• Elisabeth Helgé, enhetschef inom funktionshinder i Hedemora, är finalist i Årets Chef i fokus 2022.

Årets Chef i Fokus

Finalist: Elisabeth Helgé står upp för sina medarbetare

16 mars 2022

Hon drar sig inte för att strida för verksamhetens bästa. Ibland går det inte som hon tänkt, men enhetschefen inom LSS i Hedemora gör alltid sitt yttersta, vilket skapar trygghet hos personalen. Möt Elisabeth Helgé, en av tio finalister i Årets Chef i fokus 2022.

Vad driver dig i ditt jobb?

– Jag brinner för mitt jobb och för att skapa en god arbetsmiljö. Men också för att göra det så bra som möjligt för våra funktionsnedsatta. Det är ju för dem vi finns. Jag har arbetat 15 år som chef och älskar fortfarande mitt jobb.

Vad är det roligaste med att vara chef?

– Att kunna göra skillnad både för brukarna och för medarbetarna. Det kan handla om praktiska saker som god planering och bra schema, eller att lyssna på förslag och göra förändringar.

– Jag ser oss hela tiden som ett team där vi har olika roller. Att jag nu är i en roll där jag kan påverka känns bra.

Vad är det svåraste med att vara chef?

– Det svåraste är att man vill vara en i teamet men också är den som måste ta de svåra samtalen. Det kan vara någon synpunkt från en anhörig som behöver följas upp eller något personalproblem. Som chef behöver jag också ibland säga nej, exempelvis till semestrar eller tjänstledighet, och det kan kännas svårt. 

Vad i ditt ledarskap behöver du utveckla?

– Det finns alltid saker att utveckla. Men jag skulle kunna bli bättre på att följa upp idéer som jag sätter i gång, genom att göra utvärderingar för att se vilka som verkligen leder till förbättringar. Oftast är det tiden som är problemet. Det händer ofta akuta saker som jag måste ta hand om, och då kan det långsiktiga bli lidande.

Varför tror du att du är nominerad och också finalist i Årets Chef i fokus 2022?

– Jag tror att mina medarbetare känner trygghet. De vet var de har mig och jag kan bjuda på mig själv. Jag är prestigelös och kan skratta åt mina misstag. Men jag kan också strida för min verksamhet och stå upp för min personal. Det är inte alltid det går, men de vet att jag försöker.

– Jag försöker också snabbt lösa praktiska problem som att köpa in en extra kyl för att handlingen ska gå smidigare, eller att bygga ut uteplatsen så att alla får plats.

Ge oss ditt bästa ledarskapstips!

– Var dig själv – välj en ledarstil som ligger nära din egen personlighet. Då blir du förutsägbar och det skapar trygghet. Och om man står inför svåra ärenden behöver man sätta sig in i den personens situation och fundera över hur man själv hade önskat att bli bemött.

Elisabeth Helgé

Titel: Enhetschef LSS.

Arbetsplats: Hedemora kommun.

Personalansvar för: 40 undersköterskor, boendestödjare och behandlingspedagoger.

Antal år med personalansvar: 15 år.

Antal år på nuvarande tjänst: 15 år. (Har jobbat 25 år med LSS).

Så funkar priset Årets Chef i fokus

  • Priset Årets Chef i fokus delas årligen ut av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision. Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.
  • Av över hundra nominerade har juryn nu tagit ut tio finalister. Vem som vinner offentliggörs på ett direktsänt digitalt evenemang fredag den 20 maj (mer info om det kommer).
  • Möt förra årets vinnare Anna-Maria Bonskog här, och läs om 2020 års vinnare Said Niklund här.


Spana in alla 10 finalister i Årets Chef i fokus 2022 här!

ÅCIF_finalister_2022_550px.jpg