• Jonas Olsson, kanslichef kommunledningsförvaltningen Dals -Ed, är finalist i Årets Chef i fokus 2022.

Årets Chef i Fokus

Finalist: Jonas Olsson tror på gruppens styrka

16 mars 2022

Att ge tydliga uppdrag är viktigt för chefen på kanslienheten, kommunledningsförvaltningen i Dals-Ed. Samtidigt ser han till att varje medarbetare får arbeta med det som passar dem bäst. Möt Jonas Olsson, en av tio finalister i Årets Chef i fokus 2022.

Vad driver dig i ditt jobb?

– Jag drivs framför allt av ett stort samhällsengagemang. Jag är född och uppvuxen i Dals-Eds kommun och har en stark känsla för bygden och dess utveckling. En drivkraft är att arbeta för att kommunen ska fortsätta vara en attraktiv plats att leva och bo i.

Vad är roligaste med att vara chef?

– Det är framför allt gemenskapen med mina medarbetare och kolleger. Det som utvecklar mig är att vi arbetar tillsammans för att nå vårt grunduppdrag, det vill säga att leverera bästa service till våra medborgare.

– Jag ser det som att vi är en grupp med ett gemensamt mål och ett gemensamt ansvar. Det är viktigt att alla har ett tydligt uppdrag, men stor frihet att utföra arbetet inom det.

Vad är det svåraste med att vara chef?

– Vi är en liten kommun där vi får vara beredda på att rycka in för varandra. Det är i första hand roligt och vi får en bred kunskap men nackdelen är att det kan vara svårt att räcka till. Ibland är det svårt att få utrymme att vara så närvarande som jag vill.

Vad i ditt ledarskap behöver du utveckla?

– Att prioritera så att jag hinner med de olika delarna i mitt jobb på ett bättre sätt. Jag skulle också vilja bli mer effektiv på områden som administration, uppföljning och planering.

Varför tror du att du är nominerad och också finalist i Årets Cif 2022?

– Jag vill helst se det som att hela vår grupp har blivit nominerad. Eftersom vi tillsammans har skapat en god arbetsmiljö och en bra arbetssituation.

– När vi får nya arbetsuppgifter försöker jag också att se till olika personers intresse och fallenhet så att var och en, så långt det är möjligt, får arbeta med det som passar dem bäst.

Ge oss ditt bästa ledarskapstips!

– Att ha en bra vardagskontakt. Det är i det dagliga mötet och när vi arbetar tillsammans som de bästa relationerna skapas. Det ger en trygghet som gör att det blir lättare att ta upp både bra och lite jobbiga saker med varandra.

Jonas Olsson

Titel: Kanslichef.

Arbetsplats: Kommunledningsförvaltningen Dals-Ed kommun.

Personalansvar för: Elva personer, de flesta handläggare, sekreterare, administratörer.

Antal år med personalansvar: 13 år.

Antal år i nuvarande tjänst: 13 år.

Så funkar priset Årets Chef i fokus

  • Priset Årets Chef i fokus delas årligen ut av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision. Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.
  • Av över hundra nominerade har juryn nu tagit ut tio finalister. Vem som vinner offentliggörs på ett direktsänt digitalt evenemang fredag den 20 maj (mer info om det kommer).
  • Möt förra årets vinnare Anna-Maria Bonskog här, och läs om 2020 års vinnare Said Niklund här.


Spana in alla 10 finalister i Årets Chef i fokus 2022 här!

ÅCIF_finalister_2022_550px.jpg