• ”I ett lag blir firandet roligare, och misstagen lär vi oss av tillsammans”, säger Jonas Eriksson, som gillar att leda andra.

Kändischefen

Jonas Eriksson – chefen som helst bollar med andra

15 november 2021

Som domare i fotboll rankades han som en av världens absolut bästa. I dag använder Jonas Eriksson sina erfarenheter från fotbollsplanen till att leda flera företag.

När började din ledarkarriär?

– Första gången jag provade på praktiskt att leda var som 12-åring när jag ledde tjejer i fotboll som var fem år yngre. Jag gillade känslan, men var frustrerad, för de gjorde inte som jag sa. Men en vuxen ledare sa att jag var duktig på att leda och det gjorde att jag fick blodad tand.

Jonas Eriksson

Ålder: 47 år.
Bor: Sigtuna.
Så slappnar jag av: Jag tränar. Träning är den optimala avkopplingen för mig: Yoga, stryketräning, padel, crossfit. Allt det gör att jag slappnar av och orkar med det jag ska.
Karriär:  Journalist på Aftonbladet Har dömt i VM, EM och runt 200 internationella matcher. Delägare i IEC Sports.
Aktuell: I SVT:s Draknästet och boken Korthuset: En domares berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen.

Så vad bär du med dig sedan dess?

– När jag leder andra i mina företag försöker jag berömma dem, för det kostar inget. Man växer av beröm och det gör folk starkare, gladare. Det är samma sak med att fira: Man ska fira framgångar. Utanför idrottsvärlden är man dålig på det.

Hur bra är du själv på att fira?

– Jag lever inte som jag lär. Men jag försöker i de företag jag leder. Min personlighet är att jag hela tiden hittar nya saker, jag kan inte riktigt vara nöjd och rusar vidare. Så jag önskar att jag skulle kunna säga att jag njuter av mina framgångar. Men samtidigt har min personlighet drivit mig hit och det är jag glad över.

Vad i ledarskapet lockar dig?

– Jag gillar att leda folk och jag fascineras av att göra saker tillsammans med andra. Jag avskydde individuella idrotter i skolan, för då var det jag som kom sist, eller ramlade. Men i ett lag blev firandet roligare och misstagen kunde vi lära oss av tillsammans.

Vad finns det för likheter och skillnader mellan att vara fotbollsdomare och företagsledare?

– I båda fallen handlar det om att vara förberedd, för man vet inte vad som kommer att hända. Det som är annorlunda är att inom företagandet går det att låta en knivig situation ta mer tid, man kan diskutera med sin partner, ringa in en konsult. Det går inte på fotbollsplanen, där du har en halv sekund på att fatta ett beslut.

Läs mer: Tareq Taylor kryddar med tillit