Ledarskap

Nya böcker om ledarskap

15 november 2021

Snart dags för jul- och nyårsledigt. Perfekt tillfälle att läsa om ledarskap och bygga vidare på sitt. Här tipsar redaktionen om fyra färska böcker!

Komplexitet  - Klara Palmberg Broryd (Volante förlag)

 Är du chef och behöver fatta beslut där olika intressen, lagar, regler, hänsyn och instanser ska mötas i en värld där ingen sitter inne med facit? Grattis, då är det här en bok för dig. Forskaren Klara Palmberg Broryd förklarar på ett enkelt sätt vad som är skillnaden mellan enkelt, komplicerat och komplext och ger dig råd kring hur du som ledare i olika slags processer bör tänka och agera.

Att leda komplexa uppdrag - Susanna Alexius (Idealista)

 Förväntningarna är ofta både många och höga på ledare i komplexa verksamheter, och det kan vara svårt att prioritera när allt framställs som lika viktigt. Författaren Susanna Alexius är forskare inom offentlig sektor, och det märks att hon har full koll på chefers stundtals pressade vardag. I boken ger hon forskningsbaserade och konkreta tips på hur man kan hantera den. Ett första steg är att acceptera att allt inte går ihop.

Livskoden enligt hjärnan - Lena Skogholm (The Book Affair)

En god ergonomi för hjärnan på arbetsplatserna borde vara lika självklar som för övriga kroppen, anser Lena Skogholm. Här ger hon verktyg för hur man fixar det med flera exempel, råd och övningar. Boken är till för alla som vill bygga en stark hjärna och slippa förslitningsskador i den, och i slutet av boken finns några sidor riktade till chefer om vikten av att lyfta in hjärnans perspektiv i ledarskapet.

Hemtjänstmaffian - Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson (Atlas)

 Detta är en reportagebok om hur delar av äldreomsorgen har hamnat i händerna hos bedragare som lurat kommuner på miljoner, har slavliknande arbetsvillkor och som inte utför sina uppdrag. Hur kunde det bli så här? Vad består fusket av? Och hur utbrett är det? De två journalister som skrivit boken har prisats för sin granskning. Det är intressant och skrämmande läsning.