Delta i förändringar av arbetsmiljön
Skyddsombud har rätt att bli informerad om arbetsgivaren planerar viktiga förändringar i arbetsmiljön. De har också rätt att delta i planeringen av förändringarna. Det kan till exempel handla om nya eller ändrade lokaler, anordningar, arbetsprocesser och arbetsmetoder, ny arbetsorganisation eller att upprätta handlingsplaner.
Skyddsombudet ska också få ta del av de handlingar och upplysningar som behövs för sitt uppdrag som skyddsombud. Det kan exempelvis gälla planer på att byta datorprogram, då det innebär nya arbetsrutiner och behov av kompetensutveckling.
Vidta åtgärder mot brister i arbetsmiljön
Om det behövs får skyddsombud vidta åtgärder för att arbetsgivaren ska åtgärda brister i arbetsmiljön. Vid omedelbar eller överhängande fara för olyckor och ohälsa kan det innebära ett arbetsplatsstopp. Vid mindre akuta situationer kan skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren för att begära att arbetsmiljöbrister åtgärdas.
Om arbetsgivaren inte åtgärdar problemen inom skälig tid kan skyddsombudet vända sig till Arbetsmiljöverket och begära ett föreläggande enligt Arbetsmiljölagen kapitel 6 §6a. Det betyder att Arbetsmiljöverket måste fatta ett särskilt skriftligt beslut om hur frågan ska hanteras. Det görs vanligtvis i samband med en arbetsplatsinspektion.
Framställan enligt Arbetsmiljölagen §6 6a
Rättigheter inom skyddsområdet
Som skyddsombud har du rätt att begära en undersökning av förhållandena inom ditt skyddsområde. Skyddsområdet är vanligtvis arbetsplatsen för ett skyddsombud. Ett huvudskyddsombud har en hel organisation som skyddsområde, och ett regionalt skyddsombud har flera små arbetsgivare inom sitt skyddsområde.
Den som är skyddsombud har också rätt att avbryta arbetet inom sitt skyddsområde, utan betalningsansvar för eventuellt produktionsbortfall. Det gäller även om det finns något annat skyddsombud som har en annan uppfattning.
Ett skyddsombud kan företräda antingen hela arbetsplatsen eller bara Visions medlemmar i det förebyggande arbetet med arbetsmiljön. Det beror på vad de som valt skyddsombudet har bestämt att skyddsområdet ska vara.
Lika arbetsvillkor som andra anställda
Det är inte tillåtet att hindra ett skyddsombud från att fullgöra sitt uppdrag. Arbetsgivare eller arbetstagare som hindrar skyddsombudet kan bli dömd att betala skadestånd.
Skyddsombudet har rätt till den ledighet som behövs för sitt uppdrag med bibehållen lön och andra anställningsförmåner från arbetsgivaren. Uppdraget är nämligen en del av den skyddsverksamhet som arbetsgivaren är skyldig att genomföra enligt Arbetsmiljölagen.
Arbetsgivaren får inte heller ge skyddsombudet försämrade arbetsförhållanden eller anställningsvillkor på grund av uppdraget. Arbetsgivare som bryter mot det kan bli skadeståndsskyldig utifrån Arbetsmiljölagen och Förtroendemannalagen.
Företräder inte enskilda medlemmar
Skyddsombudet ska inte företräda medlemmar i enskilda ärenden som ska förhandlas enligt Medbestämmandelagen. I det fallet blir nämligen andra lagar än Arbetsmiljölagen inblandade. Då krävs ett fackligt ombud som har rätt att verka utifrån dessa lagar, till exempel Medbestämmandelagen och Lagen om anställningsskydd.
Däremot kan ett skyddsombud även vara fackligt arbetsplatsombud. I den rollen kan de företräda medlemmar även i enskilda ärenden.
Så blir du Vision-ombud
Skyddsombudet har tystnadsplikt om medlemmars enskilda åsikter, personliga uppgifter och om företagshemligheter. Medlemmen som skyddsombudet företräder måste ge sitt godkännande innan skyddsombudet får prata om sådana uppgifter.