• Serin Ohanian har en uppgift framför sig som kräver styrka. Tilliten mellan medarbetarna måste öka och hon kommer att behöva prata allvar med vissa.

Ledarskap

Avsade sig sitt arbetsmiljöansvar för att rädda liv

18 februari 2022

Byråkratin satte stopp för inköp av munskydd. För att rädda liv satte Serin Ohanian sin karriär på spel. Hon är enhetschefen som leder med mod, svett och tårar.

Hon föll handlöst. Prylarna flög ur kartongen och hon landade med ett brak längst ner i tappen. Det var en smärtsam sorti som Serin Ohanian gjorde från sin första tjänst som enhetschef på ett vård- och omsorgsboende. Men hon var mer blåslagen inuti.

I två månader hade hon vaknat med en klump i magen, på vägen hem föll tårarna.

– Jag upplevde att min chefskollega frös ut mig. Jag fick ingen introduktion och bjöds inte in till möten och luncher. När jag lärde känna medarbetarna så förstod jag att det fanns en tystnadskultur, ingen vågade säga ifrån.

Serin Ohanian skrev ett tillbud om kränkningar och låg takhöjd och bad sin egen chef att få ett annat jobb. ”Jag kunde ha lärt mig så mycket av dig, men du blev en mardröm för mig.” Med de orden lämnade hon sin kollegas rum, innan hon snubblade.

Erfarenheterna blev bränsle

Det var en skör och rädd Serin Ohanian som för tre år sedan för första gången klev in genom dörrarna på sin nya arbetsplats, vård- och omsorgsboendet Dicksons hus i Göteborg.

– Jag var väldigt mån om att smälta in. Efter ett halvår hade jag landat och kunde börja leda. Och min nya chefskollega var jättefin.

Serins 3 tips till ledare

Äg din kalender. Ge dig själv tid för reflexion.

Kommunicera tydligt. Berätta bakgrund, syfte och mål så att du får med dig så många som möjligt på dina beslut.

Våga vara svag. Det är okej att inte alltid ha rätt. Att erkänna sina misstag kan vara en styrka.

Sina egna upplevelser har hon omvandlat till bränsle. Just nu försöker hon förbättra arbetsplatskulturen på Dicksons hus. Målet är att medarbetarna ska vara självständiga, kreativa och känna tillit till varandra.

”Vaniljsåsen är slut. Hur gör vi nu?” Den typen av frågor ställer ingen längre till Serin Ohanian. De har lärt sig att hon struntar fullständigt i detaljerna och ”hur:et”.

– Jag upplevde äldreomsorgen som väldigt chefsberoende när jag började. Det skapar ingen kreativitet.

Uppmuntrar egna initiativ

Nyligen har Dicksons hus öppnat ett spa och sinnesrum. Initiativet kom från medarbetare. Det enda Serin Ohanian bad om var en tidsplan: Hur många arbetspass behövde personerna kopplas bort från ordinarie verksamhet?

– Sedan fick de vara uppfinningsrika själva. Det är tillit för mig. Skulle resultatet inte bli så bra, så gör det oftast ingenting.

Men den här gången blev det bra. Nu kan hyresgästerna sätta sig i en massagestol eller ta ett bubbelbad och drömma sig bort till fjärran land genom att titta på fototapeten av ett brusande vattenfall.

Alt-textSkratt och allvar blandas på personalmötet med Farid Tajik, Mahzad Mohammadiani och Bahar Saleh.

Jamila Rhya, som är undersköterska i botten och jobbar som omsorgshandledare, har haft 16 chefer innan Serin Ohanian. Aldrig tidigare har hon utvecklats så mycket.

– Jag får göra saker på mitt sätt och fatta beslut. Hon ger ansvar och då vill man leva upp till det ansvaret, säger Jamila Rhya.

Skulle leda 117 medarbetare

När pandemin slog till var det en styrka att Serin Ohanian är duktig på att delegera. I synnerhet när hennes radarpartner och chefskollega Marcus Gustavsson sade upp sig för att jobba med andra saker och hon plötsligt ensam skulle leda 117 anställda.

– Jag har helt enkelt varit tvungen att ge ansvar till många fler medarbetare under pandemin. På så sätt har vi klarat detta, men det har varit oerhört påfrestande.

Serin Ohanian

Yrke: Enhetschef på vård- och omsorgs­boendet Dicksons hus i Göteborgs stad.

Ålder: 37 år

Antal medarbetare: 60.

Familj: Man och tre barn.

Fritid: Tränar på gym. Tre gånger i veckan hakar närmsta kollegerna på. Ordförande i Moderatkvinnorna i Ale kommun.

Livsmotto: You didn´t come this far to only come this far. ”Jag vill alltid utvecklas vidare.”

Partytrick: ”Jag gör charkbrickor och drinkar. Jag älskar att bjuda till fest. Skulle lätt kunna ha catering i nästa liv.”

Förutom att vara chef med arbetsmiljöansvar så är Serin Ohanian skyddsombud på arbetsplatsen. I början av corona fanns inte tillräckligt med skyddsutrustning och enhetscheferna hade inte mandat att beställa visir och munskydd själva. Det skulle samordnas högre upp.

Det är inte värt att hålla på reglerna när någon riskerar att dö.

Serin Ohanian

– Jag kunde inte skydda medarbetarna från smittspridning och det gick så långt att chefskolleger köpte skyddsutrustning för privata pengar. Jag kände ”skit i byråkratin, skit i att det inte är upphandlat”. Det är inte värt att hålla på reglerna när någon riskerar att dö.

