Schysta villkor på ofasta jobb
2011-10-06
För många unga är tidsbegränsade anställningar eller "ofasta jobb" en chans att få in en fot på arbetsmarknaden. Bland dem mellan 25 och 34 år har nästan en av fyra ett ofast jobb, enligt Statistiska centralbyrån. Många är akademiker.
En av dem är Andreas Johansson, socionom och medlem i Vision. Idag har han ett fast jobb men för några år sedan när han blev färdig socionom var vikariat de enda jobb man kunde få i Stockholm. Andreas såg hur ett tillfälligt jobb och en tillfällig bostad ledde till ökad stress hos stora delar av personalen på arbetsplatsen, vilket i sin tur resulterade i en instabil arbetsplats. Han tycker inte att det är något fel med vikariat i sig, men när de sätts i system går kompetens och långsiktighet förlorad.
Utöver otrygghet och svårighet att planera framtiden innebär ett ofast jobb även att man kan behandlas annorlunda i arbetslivet. Lagar och avtal har ofta en fast anställning som huvudregel, det kan innebära sämre villkor för den med ofast jobb. För Vision är det en självklarhet att man har schysta villkor på jobbet, oavsett vilken anställningsform man har. Vi är inte emot ofasta jobb, däremot är vi kritiska till arbetsgivare som "staplar" olika former av ofasta jobb ovanpå varandra. Vi tycker att efter maximalt 36 månader av ofast jobb, oavsett form, bör anställningen automatiskt övergå i en fast anställning.
Vi kan också jobba för att förbättra villkoren i våra avtal. Vi vill till exempel att man ska ha tillgång till kompetensutvecklingsinsatser på arbetsplatsen, det är viktigt inte minst för unga akademiker. Månadslön bör gälla redan efter en månads anställning. Även den som varit anställd kortare än ett år ska kunna få föräldrapenningstillägg. Har man haft ofast jobb i mer än tolv månader ska man ingå i löneöversynen.
Har du frågor om hur du bäst kan engagera medlemmar med ofast jobb och stärka deras inflytande på arbetsplatsen, kontakta gärna Visions expert, Marcus Nordenborg. Läs mer på vision.se/ofast
PS. Just nu syns vår Gladare måndagar-kampanj runt om i landet. Använd den gärna för att diskutera vad som gör måndagen och resten av veckan ännu bättre. Vi får in mängder av tips och idéer till vision.se/gladaremandagar och kommer så småningom att ha en värdefull samling av idéer om vad som skulle förbättra våra medlemmars arbetsliv.
Annika Strandhäll
Förbundsordförande Vision