• Kristina Hjertberg, enhetschef på rehabenheten i Alvesta, är finalist i Årets Chef i fokus 2022.

Årets Chef i Fokus

Finalist: Kristina Hjertberg håller alltid dörren öppen

16 mars 2022

Tillit, delaktighet och inkludering är hennes ledord. Ett gott samarbete med medarbetarna gör skillnad för patienterna, menar chefen för rehabenheten i Alvesta. Möt Kristina Hjertberg, en av tio finalister i Årets Chef i fokus 2022.

Vad driver dig i ditt jobb?

– Det viktigaste är att skapa bra förutsättningar för personalen så att de kan utföra sitt arbete på bästa sätt. I det arbetet är det givande att samarbeta med personer som vet sitt uppdrag, arbetar konstruktivt och har bra idéer. Det bästa med mitt jobb är att vi arbetar tillsammans utifrån våra olika professioner och att det i sin tur gör skillnad för våra patienter.

Vad är det roligaste med att vara chef?

– Det roligaste i mitt jobb är att se vad vi tillsammans har uppnått och hitta ytterligare förbättringsområden. Det sporrar mig att lyssna på mina medarbetare och höra hur de tänker kring olika svårigheter och hur de sedan vill vara delaktiga i utvecklingsarbetet.

Vad är det svåraste med att vara chef?

– När yttre förutsättningar påverkar vårt uppdrag. Exempelvis nu under pandemin när många har varit sjuka och vi har fått göra hårda prioriteringar.

– Sedan är det svårt att lönesätta. Alla gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar.

Vad i ditt ledarskap behöver du utveckla?

– Jag är inte så auktoritär, och det passar mig inte heller, men ibland skulle jag behöva öva på att sätta ned foten tidigare. Baksidan med att försöka lyssna in alla är att det kan bli långa processer. I vissa fall gynnar det beslutet, men ibland hade det varit bättre med ett snabbare avslut.

Varför tror du att du är nominerad och också finalist i Årets Chef i fokus 2022?

– Jag försöker vara bra på att lyssna in och skapa tillit. Jag är nog en rätt närvarande chef och träffar min personal nästan dagligen eftersom vi arbetar i samma byggnad. Det underlättar för alla att vi enkelt kan stämma av var vi befinner oss i de olika processerna.

– Sedan betonar jag att vi ska vara ärliga och prata till, inte om, varandra. Min dörr står alltid öppen för dem som vill och behöver.

– En bidragande orsak är nog också att vi skrattar mycket ihop och har roligt tillsammans!

Ge oss ditt bästa ledarskapstips!

– Att inkludera personalen så mycket som möjligt. Att visa intresse och vara delaktig i deras profession, samt att lyfta de goda exempel som finns i verksamheten.

Kristina Hjertberg

Titel: Enhetschef Rehabenheten.

Arbetsplats: Alvesta kommun.

Personalansvar för: 25 personer, främst arbetsterapeuter, fysioterapeuter och hjälpmedelstekniker.

Antal år med personalansvar: 34 år.

Antal år på nuvarande tjänst: 3,5 år.

Så funkar priset Årets Chef i fokus

  • Priset Årets Chef i fokus delas årligen ut av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision. Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.
  • Av över hundra nominerade har juryn nu tagit ut tio finalister. Vem som vinner offentliggörs på ett direktsänt digitalt evenemang fredag den 20 maj (mer info om det kommer).
  • Möt förra årets vinnare Anna-Maria Bonskog här, och läs om 2020 års vinnare Said Niklund här.


Spana in alla 10 finalister i Årets Chef i fokus 2022 här!

ÅCIF_finalister_2022_550px.jpg