Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Varsel och neddragningar

Vad gäller om varsel och neddragningar är på gång på din arbetsplats? Innan någon sägs upp måste arbetsgivaren förhandla med Vision. Du kan alltid ta kontakt med Vision för att ställa frågor och för att få personlig hjälp.

Ett varsel är en förvarning om att det kan bli uppsägningar på grund av arbetsbrist. Enligt lag måste en arbetsgivare som planerar att säga upp fler än fem anställda varsla Arbetsförmedlingen. Arbetsgivaren måste också förhandla med facket innan beslut om uppsägningar tas.

Ett varsel är i sig ingen uppsägning. Det är först när du får ta emot ett personligt besked om att du är uppsagd som din uppsägningstid börjar löpa. 

Om du har blivit varslad och riskerar att bli uppsagd kommer du att bli kontaktad av ditt Vision-ombud, för att du ska kunna bli rätt företrädd i förhandlingarna. Du kan också själv ringa din avdelning eller klubb, alternativt Vision Direkt.

Bli medlem i Vision

Kontakta Vision

Förhandling om arbetsbrist

Arbetsgivaren förhandlar med facket angående arbetsbrist. Det är en skyldighet för arbetsgivaren att göra detta. I förhandlingen måste arbetsgivaren kunna visa att det finns saklig grund för uppsägningen.

Därefter förhandlas turordningen av arbetsgivaren och facket.

Turordningsregler

Enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) är huvudregeln att den som är sist anställd på en arbetsplats blir uppsagd först. Om anställningstiden är lika blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre. Men du kan även bli uppsagd om du inte har tillräcklig kompetens för de arbetsuppgifter som ska utföras.

Om arbetsgivaren har högst tio anställda har han eller hon rätt att undanta två personer från turordningen. Det måste i så fall åberopas i förhandlingen.

Uppsägningsbesked

Om varslet leder till att du blir uppsagd gäller kollektivavtalet och reglerna i Lagen om anställningsskydd.

Om du blir uppsagd av arbetsgivaren

Du ska alltid få ett skriftligt besked om uppsägning, som ska överlämnas till dig personligen eller skickas i rekommenderat brev. Om din arbetsgivare säger upp dig muntligen ska du be om ett skriftligt besked.

I uppsägningsbeskedet ska det stå hur du ska göra om du tycker att uppsägningen är felaktig. Om du vill ogiltigförklara uppsägningen ska du göra det inom 14 dagar, och kontakta Vision omedelbart. Det är dock väldigt ovanligt att ogiltigförklara en uppsägning där arbetsbrist har angetts som grund. Det vanliga i dessa fall är brott mot turordningen och en sådan uppsägning kan inte ogiltigförklaras. Man kan bara begära skadestånd, och i så fall inom fyra månader.

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist ska det stå om du har företrädesrätt till återanställning eller inte.

Har du funderingar om ditt uppsägningsbesked, prata med Vision-ombudet eller din klubb eller avdelning eller ring Vision Direkt.

Checklista: Om du blir uppsagd

Ta hjälp av Vision vid varsel

Som medlem kan du använda Visions karriärtjänster, som hjälper dig vidare om du behöver lämna din nuvarande arbetsplats. Du får personlig hjälp med bland annat cv-granskning och karriärrådgivning, och hittar mängder av artiklar och tips på våra karriärsidor.

Karriärtjänster

I medlemskapet ingår också en inkomstförsäkring, som ger dig större ekonomisk trygghet om du skulle bli ofrivilligt arbetslös. Med inkomstförsäkringen kan du få 80 procent av din a-kassegrundande lön efter skatt, även om du tjänar mer än taket för a-kassan.

Inkomstförsäkring

Omställningsavtal och trygghetsavtal

I vissa kollektivavtal ingår ett omställningsavtal eller trygghetsavtal. Det innebär att om du blir uppsagd kan du få ekonomiskt stöd (avgångsersättning) under arbetslösheten och hjälp att få nytt jobb (personligt stöd). Ett sådant avtal har du tillgång till om du arbetar inom något av Visions avtalsområden.

Prata med ditt Vision-ombud eller Vision Direkt och se till att ansökan skickas in direkt när du fått besked om uppsägning.

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar