• Lovisa Dahlström, driftchef lokalvården Bärkehus i Smedjebacken, är finalist i Årets Chef i fokus 2022.

Årets Chef i Fokus

Finalist: Lovisa Dahlström ser sina medarbetare

16 mars 2022

Hon blev chef mitt under pandemin och har lyft vikten av lokalvården. Men mest stolt är driftchefen för lokalvård i Bärkehus AB i Smedjebacken för att ha förbättrat arbetsmiljön för medarbetarna. Möt Lovisa Dahlström, en av tio finalister i Årets Chef i fokus 2022.

Vad driver dig i ditt jobb?

– Jag vill lyfta lokalvården som yrke och visa att det går att stanna kvar och utvecklas. Det finns olika specialistutbildningar i exempelvis golvvård eller att arbeta på hög höjd.

– I och med pandemin har vi lärt oss mycket om att arbeta med hygien på ett smittsäkert sätt. Vår funktion är ju alltid viktig, men under pandemin har fler blivit medvetna om det.

Vad är det roligaste med att vara chef?

– Jag är mest stolt över den utveckling vi har gjort för att förbättra arbetsmiljön. Vi har tagit hjälp av företagshälsovården och jobbat med stress, gruppdynamik och ergonomi. Vi försöker också skaffar den bästa utrustningen så att medarbetarna ska hålla och må bra. Det har gett resultat och det är roligt.

Det svåraste med att vara chef?

– Att stärka lagkänslan och få alla med sig. När människor är stressade fokuserar de gärna på varandras brister. Jag vill betona att vi ska prata till varandra och inte om varandra. En styrka är att jag har jobbat som lokalvårdare i 25 år innan jag blev chef och har mycket erfarenhet att luta mig mot.

Vad i ditt ledarskap behöver du utveckla?

– Jag skulle vilja bli bättre på att hålla svåra samtal om känsliga saker. Det går bättre och bättre, men jag tar gärna kritik från mina medarbetare och vill veta hur de reagerar.

Varför tror du att du är nominerad och också finalist i Årets Cif 2022?

– Kanske för att jag är ny och kom in i en svår situation i och med pandemin, men som nu har landat i något bra. Jag försöker också att vara närvarande och börjar och slutar min dag på områdeskontoret och säger ”God morgon” och ”Hur har din dag varit? ” till de flesta.

– Jag har också infört ett videomöte via mobilen varje fredagsfrukost. Då kan alla ansluta oavsett var de är och alla får samma information samtidigt vilket undviker grupperingar och ryktesspridning.

– Jag tror också att man som chef behöver vara genuint intresserad av medarbetarnas arbetsuppgifter och visa det, gärna genom att vara med i driften ibland. Jag brukar hinna det på sommaren. Då ser medarbetarna att jag tycker att deras jobb är så viktigt att jag tar mig tid att vara med.

Ge oss ditt bästa ledarskapstips!

– Var dig själv så att du känns trygg och äkta. Men var också beredd att gå in i en mental chefskostym om det krävs.

Lovisa Dahlström

Titel: Driftchef inom lokalvården.

Arbetsplats: Bärkehus AB, kommunalägt bolag i Smedjebacken.

Personalansvar för: 24 tillsvidareanställda, 5 extrapersonal.

Antal år med personalansvar: 2 år.

Antal år på nuvarande tjänst: 2 år (25 års erfarenhet inom lokalvården i Smedjebacken).

Så funkar priset Årets Chef i fokus

  • Priset Årets Chef i fokus delas årligen ut av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision. Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.
  • Av över hundra nominerade har juryn nu tagit ut tio finalister. Vem som vinner offentliggörs på ett direktsänt digitalt evenemang fredag den 20 maj (mer info om det kommer).
  • Möt förra årets vinnare Anna-Maria Bonskog här, och läs om 2020 års vinnare Said Niklund här.


Spana in alla 10 finalister i Årets Chef i fokus 2022 här!

ÅCIF_finalister_2022_550px.jpg