• Självledarskap gynnar hela arbetsgruppen, anser Mia Törnblom, ledarskapscoach.

Ledarskap

Mia Törnblom: ”Självledarskap är grunden till ett starkt ledarskap”

11 maj 2022

Ledarskapscoachen Mia Törnblom tipsar om ett måste för alla chefer: ge dina medarbetare förutsättningar för ett starkt självledarskap.

Vad definierar ett starkt självledarskap?

– Det innebär att man kan se och ta ansvar för sin egen del i alla situationer, relationer och konflikter. Det handlar om att våga göra misstag och hantera dem så att det leder till erfarenhet och utveckling. Det kräver god självkännedom och förståelse för sina egna styrkor och utmaningar. Förenklat kan man säga att en person med svagt  självledarskap ofta styrs av oro och rädsla i stället för tro och tillit, säger Mia Törnblom.

Varför är det viktigt?

– Det är grunden till ett starkt ledarskap. När du som ledare ger dina medarbetare förutsättningar för självledarskap klarar de lättare av att hantera svåra utmaningar och samarbetet flyter smidigare. Personer som är trygga i sig själva blir både mer effektiva och produktiva.

Hur fixar man det?

– Ha en rutin för daglig strukturerad reflektion och titta på vad som gick sämre - vad lärdomen blir - och vad som gick bättre, vad medarbetaren behöver hjälp med och kan göra mer av. Och träna. Det vi tränar på blir vi bra på. Men man måste vara villig att träna. Jag köpte en gång ett träningskort på gym för flera tusen kronor, men var bara där två gånger. Jag ville vara vältränad men inte beredd att svettas för att bli det.

Mia Törnbloms 6 tips för ett lyckat ledarskap

  • Var intresserad av dem du leder; lyssna, ställ frågor och återkoppla.
  • Våga visa dig sårbar. Ett modigt, generöst klimat börjar alltid ledarna. Risken är annars är det lätt att alla går runt och håller upp en fasad för att dölja att de ofta känner sig som en bluff.
  • Lär medarbetaren att göra, förstå och hantera misstag, så att misstagen leder till utveckling.
  • Stötta medarbetaren att analysera sina rädslor och vilka ambitioner som ligger bakom dem.
  • Låt medarbetaren ta reda på hur hen motiverar sig själv och hur hen på bästa sätt planerar sin tid och tar beslut.
  • Träna självledarskap genom daglig reflektion, målsättning och beslutsfattande. En strukturerad plan leder till resultat.

Källa: Mia Törnblom, ledarskapscoach, författare, ledare i två egna företag med mera.