Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Välkommen till utbildning Praktisk pedagogik

Grattis till det roliga uppdraget att vara utbildare i Vision! Här har vi samlat information och material som du behöver i ditt uppdrag och för din kommande utbildningsdag i Praktisk pedagogik. Sidan kommer att fyllas på med material både innan och efter utbildningsdagen.

Under 2020 har vi en kortare, anpassad version av praktisk pedagogik som sker på distans. Med stöd av hemsidan kan du även efter utbildningen ta reda på mer om hur vi tillsammans skapar ett bra utbildningsstöd för Visions förtroendevalda, hur du på olika sätt kan utveckla din kompetens och få inspiration i uppdraget.

Vi förväntar oss att du lägger minst en timme efter utbildningen på eget arbete och en timme till förberedelser så att vi får ut så mycket som möjligt av dagen.

Program för utbildningen 10 december

Här hittar du programmet för distansutbildningen.

Längst ner på denna sida hittar du praktisk information kring hur du loggar in i Adobe Connect.

Föruppgift

För att få ut det mesta av dagen vill vi att du förbereder dig genom att göra följande föruppgifter. Du behöver avsätta en dryg timme till förberedelser.

 1. Pedagogisk grund ca 20 min
 1. En utbildning för alla, upp till 30 min
  En arbetsplats för alla är en viktig fråga för Vision och i utbildningar vill vi också bidra till en utbildning för alla. På förbundsmötet 2020 beslutades att önskemålet är att alla går e-utbildningen En arbetsplats för alla.
 • Har du inte gjort det nyligen så vill vi att du går den igen.

  E-utbildningen tar ca 20 minuter att gå igenom.

En arbetsplats för alla (med inloggning)

Du behöver vara inloggad på vision.se för att kunna starta e-utbildningen. Genom att du startar utbildningen här registreras ditt resultat. När du gått igenom alla avsnitt är du godkänd och har möjlighet att ladda ner ett intyg på Mina sidor.

Starta utbildning

Genom att starta e-utbildningen godkänner jag att Vision sparar uppgifter i min utbildningshistorik så länge jag är medlem i Vision. Uppgifterna hanteras endast av behörig personal på Visions kansli. I de fall uppgifterna kan behöva behandlas av utomstående part, exempelvis för teknisk support, sker det enbart med en leverantör där Vision skrivit personuppgiftsbiträdesavtal enligt GDPR.

Läs mer om Visions personuppgiftshantering.

 • Reflektion: Många av oss har någon gång upplevt orättvisa på arbetsplatsen – för egen del eller upplevt andra bli orättvist behandlade. Har du en berättelse du vill dela? Hur ser din berättelse ut? Fortsätt meningen ”Jag insåg att en arbetsplats för alla är viktigt när…” Vill du ta del av andras berättelser kan du se filmen här.
 • Reflektera också över vad du menar med en utbildning för alla? Hur bidrar du till det? Ta med goda exempel till utbildningsdagen.
 1. Hitta rätt! ca 10 min

Som utbildare får du oftast en bokning av din utbildning direkt i outlook med en länk till materialet. Allt färdigt material ligger samlat i mappen Visions utbildningsmaterial. Om du inte har tillgång till denna mapp så behöver du be IT om hjälp att få rätt behörighet. Det finns två olika vägar till materialet som du ser nedan. Här hittar du också Visions metodbank och övningsbank samt mappen Tips och trix för utbildare. En massa bra saker, helt enkelt!

I:\Publik\Visions utbildarmaterial

M:\Stockholm\Avdelningsresurser\KFU\Publik\Visions utbildarmaterial

Ibland utvecklar vi material, såsom t ex under nuvarande pandemi där vi skapar distansupplägg. Då får du kännedom om ändringar i upplägg direkt av utbildningsansvarig senast ett par veckor innan utbildningstillfället.

Inför utbildningen ber vi dig därför testa att du hittar rätt och för dig själv svara på följande frågor genom att söka efter svaren.

 • Var hittar du deltagarnas material Utbildning för Vision-ombud?
 • Hur lång tid tar Metod presentation sol ungefär att redovisa per person?
 • När börjar Utbildning i löneprocessen digital version dag 1?
 • Var hittar du Övning Brevet?
 1. Tyck till!

Bidra till vår gemensamma utbildningsdag genom att svara på några mentimeterfrågor. Gå till länken nedan senast 9/12 så att vi använda svaren under utbildningsdagen. https://www.menti.com/pdebcjnmkd 

Utbildningsdagens material

Här hittar du efter utbildningen det material som visats under dagen så att du i lugn och ro kan gå tillbaka och reflektera över innehållet. Denna del fylls på med material.

