×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Samarbetsavtal – FAQ

Frågor och svar om samarbetsavtalet mellan Vision och Kommunal.

Vad är det här för avtal, och vad handlar det om?

Förbundsstyrelserna i Vision och Kommunal har fattat beslut om ett samarbetsavtal. Syftet är att vi ska kunna göra större skillnad för medlemmarna tillsammans än vi kan var och en för sig. Det gäller påverkan av villkoren på arbetsplatsen, och det gäller att vi ska växa och få fler medlemmar.

Med fler medlemmar bakom förslagen, till exempel när det gäller en intresseförhandling på arbetsplatsen, är det lättare att göra skillnad. Det gäller inom de områden där vi har eller kan ha en gemensam syn eller gemensamma förslag.

Avtalet presenteras i en gemensam folder, som finns att beställa i trycksaksbeställningen på vision.se/trycksaker.

Varför gör Vision det här?

Visions och Kommunals medlemmar finns på samma arbetsplatser. Det är nästan alla arbetsplatser inom välfärden. Om vi samarbetar kan vi påverka mer för att medlemmarna ska ha bra villkor, och för att välfärden ska vara så bra som möjligt.

Rekrytering är en viktig del av samarbetsavtalet: att så många som möjligt inom vårt organisationsområde ska gå med i facket, och mer specifikt i Vision eller Kommunal (det fackförbund som tecknar kollektivavtal för den berörda medlemmen).
En del i samarbetsavtalet är också att göra tydligt att vi inte konkurrerar om varandras medlemmar. Störst chans att påverka villkoren finns det när medlemmen är med i det fackförbund som tecknar kollektivavtal för just den personen.

Vad är skillnaden mot tidigare?

Det har funnits ett samverkansavtal mellan Kommunal och SKTF, som togs fram 2005. Det var mer inriktat på att göra tydligt vem som kan vara medlem i vilket förbund, och vad som händer om förbunden tycker olika.

I det här samverkansavtalet ligger betoningen på vad man kan göra tillsammans på arbetsplatserna: att göra skillnad för medlemmarna.

För vem är samarbetsavtalet skrivet?

Mest berörda av samarbetsavtalet är alla förtroendevalda som planerar och genomför det fackliga arbetet på arbetsplatserna. Men alla medlemmar kan ta initiativ till samarbeten på arbetsplatserna.

Vad vill Vision att jag ska göra?

Diskutera igenom materialet i styrelsen och med ombuden. Boka gärna in ett möte tillsammans med Kommunals företrädare om hur ni går vidare. Berätta för medlemmarna och tipsa dem om att komma med förslag på vad ni skulle kunna göra tillsammans för att få bättre villkor på arbetsplatsen. Finns det någon intresseförhandling ni kan driva gemensamt?

Var får jag veta mer?

Har du frågor om innehållet, kontakta gärna Vision Direkt. Vi kommer att publicera tips på samarbeten "i verkliga livet" på vision.se/fortroendevald så fort vi får in dem.

Tycker förbunden lika fast det ena är ett TCO-förbund och det andra är ett LO-förbund?

Bra förutsättningar att göra ett bra jobb, utveckling under yrkeslivet och bra lön för dig som är medlem. Det är både Kommunals och Visions utgångspunkter i det fackliga arbetet.

I samarbetsavtalet finns våra gemensamma ståndpunkter om vad som behövs för schysta villkor och en bra välfärd.

Hur vet jag vilka som kan vara med i Vision och vilka som ska vara med i Kommunal?

Så här står det i foldern om samarbetsavtalet: "Se till att vara medlem i det fackförbund som har hand om 'ditt' kollektivavtal – då kan du påverka mer på din arbetsplats." Är du osäker kan du alltid ringa Vision Direkt.

Om Kommunal och Vision är oense om vilket förbund medlemmen ska tillhöra eller vilket kollektivavtal som borde gälla går ärendet vidare till förbundens centrala kontor. Sista instans för att avgöra det är samarbetskommittén mellan förbunden.

Nyheter

Medicinska sekreterare kräver bättre villkor

Medicinska sekreterare får vården att rulla, men de är för få. Lön och arbetsvillkor behöver förbättras för att locka fler till yrket. Det visar den rapport om medicinska sekreterare i Norden som Vision genomfört.  för 11 dagar sedan

Eva-Lotta Nilsson, förhandlingschef på Vision

Vägen till friskare arbetsplatser går genom samverkan

Hög sjukfrånvaro är negativ för alla. Det innebär sämre livskvalitet för medarbetare och förlorade kompetenser och ökade kostnader för arbetsgivare. Nu finns en ny vägledning som ska underlätta arbetet i centrala samverkansgrupper och skyddskommittéer. Vägledningen innehåller bland annat framgångsfaktorer och förslag på en arbetsprocess för att hitta en väg till friskare arbetsplatser.  för 14 dagar sedan

Digitala årsmötet - så går det till

Om en månad är det dags för Visions första helt digitaliserade årsmöte. Årsmötets processledare Kajsa Qvist berättar hur det kommer att gå till.  2019-09-06

Vision ställer sig bakom FFF:s krav

Klimatet är en facklig fråga, idag och alla andra dagar. Vision är en Fair union och har haft fokus på hållbarhet sedan länge. Vi vet att vi måste jobba tillsammans, både arbetsgivare, fackförbund, politiker och medborgare, för att möjliggöra en grön omställning - en #JustTransition. Därför ställer vi oss självklart bakom FFF:s fyra krav och uppmanar andra att göra detsamma!  2019-09-27

Till arkivet

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

1087 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Fråga Vision Direkt

Personlig, arbetsrättslig och facklig rådgivning alla vardagar mellan 8 och 20. Ring 0771 44 00 00 eller mejla visiondirekt@vision.se. Du kan även chatta vardagar 9-15.

Till chatten

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb