Nu är det vår tur!
Några dagar före jul överlämnade vi i Vision våra yrkanden inför det nya avtal som ska gälla på kommun- och landstingsområdet från 1 maj. Ett tydligt krav är att alla medlemmar ska få reallöneökningar.
Annika Strandhälls krönika i Aspekten nr 1 2012
Minst 3,6 procent per år ska avsättas för individuell fördelning. I den siffran finns också ett utrymme för att påbörja ett partsgemensamt arbete med att rätta till de strukturella löneskillnaderna. Det är dags att komma till rätta med att till exempel en ingenjör, ekonom eller chef som arbetar i vår sektor har betydligt lägre lön än de som arbetar i en mansdominerad sektor, exempelvis näringslivet. Då krävs det att våra medlemmar få högre lönepåslag än industrin över ett antal år.
Ingela Gardner Sundström, ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation, kommenterade vårt yrkande i media med att SKL inte kan ta ansvar för hur vår sektor står sig i jämförelse med andra sektorer. Därmed, menar hon, är de strukturella löneskillnaderna inte en fråga för avtalsrörelser mellan SKL och deras fackliga motparter.
Det resonemanget har jag svårt att följa. Vi i Vision anser att de strukturella löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade yrken, branscher och sektorer i allra högsta grad är ett gemensamt ansvar för Sveriges Kommuner och Landsting och oss. Det handlar om kvaliteten i välfärdstjänsterna. Vill vi att kommuner, landsting och regioner ska bli en vinnare i konkurrensen om den välutbildade och motiverade arbetskraften framöver så måste vi förhålla oss till andra sektorer, och erbjuda väl så goda löner och arbetsvillkor som de kan erbjuda. Det handlar om bilden av vår sektor, och då kan vi inte sticka huvudet i sanden och säga att det inte är vårt problem.
Ett annat viktigt avtalskrav handlar om villkoren för alla dem med ofasta jobb. Vi vet att det är många nya på arbetsmarknaden som under väldigt lång tid går på otrygga anställningar. Det är inte rimligt att arbetsgivaren ska kunna stapla olika visstidsanställningar på varandra i åratal. Därför vill vi att den som haft ett ofast jobb i mer än två år automatiskt ska få ett fast jobb.
Samtidigt som de centrala förhandlingarna pågår behöver vi opinionsbilda för våra krav, centralt men också i din kommun eller landsting. Ett första steg är att överlämna yrkandet till arbetsgivarna i din kommun eller landsting och berätta om kraven. Informera medlemmarna och tipsa gärna lokal media för att skapa ett tryck i frågorna. Nu kör vi!
Annika Strandhäll
Förbundsordförande Vision