Samtalspunkter om IT-system
Punkterna nedan kan användas som ett samtalsstöd vid samverkansdialog om IT-stödet i verksamheten, till exempel av samverkansgrupp och skyddskommitté. Många av punkterna passar också bra för dialog på arbetsplatsen. Välj ut de punkter som känns relevanta och fundera över hur det fungerar hos er och hur ni vill att det ska fungera.
- Samverkar vi från arbetsplatsnivå till centrala samverkansgruppen / skyddskommittén om utvärderingar av befintliga IT-system och utveckling av nya IT-system?
- Finns det en medvetenhet hos högsta ledningen om sambandet mellan graden av IT-systemens användbarhet och verksamhetens effektivitet och kvalitet? Behöver det medvetandegöras inom organisationen?
- Vid utveckling och upphandling av IT-system, beaktas digital arbetsmiljö som stress och ögonergonomi?
- Finns det rutiner som säkerställer att Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrift om Arbete vid bildskärm ingår som delkrav vid utveckling och upphandling av IT-system?
- Uppfyller vi föreskriften om Arbete vid bildskärm idag och hur följer vi upp föreskriftens krav?
- Involveras medarbetarna/ användarna i ett tidigt skede av nya system samt vid utvärdering av IT-systemen utifrån användarerfarenheter och förbättringsbehov?
- Vad innebär hög användbarhet hos oss?
- Hur jobbar vi med referenser vid inköp av nya IT-system? Inkluderas digital arbetsmiljö i frågeunderlaget vid referenstagning?
- Hur säkerställer vi utvecklingen av medarbetarnas digitala kompetens? Premieras god digital kompetens?
- Behöver IT-systemen förändras efter verksamheten och medarbetarnas behov, eller ska verksamhetens arbetsrutiner anpassas efter IT-systemets upplägg. Vad innebär det sistnämnda för innovationsutveckling inom verksamheten?
- Finns det rutiner för hur medarbetarnas/ användarnas förbättringsidéer om IT-systemen omhändertas och hanteras i relation till IT-utvecklare och leverantörer?
- Vad har vi för rutiner för att löpande rapportera irriterande fel och brister i IT-systemen?
- Hur skapas arbetsplatser där IT inte avbryter och strular till arbetsmomenten och därmed skapar stressade lägen?
- Finns det krishanteringsrutiner vid eventuella IT-haverier så att arbetsuppgifter ändå kan hanteras?
- Har medarbetarna tillräcklig tillgång till tekniskt stöd, som exempelvis IT-support?
- Har chefer och medarbetare kunskap om vad som skapar stress på jobbet och stressen gör med hälsan, arbetsklimatet?