Utveckling

Nya böcker för chefer i höst

6 september 2021

Snart kommer höstmörkret krypande och det är dags att mysa i soffan med en god bok. Här kommer tips på fyra färska böcker ur ledarskapshyllan!

Tillitsbaserat ledarskap - Louise Bringselius (Komlitt)

Trots att detta är den fjärde boken i ämnet – nu med undertiteln Från pinnräknande till samskapande – från drottningen av tillitsbaserad ledarskapsfilosofi (Bringselius var forskningsledare i regeringens tillitsdelegation) är det en introduktionsbok, men väl så viktig.
Att leda med tillit är nämligen det moderna sättet att leda. För den chef som är van vid att detaljstyra behövs alltså vägledning till förändring. Börja då med att läsa boken.

Läs mer: Så styr du med svängrum

Brus - Daniel Kahneman, Olivier Sibony & Cass R. Sunstein (Volante)

Som chef fattar du ofta beslut. Många gånger är de säkert både välgrundade och bra. Men vi gör dåliga bedömningar oftare än vi tror på grund av slumpmässiga ­störningar i vårt tänkande, menar författarna, som alla tre är forskare.

Men i boken finns det konkreta verktyg för att göra något åt det. För den som har mycket på sitt bord och inte har tid att läsa hela boken finns en kort sammanfattning i slutet.

Se människan - Jan Carlzon (Volante)

Det var för 36 år sedan som dåvarande SAS-vd:n Jan Carlzon skrev den storsäljande ledarskapsboken Riv pyramiderna. Nu är han tillbaka med en fortsättning, men med mer fokus på sin egen fascinerande livsresa, om framgången i karriären, möten med besvärliga människor och om konsten att lyssna.

Huvudbudskapet är detsamma som i den första boken: utgå alltid från människan. Denna gång med tillägget kring vikten i att också se sig själv.

Läs en intervju med Jan Carlzon om nya boken här

Omtyckt - Lars-Johan Åge (Volante)

Det finns två typer av popularitet: sund och osund, enligt författaren, som döpt om den förra till omtyckthet. Den som är omtyckt äger en superkraft som gör att en mår bättre och har lättare att göra karriär i arbetslivet, menar Åge. Så hur blir en omtyckt då?

Boken utvecklar svaret såklart mer än denna lilla text, men ett kortfattat svar är: gör mindre och var mer! Mer vaddå? Ett nästan lika kortfattat svar: var närvarande, äkta, positiv och relevant!