Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Om kollektivavtal

Kollektivavtalet som gäller på din arbetsplats ger dig ännu bättre villkor än lagen. Det är anpassat för att passa i din bransch eller verksamhet, och på din arbetsplats. Fördelarna med kollektivavtal är många.

Vad är ett kollektivavtal?

Kollektivavtalet är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fack om dina villkor på jobbet. Avtalen reglerar det mesta på jobbet – det som de flesta tar för givet.

Kollektivavtalen är mer flexibla än lagstiftning, eftersom de är utformade för att passa anställda och arbetsgivare i en viss bransch, verksamhet eller på en arbetsplats. Avtalen gäller under en bestämd tidsperiod, och sedan omförhandlas de.

Ytterst är det medlemmarna i Vision som bestämmer vilka frågor vi ska driva i avtalsrörelsen när ett nytt kollektivavtal ska tas fram.

Fördelar med kollektivavtal

  • Vi är överens. Både du, dina kollegor och arbetsgivaren vet vad som gäller, precis som i vilket avtal som helst. Den arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal kan alltid förbättra villkoren ännu mer än det som står i avtalet – men inte försämra.
  • Schysta villkor för alla. Arbetsgivaren kan inte välja en anställd som går med på sämre villkor än de som finns i avtalen. Om det är ont om jobb kan det annars lätt bli arbetsgivarens marknad, när människor börjar ta ett jobb till vilket pris som helst.
  • Lön för det du gör. Varje år ska din lön ses över, enligt avtalet. Du har också rätt till ett lönesamtal med din chef där ni pratar om hur du utför ditt arbete och vad du kan göra för att förbättra din lön ytterligare.
  • Särskilda ersättningar. Arbetar du övertid, helger och kvällar, med jour och beredskap eller mycket restid får du extra ersättning för det, enligt kollektivavtalet.
  • Försäkringar om du skadar dig eller blir sjuk. Om du till exempel blir sjuk en längre tid eller om du skadar dig i arbetet får du ekonomisk ersättning, tack vare försäkringar som ingår i kollektivavtalet.

    Avtalsförsäkringar
  • Högre pension. Du får en sorts pensionssparande via din anställning: tjänstepension. Arbetsgivaren sätter varje år in pengar hos ett försäkringsbolag som förvaltar dina tjänstepensionspengar.
  • Mer påverkan på arbetsplatsen. Kollektivavtalet ger dig möjlighet att vara med och fatta beslut som rör din arbetsplats.
  • Personlig utveckling. Rätt till utvecklingssamtal finns i de allra flesta kollektivavtal. Där understryks också hur viktigt det är med kompetensutveckling. 

Vill du veta mer om vad du tjänar på ett kollektivavtal? Läs våra exempel för vad avtalet betyder för olika yrkesgrupper.

Det här tjänar du på kollektivavtalet

Jämför kollektivavtal med lagen

Här kan du jämföra villkoren i lagen med villkoren i Visions olika kollektivavtal och se vilken skillnad avtalen gör.

Frågor & svar