Ny lönepolitik för rätt lön
När detta skrivs har Visions extra förbundsmöte precis fattat beslut om en ny lönepolitik. Jag är väldigt glad över detta. Det bygger på ett förbundsmötesbeslut från 2012 om att utveckla Visions lönepolitik, samt på en bred medlemsdiskussion, Fika för rätt lön.
Med Fika för rätt lön fick ni förtroendevalda, medlemmar och potentiella medlemmar möjlighet att prata om hur ni ser på lön, lönesättning och Visions arbete.
Kampanjen resulterade i ett fantastiskt engagemang och gensvar! Hela 644 lönefikor genomfördes över hela landet i kommuner, landsting, kommunala förvaltningar, privata företag, Svenska kyrkan med flera. Tusentals synpunkter dokumenterades.
Det är tydligt att det finns ett starkt stöd för en individuell och differentierad lönesättning. Lönen ska bygga på arbetsuppgifter, kvalifikation och prestation. Och den ska sättas i samtal mellan varje enskild medarbetare och närmaste chef.
Samtidigt känner många en otålighet över att det inte riktigt fungerar i praktiken. Därför behöver vi jobba mer med medlemmarnas förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb och att få arbetsinsatsen korrekt bedömd av närmaste chef.
De strukturella löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade sektorer och branscher är en fråga som berör, och den vill våra medlemmar att vi ska jobba vidare med.
Lönepolitiken är en central fråga för ett fackförbund. Jag och styrelsen är angelägna om att få vår nya lönepolitik på plats så att vi med full kraft kan börja jobba med den. Det blir ett viktigt steg i det fortsatta bygget av ett ännu bättre och mer framgångsrikt förbund.
Nu inleder Vision och Kommunal också ett unikt samarbete för mångfald och likabehandling. Vi startar med att lansera en gemensam skrift, ”En arbetsplats för alla”. Syftet är att motverka främlingsfientlighet och bidra till ett öppet klimat på arbetsplatserna.
Anledningen till att vi samarbetar i denna fråga är att våra förbund tillsammans organiserar en mycket stor del av medarbetarna i välfärden. För oss är det självklart att arbetslivet ska vara fritt från diskriminering. ”En arbetsplats för alla” utgår från att olikheter berikar och uppmuntrar till diskussion på arbetsplatserna.
Så ta chansen och bjud in till ett tvärfackligt samtal kring mångfald och likabehandling! Och läs mer om vårt samarbete i detta nummer av Aspekten.
Annika Strandhäll
Förbundsordförande Vision
(Krönika publicerad i Aspekten 2/2014)