Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Glad kvinna.

Tipsen för att få högre lön: ”Det här är viktigt” 

Vill du höja din lön? Då finns det en rad saker du kan tänka på för att få arbetsgivarens uppmärksamhet. 

– Det är viktigt att vara konstruktiv och vad du kan göra för att bidra till verksamhetens mål, säger Robin Stjernfelt, rådgivare på Vision Direkt. Hur ser de lokala lönekriterierna ut, vilket arbete premierar arbetsgivaren. 
Det är viktigt att inte visa missnöje direkt, utan istället vara konstruktiv och ta reda på hur du kan påverka din lön, säger Robin Stjernfelt, rådgivare på Vision Direkt. 

Varje år tar fackförbundet Vision fram lönestatistik, som en av många medlemsförmåner. 

Få koll på din lön

Här kan du hitta statistik baserat på över 100 000 löner. Du kan jämföra din lön baserat på till exempel sektor, yrke och var i Sverige du jobbar.

Logga in Prova på

Så gör du för att testa

Inte medlem i Vision? Fyll i dina uppgifter så får du se lönestatistiken under en begränsad period.

Jag godkänner villkoren. Vision kommer att kontakta dig för att berätta vad Vision kan göra för dig och erbjuda medlemskap i Vision. Dina personuppgifter används bara för detta ändamål. 

Underlaget bygger på uppgifter från över 100 000 anställda inom kommun, region, Svenska kyrkan och privata bolag i välfärden. Med Visions lönestatistik kan du till exempel få reda på medellön, lönespridning, lönenivå uppdelat på ålder och på olika kommuner eller regioner. 
 
Men vad kan du göra om statistiken visar att du inte tjänar lika mycket som dina kollegor med liknande tjänster? Hur kan du på bästa sätt motivera en löneökning för egen del? 

Som rådgivare på Vision Direkt tar Robin Stjernfelt och kollegorna dagligen emot samtal från människor som vill ha tips kring hur de kan höja sina löner. 

– Den vanligaste funderingen är hur lönerna ligger till i yrket där de är verksamma, eller i en viss del av landet. En del ringer för att de upplever att de har fel lön och undrar hur de kan göra för att höja den. 

Ta egna initiativ 

Att en kollega med samma titel har högre lön är inte ovanligt, fokus bör ligga på vad man själv kan göra för att få en högre lön enligt Robin Stjernfelt. 

– Personen kanske presterar bättre, eller så kan den ha ett annat ansvarsområde som du inte känner till och märker att personen gör. Därför är det viktigt att själv ta initiativ till förbättringar, säger han och fortsätter: 
– Sedan får man inte glömma andra faktorer som påverkar möjligheten till att få högre lön, såsom företagets ekonomi, dess budget och ibland också hur marknaden ser ut. 

Fem tips inför lönesamtalet 

För de som vill höja lönen har Robin och kollegorna på Vision en rad tips som går att ta till när du gör dig redo för ett lönesamtal: 

1. Fokusera på rätt saker 

Vet du hur lönekriterierna ser ut på din arbetsplats? Om du har koll på det kan du lättare fokusera på att göra rätt saker och – om du vill – ta på dig extra uppgifter som du vet bidrar till att hjälpa verksamheten framåt.  

2. Ta ett utökat ansvar 

Ett sätt att kunna få högre lön är att utöka dina arbetsuppgifter, för att på så sätt bli mer värdefull för organisationen. Var lyhörd och tillmötesgående, visa framåtanda och en vilja att förbättras. Om du får mer komplexa arbetsuppgifter bör du undersöka möjligheten att få höjd lön, även om det inte är i samband med ett lönesamtal. 

3. Anteckna vad du gör och använd det i lönesamtalen 

Det är inte alltid en chef har full koll på vad en anställd egentligen bidrar med i en organisation. Skriv därför kontinuerligt ner dina prestationer och arbetsuppgifter. Ta med anteckningarna till lönesamtalet så kan du tydligare motivera varför du förtjänar en högre lön.  

4. Jämför inte med andra 

Att höra sig för vad kollegorna tjänar kan vara ett bra sätt att få en översikt kring löneläget, men använd det inte som ett argument i en löneförhandling. Det kan vara så att en kollega gör arbetsuppgifter du inte känner till, även om ni på papperet har samma titel. I stället kan du till exempel fråga: ”Jag vet att det finns de som har den här lönen, vad kan jag göra för att komma upp till den nivån?”. 

5. Om du känner att din lön är helt felaktig, ta hjälp av facket 

Om tipsen ovan inte fungerar och du fortfarande känner att din lön inte motsvarar din prestation kan du prata med dina lokala fackliga företrädare. De har bra insyn i löneläget på arbetsplatsen och om en anställd visar ett tydligt missnöje kring lönesättningen kan det ha blivit något fel i processen.  

Gör skillnad på jobbet!

Vad engagerar er på din arbetsplats? I Engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån just ert intresse och era förutsättningar.

Engagemangskiosken