Anteckningar gruppövningar Praktisk pedagogik 201210.docx.pdf
En arbetsplats för alla-UTBILDARE.pdf
Polls praktisk pedagogik dec 2020.docx.pdf
Praktisk pedagogik december 2020.pdf
En utbildning för alla chattanteckningar.pdf

Eget arbete (efter)

Det egna arbetet vill bidra till fördjupad kunskap, tid för reflektion och stöd i ditt uppdrag. Vi har här prioriterat uppgifter som vi tror är särskilt bra för dig att ta del av. Dessa uppgifter tar ca en timme att genomföra och kan anpassas till ditt schema och dina behov.

Kom först ihåg att svara på vår utvärdering kompassen. Dina synpunkter är viktiga för oss och bidrar till att utveckla Visions utbildningar.

1. Digitalt lärande

 1. Reflektera
 • Skriv gärna ner vad du vill komma ihåg eller göra framåt i din handlingsplan eller anteckningar. Hur vill du utveckla dig som utbildare? Varför inte göra en egen checklista eller tipslista?
 1. Bli bättre på att tala och samtala

I höst har vi tagit fram ett nytt material till vissa utbildningar för att ge deltagarna möjlighet att på egen hand läsa in sig på temat Att tala och samtala – din guide till bättre kommunikation. Denna modul kommer t ex att användas i Utbildning för ordförande och är ett sätt att frigöra tid från faktainspel på våra utbildningsträffar och istället fokusera på att diskutera och öva på innehållet.

Vi vill att du prioriterar att ta del av avsnitten:

 • Kommunikation – vad är det?
 • Att tala inför publik

Du är så klart bra om du tar del av hela introduktionen och vi hoppas att du finner innehållet givande.

Att tala och samtala

I utbildningen Att tala och samtala – din guide till bättre kommunikation får du veta vad som påverkar den och hur du kan lyckas med din kommunikation. Du kommer att få verktyg för att tala inför publik och lära dig mer om coachande samtal. Du kommer även få insikter i hur du kan ge återkoppling i olika sammanhang. Du behöver vara inloggad på vision.se för att kunna starta e-utbildningen.

Starta utbildning

Genom att starta e-utbildningen godkänner jag att Vision sparar uppgifter i min utbildningshistorik så länge jag är medlem i Vision. Uppgifterna hanteras endast av behörig personal på Visions kansli. I de fall uppgifterna kan behöva behandlas av utomstående part, exempelvis för teknisk support, sker det enbart med leverantör där Vision skrivit personuppgiftsbiträdesavtal enligt GDPR.

Läs mer om Visions personuppgiftshantering.

Tips!

Vision play 

Innan utbildningen kan det vara bra att både gå igenom hemsidan och Visions playkanal för att se vad som är aktuellt just nu. Under utbildningsstöd hittar du filmer utbildningsgruppen producerat.

I höstas kom filmen Visions snabba styrelseskola ut. Har du sett den? Den visas före eller under vissa av Visions utbildningar. Filmen är tänkt som en introduktion för nya i styrelsen eller de som är nyfikna på att engagera sig. Ett sätt att sänka tröskeln till fackligt engagemang.

Våra övergripande principer

https://www.suntarbetsliv.se/

www.sensus.se

https://www.sensus.se/metodbanken/

https://www.sensus.se/studiematerial/ny-i-forening-intuitiv-utbildningssajt-for-foreningskunskap/

https://www.tco.se/fackligaakademin/

Hyper Island Toolbox

www.mentimeter.com  

Så kommer du igång

Utbildningen kommer att hållas i Adobe Connect.  Länk till rummet:  http://vision.adobeconnect.com/utbildning/

(Välj knappen Guest. Skriv in ditt namn och klicka på knappen Enter room.)

Här kan du läsa mer om hur du laddar ner Adobe Connects applikation och vilken teknisk utrustning du behöver i Adobe Connect.

Vill du testa tekniken i lugn och ro innan utbildningen?

Vi erbjuder också ett testtillfälle för dig som i lugn och ro vill testa tekniken innan utbildningen mer info finns i bekräftelsen som du fått på mejlen.

Känner du dig osäker att delta i Adobe Connect eller har problem att logga in kontakta utbildning@vision.se

 

Kontaktuppgifter

Har du frågor kring utbildningens innehåll kontakta Jonas Anundi jonas.anundi@vision.se eller Marie-Louise Mattsson på marie-louise.mattsson@vision.se.

Kontakta Vision

Till Vision Direkt kan du höra av dig och få personlig rådgivning om allt som rör din arbetssituation – lön, kompetensutveckling, arbetsmiljö, varsel, rättigheter och karriär.

Kontakta Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar