Systematiskt arbetsmiljöarbete
Systematiskt arbetsmiljöarbete, som varje arbetsgivare enligt lagen måste bedriva, betyder att arbetsmiljöfrågor ska finnas med i den vardagliga verksamheten för att förebygga ohälsa och olyckor. För att underlätta finns verktyg och checklistor.
Arbetsgivaren måste
- ha en arbetsmiljöpolicy.
- ha rutiner som beskriver det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen.
- göra arbetsmiljöundersökningar, skyddsronder och riskbedömningar.
- följa upp arbetsmiljön varje år.
- delegera arbetsmiljöuppgifter till cheferna.
Arbetsgivarens ansvar att utföra arbetsmiljöuppgifter (pdf)
Anställdas roll
Arbetsmiljön är ytterst alltid arbetsgivarens ansvar, men det är viktigt att tänka på att vi som medarbetare också har ansvar att vara bra arbetskamrater och påpeka fel och brister när de uppstår.
Samverkan viktigt för arbetsmiljön
Att medarbetare och chef – fack och arbetsgivare – tillsammans arbetar med arbetsmiljöfrågor brukar kallas för samverkan, och det finns ofta information i kollektivavtalen om hur denna samverkan ska gå till. Som anställd har du inflytande över ditt arbete och din arbetsmiljö på olika sätt.
Du ska ha minst ett årligt utvecklings-/medarbetarsamtal med din chef, där ni diskuterar dina arbetsuppgifter, lönen, din arbetssituation och hur ni tänker er att det ska se ut i framtiden. Du delar med dig av tankar och funderingar om verksamheten och bidrar med dina idéer och förslag.
Utvecklingssamtal
Arbetsplatsträffar/personalmöten är regelbundna möten för alla medarbetare och chefen på en arbetsplats. På arbetsplatsträffen diskuterar och beslutar ni gemensamt om frågor som rör arbetsplatsen och de löpande verksamhetsfrågorna.
Arbetsplatsträff
Samverkansgruppen är det forum där skyddsombud och arbetsgivare träffas regelbundet för att ha en dialog kring arbetsmiljöfrågor.
Skyddskommitté och samverkansgrupper
Samverkansavtal
Samverkansavtal är ett kollektivavtal som finns på många arbetsplatser. Det innehåller en vidareutveckling av Medbestämmandelagen och Arbetsmiljölagen. I samverkansavtalet, som fack och arbetsgivare kommit överens om, finns beskrivet hur man lokalt ska arbeta för att skapa större inflytande för arbetstagare. Det gäller till exempel arbetsplatsträffar där medarbetare och chef diskuterar viktiga frågor som rör arbetet, eller formerna för utvecklingssamtal och hur ni ska genomföra kompetensutveckling.
Inget samverkansavtal?
Samverkansavtal finns inte på alla arbetsplatser. Men det innebär inte att arbetsgivaren kommer undan sitt ansvar för arbetsmiljön, eller att ni inte har möjligheter till inflytande.
I Arbetsmiljölagen står det att samverkan ska ske kring arbetsmiljön på arbetsplatsträffen. Det står också att det måste finnas en skyddskommitté hos alla arbetsgivare med mer än 50 anställda. Skyddskommittén består av fackliga representanter och arbetsgivare och ska agera så att arbetsgivaren tar sitt ansvar för arbetsmiljön. På arbetsplatser som har samverkansavtal ersätts skyddskommittén ibland av en så kallad samverkansgrupp. Det står också i lagen att riskbedömningar ska göras innan man tar beslut om förändringar i organisationen.
Medbestämmandelagen slår fast att du som anställd har rätt till medinflytande på arbetsplatsen och att arbetsgivaren är skyldig att förhandla med facket innan beslut om förändringar i verksamheten, ochn innan ändrade förhållanden för enskilda arbetstagare.
Hos arbetsgivare med få anställda kan det hända att det inte finns något skyddsombud. För de arbetsplatserna finns så kallade regionala skyddsombud knutna till Visions regionala center. Det betyder att alla Visions medlemmar har ett skyddsombud att vända sig till, även om man inte valt något ombud på arbetsplatsen.