• Dejan Spasevski, arbetsområdeschef på Väner Energi AB i Mariestad, är finalist i Årets Chef i fokus 2022.

Årets Chef i Fokus

Finalist: Kommunikation viktigt för Dejan Spasevski

16 mars 2022

Det han inte vet tar han reda på. Ja, nyfikenheten driver honom i jobbet som stadsnätschef på VänerEnergi AB i Mariestad. Det gör honom också tydlig och öppen med medarbetarna. Möt Dejan Spasevksi, en av tio finalister i Årets Chef i fokus 2022.

Vad driver dig i ditt jobb?

– I samma veva som jag började arbeta på Väner Energi AB, runt 2013, kom fiberboomen. Alla skulle ha fiber. Det har varit roligt att få vara med och effektivisera den nätutvecklingen. Jag drivs av att utveckla fibernätet så att det används så optimalt som möjligt. Finns det fler tjänster vi kan koppla in? Nya kunder att nå? Går det att komma fram snabbare?

Vad är det roligaste med att vara chef?

Att få vara delaktig i mina medarbetares utveckling. Jag försöker att anpassa verksamheten efter vilka arbetsuppgifter som intresserar och passar för var och en. Jag försöker också tipsa om utbildningar och utveckling så att de får göra mer av det de tycker om. Trivs mina medarbetare blir också arbetsmiljön bra.

Vad är det svåraste med att vara chef?

Att vara bra på att upptäcka olika personers bästa sidor och att stötta och motivera på ett aktivt sätt. Vår verksamhet har växt från två till sju personer de senaste åren, och i det är utmaningen att hitta en roll som passar för var och en.

Vad i ditt ledarskap behöver du utveckla?

– Flera saker, men bland annat digitalt ledarskap. Hur jobbar man med kommunikation, och hur skapar vi ett bra arbetsklimat, när vi alltmer sällan ses runt fikabordet eller i lunchrummet?

– En ytterligare sak jag vill utveckla är coachning, så att jag kan bli ännu bättre på att stötta, motivera och lyfta var och en.

Varför tror du att du är nominerad och också finalist i Årets Chef i fokus 2022?

Jag tror att mycket handlar om bemötande. Jag försöker vara tydlig, öppen och rak. Får jag en fråga vill jag ge ett så konkret svar som möjligt. Vet jag inte tar jag reda på.

– Jag tror också på frihet under ansvar och att de flesta mår bra i en dynamisk organisation som fokuserar på utveckling och att hitta lösningar. Själv trivs jag inte att jobba i en organisation som bygger på kontroll och uppföljningar.

Ge oss ditt bästa ledarskapstips!

Att vara positiv och öppen för samarbeten och olika förslag. Och att jobba med kommunikation. Både uppåt och nedåt i organisationen.

Dejan Spasevski

Arbetsplats: VänerEnergi AB, Mariestad.

Titel: Stadsnätschef.

Personalansvar för: Sju personer som är fibertekniker och processledare.

Antal år med personalansvar: 3 år.

Antal år i verksamheten: Har arbetat med fibernät sedan 2008.

Så funkar priset Årets Chef i fokus

  • Priset Årets Chef i fokus delas årligen ut av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision. Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.
  • Av över hundra nominerade har juryn nu tagit ut tio finalister. Vem som vinner offentliggörs på ett direktsänt digitalt evenemang fredag den 20 maj (mer info om det kommer).
  • Möt förra årets vinnare Anna-Maria Bonskog här, och läs om 2020 års vinnare Said Niklund här.


Spana in alla 10 finalister i Årets Chef i fokus 2022 här!

ÅCIF_finalister_2022_550px.jpg