Arbetsmiljöansvar i retur

Risken fanns att hon kunde bli åtalad för arbetsmiljöbrott när arbetstagarna utsattes för fara på jobbet. Hon bestämde sig för att avsäga sig arbetsmiljöansvaret.

– Jag var besvärlig. Att vara tyst var inte ett alternativ. Jag kände ett ansvar att göra det för mina medarbetare och det värsta som kunde hända var att jag fick sparken.

Serin Ohanian är den enda chefen i Göteborgs stad som avsagt sig arbetsmiljöansvaret under pandemin. Annika Ljungh, som då var hennes högsta chef, har bara varit med om detta ett fåtal gånger under sina tio år som ledare för chefer.

– Vid krisledning blir det lätt toppstyrt. Att Serin avsade sig sitt arbetsmiljöansvar var en bra ögonöppnare för oss som inte jobbar direkt i verksamheten, säger Annika Ljungh.

Efter några dagar beslutades att enhetscheferna fick beställa skyddsutrustning och Serin Ohanian tog tillbaka arbetsmiljöansvaret.

Citat som inspirerar

Inne på hennes kontor hänger en inspirationstavla med saxade citat, som hon skapat själv. Hon ställer sig ofta och läser dem för att få upp energinivån så att hon ”blir en person som tänder ljuset i ett rum i stället för tvärtom”.

Alt-textSerin Ohanian hämtar kraft i citaten på inspirationstavlan hon har på sitt kontor.

– Det här citatet var viktigast för mig under pandemin, säger hon och pekar på en bild där någon med sax klipper itu ordet ”I can´t”.

– I can! Jag kan! säger hon med tryck rösten.

Modet att säga ifrån och att ta för sig, har alltid varit en del av hennes personlighet. Serin Ohanians pappa, som är armenisk flykting från Iran och har startat företag i Sverige, är den stora förebilden.

– Min pappa sa: ”Livet handlar om att ta risker. Men när du är en person som tar mycket ansvar och gör mycket för andra får du vara beredd på kritik.” Jag har växt upp med den mentaliteten.

Kaxighet ledde till första jobbet

Serin Ohanian har inte gått den utstakade vägen för att bli chef inom omsorgen. Hon är utbildad lärare, har drivit företag med många anställda inom jobbcoachning och städning och arbetat som chef på Samhall innan hon av en slump fick syn på en annons på Linkedin.

Där stod det att Ale kommun sökte en hemtjänstchef. Tio minuter till jobbet lät lockande. De ville ha någon med erfarenhet, men Serin Ohanian sökte ändå – förstås.

– Jag var lite kaxig i min ansökan och skrev: ”Jag vet att mitt cv inte lever upp till era krav, men jag är säker på att om ni träffar mig så kommer ni att välja mig.”

Chefen tyckte att hennes självsäkerhet och pondus stack ut och tjänsten blev hennes. På första ledningsmötet pratade de andra cheferna om SoL och HSL. Hon nickade och log och antecknade i smyg på mobilen.

– Sedan gick jag hem och googlade och insåg att det var de viktigaste lagarna som verksamheten vilar mot, säger hon och skakar lite på huvudet åt sig själv.

Måste stärka tilliten

Nu har Serin Ohanian en arbetsuppgift framför sig som kräver mycket mod. Arbetsplatskulturen och tilliten mellan medarbetarna måste förbättras och det är dags för utvecklingssamtal.

– Du behöver vara på individnivå för att förbättra arbetsklimatet. Som chef måste man hantera det som inte är bra, inte blunda för det. Det gäller att våga ta samtalet ”du behöver ändra på dig”. Alla vill väl, fast ibland hamnar människor i en negativ kurva.

På förra årets utvecklingssamtal fick alla medarbetare samma fråga: Är det här ett äldreboende där du skulle kunna lämna din förälder? En majoritet sa nej. De ville bara om de själva fick vårda sin anhörig, inte om kollegan skulle göra det.

Pratar om superkrafter

För att öka tilliten har alla de senaste arbetsplatsträffarna handlat om att lära känna varandra bättre. Jamila Rhya har tyckt att samarbetsövningarna, där de har pratat om allt från rädslor till vilken superkraft de drömmer om, har varit bra.

Bra lära känna-övningar på APT

Berätta en hemlighet. ”Jag var ganska utmanande i tonåren. Jag hittade på att jag skulle till en kompis i Örebro, men åkte sedan till en hemlig pojkvän i Göteborg.”, säger Serin Ohanian.

Superkraft du önskar. ”Jag skulle vilja resa tillbaka i tiden, kanske till 40-talet. Få känna hur det var innan all teknik fann

Ta med ett foto från barndomen.

Jamila Rhya tror att det är viktigt att chefer vågar visa känslor, det bidrar till att man själv vågar öppna upp.

– Serin har gråtit framför oss i samband med att vi fick in covid på boendet och det är bra att man kan göra det, säger Jamila Rhya.

Serin Ohanian säger att hon uppskattar när medarbetarna är raka och ärliga.

– Jamila vågar ge mig kritik. Jag älskar att hon inte är en ja-sägare. Jag brukar säga: ”Den dag du blir det, är jag inte nöjd”.

Vad är Serin Ohanians svagaste punkt?

– Hon är för snabb när det gäller att fatta beslut. Då säger jag: ”Serin, du får lugna ner dig. Det där får vi vänta lite med.” Hon brukar ta till sig av det, säger Jamila Rhya.


Relaterade artiklar