Saklig grund för uppsägning
Enligt lagen får en anställd inte sägas upp utan saklig grund. Det finns två definitioner av saklig grund: uppsägning på grund av arbetsbrist och uppsägning på grund av personliga skäl. Men om du missköter dig grovt kan du även bli avskedad.
Arbetsbrist
Arbetsbrist innebär kortfattat att du blir uppsagd av en anledning som inte har med dig personligen att göra. Det kan handla om att din arbetsgivare gör nedskärningar av ekonomiska skäl eller om en omorganisation. Arbetsbrist behöver alltså inte betyda att det är brist på arbetsuppgifter.
Om arbetsgivaren har arbetsbrist som skäl sker uppsägning normalt i turordning.
- Sist in – först ut. Turordning som betyder att den som är sist anställd är den som först blir uppsagd, i enlighet med Lagen om anställningsskydd (LAS). Facket och arbetsgivaren kan dock bestämma i ett avtal att LAS inte ska gälla på vissa punkter. Till exempel kan man bestämma att sist in-först ut-principen inte ska gälla. De anställda som blir kvar måste dock ha tillräckliga kvalifikationer för att utföra de arbetsuppgifter som blir kvar. Uppsägningstidens längd kan inte ändras.
- Tillräckliga kvalifikationer. Anställda som har tillräckliga kvalifikationer kan få behålla anställningen även om de har kortare anställningstid än andra. Detta gäller om den som har varit anställd längre tid saknar kvalifikationerna. I så fall blir den som varit anställd längre uppsagd.
- Företrädesrätt. Om en ny tjänst uppstår hos arbetsgivaren har du som blivit uppsagd företrädesrätt till återanställning, om du varit anställd hos arbetsgivaren i mer än 12 månader under de senaste tre åren och om har tillräckliga kvalifikationer för den lediga tjänsten. Företrädesrätten gäller från den dag du fick uppsägningsbeskedet (vilket ska vara minst en månad innan anställningen avslutas) och i nio månader efter att anställningen upphörde. Du måste anmäla till arbetsgivaren att du vill ha företrädesrätt till anställning, och i vissa fall krävs en skriftlig anmälan.
Om uppsägningen gäller fler än fem anställda måste arbetsgivaren först varsla Arbetsförmedlingen och förhandla med facket innan några beslut fattas om uppsägningar.
Om du blir varslad
Checklista: Om du blir uppsagd
Personliga skäl
Det andra skälet för uppsägning är om en anställd åsidosätter sina skyldigheter på ett väsentligt sätt. Om du till exempel bryter mot anställningsavtalet genom att vägra göra vissa arbetsuppgifter eller missköter dig genom att ofta komma för sent, kan du bli uppsagd av personliga skäl. Sjukdom är i normalfallet inte saklig grund för uppsägning.
Avsked gäller utan uppsägningstid
Lagen gör skillnad mellan uppsägning och avsked. Ett avsked kan bara ske om du misskött dig grovt, till exempel begått ett brott på arbetsplatsen eller varit grovt illojal mot arbetsgivaren. Anställningen upphör då på dagen, utan uppsägningstid.
Att driva talan mot en uppsägning eller ett avsked
Om du anser att du blivit uppsagd eller avskedad på felaktiga grunder kan du föra talan mot arbetsgivaren. Vision kan då driva ärendet vidare till förhandling och domstol. Du kan kräva att få behålla anställningen eller så kan du driva att arbetsgivaren ska betala skadestånd. Om du blivit uppsagd av personliga skäl kan du vanligtvis få behålla anställningen tills saken är avgjord.
Ny ägare är inte saklig grund för uppsägning
Många verksamheter på den offentliga sidan säljs eller överförs i dag till privata entreprenörer. Det är i sig aldrig saklig grund för uppsägning. Alla anställda har rätt att följa med till den nya ägaren med bibehållna anställningsförmåner och bibehållen tjänstetid.
Du har också rätt att stanna kvar hos den gamla arbetsgivaren. Om du väljer att stanna kvar hos din gamla arbetsgivare löper du dock stor risk att bli uppsagd på grund av arbetsbrist eller att bli omplacerad till andra arbetsuppgifter, eftersom verksamheten ju har överförts till annan arbetsgivare.
Uppsägningstid
Om du har blivit uppsagd eller vill säga upp dig själv gäller en uppsägningstid som regleras i ditt kollektivavtal. Saknas kollektivavtal gäller reglerna i Lagen om anställningsskydd.
Uppsägningstiden gäller från datumet då uppsägningen trädde i kraft. Den är minst en månad från både din sida och arbetsgivarens sida enligt LAS.
I ditt kollektivavtal kan det också finnas särskilda regler om uppsägningstid. I HÖK, som gäller för kommuner och regioner, är uppsägningstiden sex månader från arbetsgivarens sida om du varit anställd i minst tolv månader och nu är tillsvidareanställd.
Ditt kollektivavtal
Vad gäller under uppsägningstiden?
Du behåller din lön och andra anställningsförmåner under uppsägningstiden. Arbetsgivaren får inte sänka din lön, även om du blir omplacerad till andra arbetsuppgifter.
Arbetsgivaren får inte flytta dig till annan ort under uppsägningstiden om det minskar dina förutsättningar för att söka annat arbete (LAS 14 §).
Under uppsägningstiden kan du få ledigt med lön för att besöka Arbetsförmedlingen eller på annat sätt söka arbete. Du måste i så fall ansöka om ledigheten.
Om du blir uppsagd under föräldraledighet
Om du är föräldraledig kan du bli uppsagd på samma grunder som om du hade varit i tjänst. Men om du sägs upp på grund av arbetsbrist börjar uppsägningstiden löpa när du helt eller delvis återupptar arbetet, eller när du skulle ha återupptagit ditt arbete enligt den anmälan om föräldraledighet som gäller när uppsägningen sker.
Om du blir uppsagd på semestern
Uppsägningen sker när du som arbetstagare får del av uppsägningen, men om du har semester börjar uppsägningstiden att gälla dagen efter att semestern upphört.
Sparad semester och komptid vid uppsägning
Dina semesterdagar är en intjänad rättighet enligt Semesterlagen, vilket innebär att om du avslutar anställningen innan du har hunnit ta ut dessa dagar ska arbetsgivaren i stället betala ut semesterersättning.
När det gäller flex- och komptid brukar Vision alltid rekommendera att ta ut sådan tid innan anställningen avslutas eftersom det inte finns samma skyldighet för arbetsgivaren att ersätta sådan tid ekonomiskt.