×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Har du koll på orden?

Vision tror inte att det finns exakta regler för vilka ord som kan användas i jobbsammanhang. Den här ordlistan är ett försök att bidra med information om de ord som finns med i jargongtestet. Vi tror att det alltid är bra att använda ord som inte exkluderar och riskerar att påverka någon annan negativt, alltså att ta det säkra före det osäkra.

Gör jargongtestet här!

Läs gärna mer om de olika diskrimineringsgrunderna här.

Ordlista

Blatte: Ordet är en ofta förolämpande/nedsättande benämning, ibland identitetsskapande självbenämning, på en mörkhyad person med en etnisk bakgrund som uppfattas som icke-nordeuropeisk eller icke-europeisk. Termen används huvudsakligen som slanguttryck.

Källa: Wikipedia

Dagisfröken*: Säg förskollärare istället, vilket är yrkestiteln för en person som arbetar pedagogiskt med barn i förskoleåldern.

"..en viktig del i att få upp statusen för yrket är att sluta säga dagis om platsen där våra barn utvecklas, fostras och tas om hand", säger Angelica Hedström, nyutexaminerad förskollärare.

Källa: Kit.se

*Rätt yrkestitel kan även vara barnskötare. En barnskötare har till uppgift att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse på förskolan. Förskolläraren har det pedagogiska ansvaret, men barnskötaren är delaktig i den pedagogiska planeringen. Tillsammans med en förskollärare har barnskötaren ansvar för ett antal barn på en eller flera avdelningar. Källa: Framtid.seArbetsförmedlingen

Efterbliven: Säg att personen har en intellektuell funktionsnedsättning istället, vilket är en funktionsnedsättning i hjärnan som gör att personen har svårare att förstå och behöver mer tid för lära sig och för att minnas.

Källa: Wikipedia

Fjolla: Ordet är en felaktig benämning av en homosexuell man. Det är också ett negativt sätt att beskriva att en man har feminina egenskaper. Ordet betyder tok/toka, dåre, fjant eller enligt NE "flicka eller kvinna som saknar stadga i karaktär och intellekt".

Källa: Wikipedia

Frikyrklig: Att säga frikyrklig beskriver att en person är med i en frikyrka. En frikyrka är i ordets ursprungliga betydelse ett kristet trossamfund där medlemskapet bygger på frivillighet.

Källa: Wikipedia

Gamling: Ordet kan uppfattas på ett nedsättande sätt. Du kan säga gammal person eller något liknande istället.

Källa: Synonymer.se

Handikappad: Säg att någon har en funktionsnedsättning istället, vilket är den term som används i diskrimineringslagen. Du kan också säga att någon har en funktionsvariation.

Källa: Wikipedia

Kärring: Ordet är ett negativt sätt att beskriva en kvinna och betyder i stort sett samma sak som surtant.

Källa: Typkanske.se

Lebb: Säg lesbisk istället, vilket betyder att en person identifierar sig som en kvinna som blir kär i och/eller attraherad av andra kvinnor.

Källa: Rfsl.se

Transa: Säg transvestit istället, vilket betyder att en person använder sig av genusattribut som traditionellt associeras med ett annat kön och själv definierar sig som transvestit.

Källa: Rfsl.se

Transvestit: Ordet betyder att en person använder sig av genusattribut som traditionellt associeras med ett annat kön och själv definierar sig som transvestit.

Källa: Rfsl.se

Nyheter

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum