Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Anställd läser en studiebok i en soffa på kontoret.
    Från hösten 2022 kan du som jobbar söka stöd för att studera och ställa om i arbetslivet.

Omställningsstudiestöd

Sugen på en ny inriktning i arbetslivet? Från oktober 2022 har du möjlighet att söka omställningsstudiestöd för att öka din attraktivitet på arbetsmarknaden.

Vad är omställningsstudiestöd?

Det nya omställningsstudiestödet ger dig möjlighet att plugga mitt i karriären med upp till 80 procent av din lön (beroende på kollektivavtal och lön) i 44 veckor.

Möjligheten är en del av den så kallade Trygghetsöverenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter. Den ligger i sin tur till grund för de nya regler för anställningstrygghet som riksdagen röstade igenom 8 juni 2022 och som tillämpas från oktober 2022.

Detta innebär Trygghetsöverenskommelsen (ptk.se)

Vem kan söka stödet?

De nya lagarna som träder i kraft i juni 2022 (tillämpas från oktober 2022) innehåller bland annat ett helt nytt statligt omställningsstudiestöd. Stödet består av ett bidrag och ett frivilligt lån till den som vill studera och som redan har ett jobb.

Det statliga stödet är tillgängligt för alla, men den som omfattas av ett kollektivavtal eller omställningsavtal kan även få ett kompletterande studiestöd.

För att kunna få stödet behöver du ha arbetat

  • i genomsnitt 16 timmar i veckan i minst åtta år under en 14-årsperiod
  • i genomsnitt 16 timmar i veckan under minst 12 månader inom en ramtid på 24 månader.

I nuläget finns ett omställningsavtal för dig som arbetar inom kommun, region och bolag inom Sobona. Förhandlingar pågår också inom andra avtalsområden.

Omställningsavtal för SKR och Sobona

Hur mycket stöd kan jag få?

Stödet inkluderar ett bidrag och ett frivilligt lån. Det statliga bidraget ger upp till 80 procent av lönen, men som mest 21 300 kronor per månad vid heltidsstudier. Har du en lön över det taket kan du dock få högre ersättning om du omfattas av Visions omställningsavtal med SKR och Sobona. Då kan du ändå få cirka 80 procent av din lön. Vision förhandlar också likande möjligheter inom andra avtalsområden.

Utöver bidraget kan du ta ett omställnings­­studielån. Hur mycket du kan låna beror också på din inkomst och det finns ett maxbelopp per månad. Tanken med lånet är att du ska kunna ha ungefär samma inkomst efter skatt under studietiden som du har när du arbetar.

Omställningsstudiestöd (csn.se)

Vad kan jag studera?

Stödet gäller för studier som påbörjas från och med den 1 januari 2023.
Du kan få omställningsstudiestöd för alla utbildningar i Sverige som ger rätt till studiemedel. Det kan till exempel vara utbildningar på yrkeshögskola, universitet, högskola, komvux och folkhögskola.

Även utbildningar som en omställnings­organisation finansierar kan ge rätt till omställnings­­studiestöd, trots att de inte ger rätt till studiemedel. Det viktigaste är att utbildningen ska stärka din ställning på arbetsmarknaden, utifrån arbets­marknadens behov av kompetens.

Det innebär att du normalt inte kan få omställnings­­studiestöd för utbildningar som leder till yrken där det är stor konkurrens. Det är den omställningsorganisation som din arbetsgivare är knuten till som gör den bedömningen efter att du har ansökt till CSN. Innan din ansökan kan du vända dig till omställningsorganisationen för att få vägledning.

Du kan inte få omställnings­­studiestöd för utbildningar som din arbetsgivare borde tillhandahålla för att du ska klara dina ordinarie arbetsuppgifter, eller som bara syftar till att lösa kompetens­behov hos en specifik arbetsgivare.

Hur och när söker jag omställningsstudiestöd?

Det är CSN som sköter antagningen till omställningsstudier. Den första antagningen öppnar 1 oktober 2022 för studier som påbörjas i januari 2023. Om du redan har påbörjat en längre utbildning kommer du att kunna söka omställningsstudiestöd för de delar av studierna som löper från 1 januari 2023, även om du har påbörjat utbildningen innan dess. Det kommer att vara två ansökningsperioder per år: en från 1 april och en från 1 oktober.

Glöm inte att du måste ansöka om tjänstledigt hos din arbetsgivare i god tid – du behöver inte ha blivit antagen till en utbildning innan du söker ledigt.

Ansökan om omställningsstöd (csn.se)

Omställningsorganisationer

Om du har frågor om omställningsstudiestödet och behöver vägledning kring val av utbildning kan du vända dig till din omställningsorganisation. I skrivande stund är inte alla detaljer på plats, så mer information kommer under hösten 2022.

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kurser och aktiviteter

Vad är på gång inom Vision? Sök bland våra kurser och aktiviteter.

Alla kurser och aktiviteter

Utvecklas med Vision

Vi vill att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Därför erbjuder vi dig som är medlem ett helt paket av tjänster som kan stötta dig under hela ditt jobbliv.

Din utveckling

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar