• Annika Silver, vårdadministrativ chef på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge/Solna, är finalist i Årets Chef i fokus 2022.

Årets Chef i Fokus

Finalist: Utveckling är guld för Annika Silver

16 mars 2022

Hon har passion för administration och vill lyfta vikten av medicinska sekretarere i hälso- och sjukvården. Som vårdadministrativ chef på Karolinska universitetssjukhuset kan hon göra just det. Möt Annika Silver, en av tio finalister i Årets Chef i fokus 2022.

Vad driver dig i ditt jobb?

– Det som driver mig är möjligheten att få utveckla, förbättra och påverka vårdadministrationen tillsammans med medarbetarna. Jag vill också lyfta den medicinska sekreterarens och administratörens betydelse för hälso- och sjukvården.

Vad är det roligaste med att vara chef?

– Det roligaste är att ingen dag är den andra lik och att jag arbetar tillsammans med chefer och medarbetare där vi alla drar mot samma mål: att ge riktigt bra service både till övrig personal och till patienter.

– Jag har en passion för administration och brinner för att driva utveckling och förbättra vår roll i verksamheten och vården. Nu har jag en position där jag kan göra det!

 Det svåraste med att vara chef?

– Min roll är strategiskt och jag leder genom andra chefer, vilket ibland gör att jag känner mig långt från verksamheten. Där är min största utmaning att vara närvarande då vår verksamhet är utspridd på flera ställen. För mig är det viktigt att alla känner sig uppskattade och sedda, ned på individnivå.

Vad i ditt ledarskap behöver du utveckla?

– Jag skulle behöva minska behovet av att analysera statistik och utfall i det operativa administrativa arbetet, till förmån för det strategiska. Det är ibland en svår del i rollen som strategisk chef som delvis beror på mina tidigare operativa uppdrag.

Varför tror du att du är nominerad och också finalist i Årets Chef i fokus 2022?

– Min inre kompass är alltid inställd på att vara ordningsam, visa omtanke och ett genuint intresse samt att dela med mig av mig själv och mina kunskaper. Jag är prestigelös och förstår verkligen vikten av att arbeta tillsammans. Jag uppmuntrar delaktighet genom att bjuda in till nätverk och förutsättningslösa samtal där jag är öppen med vad som är på gång och ställer frågor. Ofta sitter medarbetarna inne med de bästa lösningarna.

Ge oss ditt bästa ledarskapstips!

– Var tydlig med vision och mål och involvera medarbetarna i arbetet hur vi ska ta oss dit. Det gör att var och en förstår sin del och sin roll på ett bättre sätt. Glöm inte heller att tala om för dina medarbetare hur viktiga och bra de är.

Annika Silver

Titel: Vårdadministrativ chef.

Arbetsplats: Karolinska universitetssjukhuset Huddinge/Solna

Personalansvar för: Fyra enhetschefer och en klassifikationskoordinator. Är i förlängningen ytterst ansvarig för cirka hundra medicinska sekreterare, administratörer och chefsassistenter.

Antal år med personalansvar: Sedan 2007.

Antal år på nuvarande tjänst: Sedan 2014. Har tidigare arbetat som medicinsk sekreterare och chefsassistent sedan 1995.

Så funkar priset Årets Chef i fokus

  • Priset Årets Chef i fokus delas årligen ut av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision. Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.
  • Av över hundra nominerade har juryn nu tagit ut tio finalister. Vem som vinner offentliggörs på ett direktsänt digitalt evenemang fredag den 20 maj (mer info om det kommer).
  • Möt förra årets vinnare Anna-Maria Bonskog här, och läs om 2020 års vinnare Said Niklund här.

Spana in alla 10 finalister i Årets Chef i fokus 2022 här!

ÅCIF_finalister_2022_550px.jpg