Nyligen firade vi fyra år som Vision. Och när jag ser tillbaka på de här fyra åren känner jag mig både stolt och glad! Över att 61 500 personer valt att bli medlemmar i Vision. Och för att många unga väljer oss. 30 procent av våra nya medlemmar är under 30 år.
Vision har vuxit sig starkare och vi har uppnått en position som vi bara kunde drömma om för några år sedan, när vi och många andra fackförbund tappade i medlemsantal. Och här vill jag särskilt lyfta fram dig som är lokalt förtroendevald och som bidragit till att vi befinner
oss där vi gör! Samtidigt är det viktigt att vi blickar framåt. Vision ska fortsätta att växa och
utvecklas och se till att vi är relevanta för dem som ännu inte kommit ut på arbetsmarknaden.
Vi ska finnas där medlemmarna är och vi ska ställa frågan till nyanställda och alla andra som kan vara med hos oss. Vision är en kraft som påverkar. Vi driver medlemmarnas frågor och når resultat som är viktiga för våra medlemmar i de yrken och på de arbetsplatser som de
befinner sig på. Och allt det bra som vi gör i vår vardag tycker jag att vi ska berätta om. Om
intresseförhandlingar, nätverkande, dialoger med arbetsgivarna, IT-skyddsronder, utbildningar, rekryteringar och allt annat.
Berätta vid fikaborden, i sociala medier och där du befinner dig. Många av Visions medlemmar gör just nu ett otroligt viktigt arbete med att ta emot de flyktingar som söker skydd i vårt land. Det är medlemmar som jobbar med flyktingmottagande i kommunerna, på hem för ensamkommande flyktingbarn, i kommunala bostadsbolag, i kyrkan, vården, skolan – ja, kort sagt hela välfärden berörs av den rådande situationen.
För oss som fackförbund handlar det nu om att erbjuda stöttning till våra Vision gör skillnad medlemmar och arbeta för att de får rätt förutsättningar att göra sitt jobb. Vision skänker också 100 000 kronor till UNHCR för att stödja de akuta insatser som pågår för att hjälpa människor på flykt.
En annan viktig uppgift är att underlätta för nyanlända att få jobb. Vision deltar redan i regeringens arbete med snabbspår på arbetsmarknaden. Men det är lokalt som vi kan göra mest skillnad. Allt ifrån att etablera en kontakt med den lokala arbetsförmedlingen till att diskutera på arbetsplatsen vilka språkkrav som är rimliga att ha på en sökande till en tjänst. Det kan också handla om att stötta nyanlända in i yrkesintroduktionsanställningar, praktikplatser eller att du som förtroendevald tar på dig ett mentorskap.
Genom att ta initiativ, komma med idéer och påverka kan vi åstadkomma massor som underlättar för nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden. Tillsammans och var och en för sig kan vi göra insatser som spelar roll.