Vad gör ett skyddsombud?
Ett skyddsombud ska verka för en bra arbetsmiljö på arbetsplatsen. Skyddsombudet ska
- bevaka både trivsel och fysiska risker
- bevaka att arbetsgivaren uppfyller kraven i arbetsmiljölagen
- få möjlighet att ta del av sådant som rör arbetsmiljön, och har rätt att vara med när man ändrar om eller planerar nya lokaler
- delta i utbildningar
- försöka skapa ett bra samarbetsklimat mellan arbetsgivare och arbetstagare, så att arbetsmiljöfrågorna kan få en framträdande plats.
Samverkan – jobba tillsammans med arbetsmiljö
Enligt arbetsmiljölagen måste arbetsgivaren ge skyddsombudet utbildning i arbetsmiljö. Skyddsombudet får också stöd och utbildning från Vision.
Arbetsmiljöutbildning (suntarbetsliv.se)
Huvudskyddsombud – samordnar flera skyddsombud
På större arbetsplatser kan det finnas flera skyddsombud. Ett av dem ska då utses till huvudskyddsombud. Huvudskyddsombudets ansvar är att samordna och utveckla skyddsombudens arbete på en mer strategisk nivå. Om någon arbetsplats saknar skyddsombud ska medarbetare och chefer vända sig till huvudskyddsombudet för råd, stöd och samverkan.
Huvudskyddsombudet kan också företräda skyddsombuden i dialogen med arbetsgivaren i frågor som berör flera arbetsplatser.
Regionala skyddsombud finns på Visions center
Arbetsplatser som har mindre än 50 anställda, ingen skyddskommitté men minst en medlem i Vision, kan få stöd från Visions regionala skyddsombud (RSO).
Det regionala skyddsombudet finns tillgängligt för flera arbetsplatser inom sin region. Jobbar du på till exempel ett HVB-hem eller ett mindre vårdföretag finns ett RSO knutet till Visions center i ditt område. Jobbar du inom Svenska kyrkan finns ett RSO på Visions stiftsavdelning.
Visions center
Skyddsombudets rättigheter enligt lagen
Skyddsombudets roll regleras av arbetsmiljölagen. Dessutom har uppdraget stöd i förtroendemannalagen, eftersom skyddsombudet är en del av den fackliga organisationen och med fördel ska väljas av fackförbundets medlemmar.
Både förtroendemannalagen och arbetsmiljölagen ger skyddsombudet rätt att bli informerad om organisationsförändringar och att delta i att planera dem. Lagarna ger också skyddsombudet rätt att tillkalla Arbetsmiljöinspektionen och stoppa arbetet om det finns akuta arbetsmiljörisker.
Förtroendemannalagen (riksdagen.se)
Arbetsmiljölagen (riksdagen.se)
Skyddsombudet får delta i förändringar av arbetsmiljön
Som skyddsombud ska du få ta del av de handlingar och upplysningar som behövs för ditt uppdrag. Du har rätt att bli informerad om arbetsgivaren planerar viktiga förändringar i arbetsmiljön. Du har också rätt att delta i planeringen av förändringarna.
Det kan till exempel gälla förändringar som berör
- nya eller ändrade lokaler
- anordningar
- arbetsprocesser
- arbetsmetoder
- ny arbetsorganisation
- upprättande av handlingsplaner.
Ett exempel kan vara om arbetsgivaren planerar att byta datorprogram. Det innebär nya arbetsrutiner och behov av kompetensutveckling, och därför ska du som skyddsombud få delta i förändringen.
Skyddsombudet får vidta åtgärder mot brister i arbetsmiljön
Om det behövs får du som skyddsombud vidta åtgärder för att arbetsgivaren ska åtgärda brister i arbetsmiljön. Vid omedelbar eller överhängande fara för olyckor och ohälsa kan det innebära ett arbetsplatsstopp. Vid mindre akuta situationer kan du vända dig till arbetsgivaren för att begära att arbetsmiljöbrister åtgärdas.
Om arbetsgivaren inte åtgärdar problemen inom skälig tid kan du som skyddsombud vända dig till Arbetsmiljöverket och begära ett föreläggande. Det betyder att Arbetsmiljöverket måste fatta ett särskilt skriftligt beslut om hur frågan ska hanteras. Det görs vanligtvis i samband med en arbetsplatsinspektion. Detta regleras i Arbetsmiljölagen §6 6a.
Framställan enligt Arbetsmiljölagen §6 6a
Ditt skyddsområde som skyddsombud
Som skyddsombud har du rätt att begära en undersökning av arbetsförhållandena inom ditt skyddsområde. Skyddsområdet är vanligtvis din arbetsplats. Ett huvudskyddsombud har en hel organisation som skyddsområde, och ett regionalt skyddsombud har flera små arbetsgivare inom sitt skyddsområde.
Du som är skyddsombud har också rätt att avbryta arbetet inom ditt skyddsområde utan betalningsansvar för eventuellt produktionsbortfall. Det gäller även om det finns något annat skyddsombud som har en annan uppfattning.
Som skyddsombud kan du företräda antingen hela arbetsplatsen eller bara Visions medlemmar i det förebyggande arbetet med arbetsmiljön. Det beror på vad de som valt dig som skyddsombud har bestämt att ditt skyddsområde ska vara.
Skyddsombud ska ha lika arbetsvillkor som andra anställda
Det är inte tillåtet att hindra ett skyddsombud från att fullgöra sitt uppdrag. Arbetsgivare eller arbetstagare som hindrar skyddsombudet kan bli dömd att betala skadestånd.
Som skyddsombud har du rätt till den ledighet som behövs för ditt uppdrag med bibehållen lön och andra anställningsförmåner från arbetsgivaren. Ditt uppdrag är nämligen en del av den skyddsverksamhet som arbetsgivaren måste genomföra enligt arbetsmiljölagen.
Arbetsgivaren får inte heller ge dig sämre arbetsförhållanden eller anställningsvillkor på grund av ditt uppdrag som skyddsombud. En arbetsgivare som bryter mot det kan bli skadeståndsskyldig utifrån arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen.
Regler för att företräda medlemmar som skyddsombud
Ett skyddsombud ska inte företräda en medlem i enskilda ärenden som ska förhandlas enligt medbestämmandelagen. Däremot kan ett skyddsombud även vara fackligt arbetsplatsombud, och i den rollen företräda medlemmar i enskilda ärenden.
Det är skillnad på skyddsombud och arbetsplatsombud. När en enskild arbetstagare behöver företrädas blir fler lagar än arbetsmiljölagen inblandade. Det förutsätter ett fackligt ombud som har rätt att verka utifrån till exempel medbestämmandelagen och lagen om anställningsskydd.
Skyddsombud har tystnadsplikt
Som skyddsombud har du tystnadsplikt om medlemmars enskilda åsikter och personliga uppgifter, och även om företagshemligheter. Medlemmarna behöver ge sitt godkännande för de uppgifter som du kan prata om när du företräder dem.
Val av skyddsombud
Är du intresserad av att bli skyddsombud? I detta dokument hittar du information om hur val av skyddsombud går till och vad som ingår i uppdraget.
Val av skyddsombud (pdf)
Här hittar du också blanketten du ska använda när valet av skyddsombud ska anmälas till arbetsgivaren.
Anmälan av skyddsombud (pdf)