• Veronika Wallenros, administrativ chef i Götene pastorat, är finalist i Årets Chef i fokus 2022.

Årets Chef i Fokus

Finalist: Veronika Wallenros löser allt – tillsammans med andra

16 mars 2022

Hon stöttar medarbetarna att anta utmaningar. Samtidigt använder hon dem som bollplank för sin egen utveckling. Tillsammans löser man det mesta, är parollen för den administrativa chefen i Götene pastorat. Möt Veronika Wallenros, en av tio finalister i Årets Chef i fokus 2022.

Vad driver dig i ditt jobb?

– En viktig drivkraft är att vi gör det här tillsammans. Jag ansvarar för budget och bokslut, men vi bidrar alla till att skapa en bra verksamhet genom våra olika roller och olika personligheter.

Vad är det roligaste med att vara chef?

– Det roligaste är att se andra människor växa i sin yrkesroll och att stötta medarbetare så att de vågar anta utmaningar och stå upp för sig själva. Som chef har jag fått verktyg att bidra till den utvecklingen. Jag vill ge rätt förutsättningar i allt från ergonomi och material till psykosocial arbetsmiljö. 

Det svåraste med att vara chef?

– Just nu upplever jag ingenting som svårt. Jag arbetar tillsammans med ett fantastiskt team där alla vill bidra och där vi löser våra arbetsuppgifter tillsammans. Men om vi exempelvis skulle stå inför neddragningar skulle min chefsroll bli svårare och kanske innebära obekväma beslut.

– Jag har också blivit uppmärksam på hur viktigt det är att ha ett eget stöd av kollegor och att ingå i en stabil ledningsgrupp.

Vad i ditt ledarskap behöver du utveckla?

– Eftersom jag är ny som chef har jag nyligen gått en chefs- och ledarskapsutbildning. I den har jag fått mycket kunskap och mina medarbetare har varit delaktiga som bollplank. Jag har också fått mycket bekräftat av det jag själv upplever som ett bra ledarskap: att vara närvarande och lyssna samt att skapa trygghet och arbetsro.

Varför tror du att du är nominerad och också finalist i Årets Cif 2022?

– Jag visar att jag bryr mig om. Jag försöker se varje människa och är intresserad av vad varje person har att säga och vilka behov som finns. Vi både ger och tar i gruppen. Just delaktigheten är viktig så att alla är med och delar sina tankar.

– Jag tror också att jag är förutsägbar. Det skapar trygghet eftersom medarbetarna vet hur jag reagerar i olika situationer.

Ge oss ditt bästa ledarskapstips!

– Det är viktigt att skapa tillit så att medarbetarna får arbeta självständigt under eget ansvar. Det går inte att kontrollera allt. Ett annat tips är att ta hjälp om det behövs och att inte känna att man måste lösa allt själv.

Veronika Wallenros

Titel: Administrativ chef.

Arbetsplats: Götene pastorat, Svenska kyrkan.

Personalansvar för: Fem personer, varav en kommunikatör, en förvaltningsassistent, en informationsassistent och två administratörer.

Antal år med personalansvar: 3 år.

Antal år på nuvarande tjänst: Sedan 2019. Har tidigare jobbat 23 år inom Svenska kyrkan som ekonom.

Så funkar priset Årets Chef i fokus

  • Priset Årets Chef i fokus delas årligen ut av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision. Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.
  • Av över hundra nominerade har juryn nu tagit ut tio finalister. Vem som vinner offentliggörs på ett direktsänt digitalt evenemang fredag den 20 maj (mer info om det kommer).
  • Möt förra årets vinnare Anna-Maria Bonskog här, och läs om 2020 års vinnare Said Niklund här.


Spana in alla 10 finalister i Årets Chef i fokus 2022 här!

ÅCIF_finalister_2022_550px.jpg