag ska göra?

Diskutera igenom materialet i styrelsen och med ombuden. Boka gärna in ett möte tillsammans med Kommunals företrädare om hur ni går vidare. Berätta för medlemmarna och tipsa dem om att komma med förslag på vad ni skulle kunna göra tillsammans för att få bättre villkor på arbetsplatsen. Finns det någon intresseförhandling ni kan driva gemensamt?

Var får jag veta mer?

Har du frågor om innehållet, kontakta gärna Vision Direkt. Vi kommer att publicera tips på samarbeten "i verkliga livet" på vision.se/fortroendevald så fort vi får in dem.

Tycker förbunden lika fast det ena är ett TCO-förbund och det andra är ett LO-förbund?

Bra förutsättningar att göra ett bra jobb, utveckling under yrkeslivet och bra lön för dig som är medlem. Det är både Kommunals och Visions utgångspunkter i det fackliga arbetet.

I samarbetsavtalet finns våra gemensamma ståndpunkter om vad som behövs för schysta villkor och en bra välfärd.

Hur vet jag vilka som kan vara med i Vision och vilka som ska vara med i Kommunal?

Så här står det i foldern om samarbetsavtalet: "Se till att vara medlem i det fackförbund som har hand om 'ditt' kollektivavtal – då kan du påverka mer på din arbetsplats." Är du osäker kan du alltid ringa Vision Direkt.

Om Kommunal och Vision är oense om vilket förbund medlemmen ska tillhöra eller vilket kollektivavtal som borde gälla går ärendet vidare till förbundens centrala kontor. Sista instans för att avgöra det är samarbetskommittén mellan förbunden.

Nyheter

Så får du med semesterlugnet till jobbet

Har jobbstressen redan gjort sig påmind efter sommarens ledighet? Arbetsmiljötidningen Du & jobbet har pratat med ”stressdoktorn” och föreläsaren Tomas Danielsson för att få några råd hur du kan behålla sommarlugnet, även om arbetsvardagen har startat på allvar.  i förrgår kl 11:36

Så får du en bättre arbetsmiljö vid köksbordet

Under våren är det många som har bytt kontoret till köksbordet. För att fortsatt minska risken för smittspridning av corona rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att de som har möjlighet att arbeta hemma fortsätter med det även under hösten. Ta del av forskares bästa tips på hur du bibehåller en bra arbetsmiljö i hemmet.  igår kl 10:10

Värmen är tillbaka - Så kan du jobba ute

Suntarbetsliv har tagit fram en checklista över hur du kan flytta kontorsarbetet utomhus. Och varför det är bra att jobba utomhus.  igår kl 12:06

Bli kvitt semesterhjärnan!

Känner du dig extra trögstartad efter semestern? Då är du inte ensam. Socialpsykologen Bosse Angelöw tipsar om hur du kan göra för att komma in i vardagen och hitta tillbaka till arbetsglädjen på bästa sätt.  för 14 timmar sedan

Till arkivet

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

403 nya medlemmar under augusti

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Chatta med Vision Direkt

Personlig, arbetsrättslig och facklig rådgivning. Chatta med oss vardagar 9-15.

Till chatten

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb