Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Glad kvinna.

Tipsen för att få högre lön: ”Det här är viktigt”

Vill du höja din lön? Då finns det en rad saker du kan tänka på för att få arbetsgivarens uppmärksamhet. – Det är viktigt att inte visa missnöje direkt, utan istället vara konstruktiv och ta reda på hur du kan förbättra dig, säger Robin Stjernfelt, rådgivare på Vision Direkt.

Har du fått reda på att kollegan har högre lön än dig, du trots att ni har samma arbetsuppgifter? Att ha koll så att man ligger rätt i löneläget är positivt, men bli inte upprörd över din nyvunna kunskap. Det kan ligga mer än en titel bakom skillnaden i löneläget, menar Robin Stjernfelt som är rådgivare på fackförbundet Vision.

Han och kollegorna tar dagligen emot samtal från människor som vill ha tips kring hur de kan höja sina löner.

– Den vanligaste funderingen är hur lönerna ligger till i yrket där de är verksamma, eller i en viss del av landet. En del ringer för att de har fel lön och undrar hur de kan göra för att höja den.

Ta egna initiativ

Att en kollega med samma titel har högre lön är inte ovanligt, och bör enligt Robin Stjernfelt inte leda till upprörda känslor innan man vet anledningen bakom lönesättningen.

– Personen kanske presterar bättre, eller så kan den ha ett annat ansvarsområde som du inte känner till och märker att personen gör. Därför är det viktigt att själv ta initiativ till förbättringar, säger han.

Vad tjänar andra i ditt yrke?

För de som vill höja lönen har Robin och kollegorna på Vision en rad tips som går ta till när du gör dig redo för en löneförhandling:

1. Fokusera på rätt saker

Mycket handlar om att du utför de uppgifter du faktiskt är anställd för att göra. Många fokuserar ibland på saker som inte är lönegrundande. Då måste man istället tänka på vad arbetsgivaren vill se för prestation och hur du kan gynna organisationen på bästa sätt.

2. Ta på dig mer ansvar

Enklaste sättet att få högre lön är att utöka dina arbetsuppgifter för att på så sätt bli mer värdefull för organisationen. Var lyhörd och tillmötesgående, visa framåtanda och en vilja att förbättras. Kom ihåg att alltid höra dig för om möjlighet till en lönehöjning när du har bytt arbetsuppgifter, eller har tagit på dig ett större ansvar. Det är vanligt med lönesamtal en gång per år, men det finns inget som säger att lönen inte kan höjas utanför de samtalen.

3. Anteckna vad du gör och använd det i lönesamtalen

Det är inte alltid en chef har full koll på vad en anställd egentligen bidrar med i en organisation. Då kan det vara bra att ha med sig anteckningar över sina arbetsuppgifter för att på så sätt visa varför man förtjänar en högre lön. Prata utifrån hur dina arbetsuppgifter förbättrar verksamheten och hur du gynnar organisationen.

4. Jämför inte med andra

Att höra sig för vad kollegorna tjänar kan vara ett bra sätt att få en översikt kring löneläget, men använd det inte som ett argument i en löneförhandling. Det kan vara så att en kollega gör arbetsuppgifter du inte känner till, även om ni på papperet har samma titel. I stället kan du till exempel fråga: ”Jag vet att den här personen har högre lön än mig, vad kan jag göra för att komma upp till den nivån?”. Här går det hänvisa tillbaka till skolsystemet: För att få ett visst betyg bör man veta vad som krävs för att få det betyget. Då är det också viktigt att din chef tydligt förklarar vad du bör göra för att få högre lön.

5. Om du känner att din lön är helt felaktig, ta hjälp av facket

Om tipsen ovan inte fungerar och du fortfarande känner att din lön inte motsvarar din prestation kan du prata med dina lokala fackliga företrädare. De har bra insyn i löneläget på arbetsplatsen och om en anställd visar ett tydligt missnöje kring lönesättningen kan det ha blivit något fel i processen. Facket kan ge dig statistik kring löneläget för din yrkesgrupp och ge ytterligare tips kring hur du kan argumentera för att höja lönen.

Mer om lön

Bli medlem

Gör skillnad på jobbet!

Vad engagerar er på din arbetsplats? I Engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån just ert intresse och era förutsättningar.

Engagemangskiosken