• Louise Vanerell slår ett slag för situationsbaserade rekryteringsprocesser.

Rekrytering

Situationsbaserad rekrytering – 4 tips för att lyckas

3 juni 2024

Ägna mindre tid åt cv och mer tid på potential vid ­rekrytering av nya medarbetare. Det menar Louise Vanerell, på kompetensförsörjningsföretaget The upskill company, som tipsar om situationsbaserad rekrytering.

Ska rekryterande chefer strunta i cv?

– Strunta i låter lite hårt, men jag tycker inte att man ska stirra sig blind på cv, för det säger inte allt om de kunskaper som en rekryterande chef har behov av och väldigt lite om vad personen kan prestera.

→ Se upp för cv-fusket 14 exempel

Vad ska man göra i stället?

– Använda sig av situationsbaserade rekryteringsprocesser. Med det menas att chefer behöver en mycket bättre bild av vad det är för typ av situationer som nya medarbetare ska jobba i.

→ Bli en fena på anställningsintervjuer

Hur ska man förstå om någon är lämpad för jobbet?

– Man kan titta på generella egenskaper, som läraktighet och kommunikations- eller problemlösningsförmåga.

→ 7 opassande frågor vid referenstagning

Hur kräsen kan en chef vara?

– Det är ganska naivt att tro att en person som tickar alla boxar på kravlistan ska dyka upp. Men genom att fokusera på personliga egenskaper och problemlösningsförmåga i stället för specifika erfarenheter får du ett bredare urval av kandidater.

Situationsbaserad rekrytering – så gör du

1. Börja litet med ett pilotprojekt där det finns utrymme att testa nytt.
2. Identifiera de nödvändiga egenskaperna för tjänsten. Fundera även på vilka egenskaper som behövs för att få ett balanserat och brett team.
3. Leta efter urvalskraven bland kandidaterna i hela processen. Börja med tester. De ger ofta en bra bild av hur kandidaten agerar i olika sammanhang och man får ett bredare urval.
4. Senare i rekryteringsprocessen bör du jobba mer utifrån situationsbaserade frågor för att identifiera drivkrafter, karaktärsdrag och agerande.

Källa: Louise Vanerell