Lön och villkor

Lön för enhetschefer inom hälso- och sjukvård – hela listan

25 januari 2023

Hur mycket tjänar hälso- och sjukvårdschefer? Vi har svaret. Kolla in lönetabeller för enhetschefer i regionerna här.

Chefen i fokus har hämtat in uppgifter om medellön för enhetschefer inom hälso- och sjukvård från Sveriges alla regioner.

Lönestatistiken visar att snittlönen för enhetschefer inom hälso- och sjukvård är 57 318 kronor. Men det skiljer mycket i medellön mellan vissa regioner.

Lista: Lön för enhetschefer inom hälso- och sjukvård i alla regioner

Fler lönetabeller:

Läs mer om löner i Tidningen Vision:

Så är undersökningen gjord

Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.

Chefen i fokus har begärt in uppgifter om enhetschefernas medellöner för 12 områden/aid-koder i kommunerna och 5 områden/aid-koder i regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2022.

Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.

Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner grupperar sina chefer på exakt samma sätt.