– Det är viktigt att vara konstruktiv och vad du kan göra för att bidra till verksamhetens mål, säger Robin Stjernfelt, rådgivare på Vision Direkt. Hur ser de lokala lönekriterierna ut, vilket arbete premierar arbetsgivaren.
Det är viktigt att inte visa missnöje direkt, utan istället vara konstruktiv och ta reda på hur du kan påverka din lön, säger Robin Stjernfelt, rådgivare på Vision Direkt.
Varje år tar fackförbundet Vision fram lönestatistik, som en av många medlemsförmåner.
Få koll på din lön
Här kan du hitta statistik baserat på över 100 000 löner. Du kan jämföra din lön baserat på till exempel sektor, yrke och var i Sverige du jobbar.
Underlaget bygger på uppgifter från över 100 000 anställda inom kommun, region, Svenska kyrkan och privata bolag i välfärden. Med Visions lönestatistik kan du till exempel få reda på medellön, lönespridning, lönenivå uppdelat på ålder och på olika kommuner eller regioner.
Men vad kan du göra om statistiken visar att du inte tjänar lika mycket som dina kollegor med liknande tjänster? Hur kan du på bästa sätt motivera en löneökning för egen del?
Som rådgivare på Vision Direkt tar Robin Stjernfelt och kollegorna dagligen emot samtal från människor som vill ha tips kring hur de kan höja sina löner.
– Den vanligaste funderingen är hur lönerna ligger till i yrket där de är verksamma, eller i en viss del av landet. En del ringer för att de upplever att de har fel lön och undrar hur de kan göra för att höja den.
Ta egna initiativ
Att en kollega med samma titel har högre lön är inte ovanligt, fokus bör ligga på vad man själv kan göra för att få en högre lön enligt Robin Stjernfelt.
– Personen kanske presterar bättre, eller så kan den ha ett annat ansvarsområde som du inte känner till och märker att personen gör. Därför är det viktigt att själv ta initiativ till förbättringar, säger han och fortsätter:
– Sedan får man inte glömma andra faktorer som påverkar möjligheten till att få högre lön, såsom företagets ekonomi, dess budget och ibland också hur marknaden ser ut.
Fem tips inför lönesamtalet
För de som vill höja lönen har Robin och kollegorna på Vision en rad tips som går att ta till när du gör dig redo för ett lönesamtal:
1. Fokusera på rätt saker
Vet du hur lönekriterierna ser ut på din arbetsplats? Om du har koll på det kan du lättare fokusera på att göra rätt saker och – om du vill – ta på dig extra uppgifter som du vet bidrar till att hjälpa verksamheten framåt.
2. Ta ett utökat ansvar
Ett sätt att kunna få högre lön är att utöka dina arbetsuppgifter, för att på så sätt bli mer värdefull för organisationen. Var lyhörd och tillmötesgående, visa framåtanda och en vilja att förbättras. Om du får mer komplexa arbetsuppgifter bör du undersöka möjligheten att få höjd lön, även om det inte är i samband med ett lönesamtal.
3. Anteckna vad du gör och använd det i lönesamtalen
Det är inte alltid en chef har full koll på vad en anställd egentligen bidrar med i en organisation. Skriv därför kontinuerligt ner dina prestationer och arbetsuppgifter. Ta med anteckningarna till lönesamtalet så kan du tydligare motivera varför du förtjänar en högre lön.
4. Jämför inte med andra
Att höra sig för vad kollegorna tjänar kan vara ett bra sätt att få en översikt kring löneläget, men använd det inte som ett argument i en löneförhandling. Det kan vara så att en kollega gör arbetsuppgifter du inte känner till, även om ni på papperet har samma titel. I stället kan du till exempel fråga: ”Jag vet att det finns de som har den här lönen, vad kan jag göra för att komma upp till den nivån?”.
5. Om du känner att din lön är helt felaktig, ta hjälp av facket
Om tipsen ovan inte fungerar och du fortfarande känner att din lön inte motsvarar din prestation kan du prata med dina lokala fackliga företrädare. De har bra insyn i löneläget på arbetsplatsen och om en anställd visar ett tydligt missnöje kring lönesättningen kan det ha blivit något fel i processen.