• Kamala Harris framgångssaga.

Kultur

Boken som tog Harris hela vägen till vicepresident

6 september 2021

RECENSION: Kamala Harris är en av världens mäktigaste. Hennes bok, De sanningar som förenar oss, publicerades i USA 2019 som en slags valupptakt och har säkert en betydande del i att hon blev USA:s vicepresident. Nu finns den på svenska.

Handling

Kamala Harris berättar om hur aktivismen kommit från hennes mammas engagemang, hur hon lyckas träffa sin man trots att hon arbetade konstant och noggrant fick planera in en enda dejt och om när hennes mamma fick cancer, en av de värsta dagarna i Harris liv. Biografin är som mest intressant i korta brottstycken från Harris barndom.

Framgångsfaktorn

Förmågan till solidaritet och inlevelse har varit en framgångsfaktor i Harris arbete. Varje kapitel med avstamp i det privata leder till faktaspäckade och citatrika texter om hur hon i sina olika roller som åklagare, chef för åklagarmyndigheten och senatsledamot har arbetat med att förbättra det amerikanska sjukvårdssystemet, fängelsesystemet och de överbefolkade fängelserna, bostadskrisen och bolånekrisen, narkotikabrott, kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter, rasismen, flyktingsituationen, sexualbrott med mera.

Mest oväntade

När hon beskriver USA:s fängelsevillkor får det mig att tänka på ett rättsosäkert land som Nigeria där personer kan sitta häktade i åratal utan en chans till upprättelse eller för den delen en dom via rättegång.

Tänkvärt citat

”Du kanske är den första. Var inte den sista.” Om vikten av att gå i bräschen för förändring.

Viktigaste budskapet

Att vi ska kunna stå inför våra barn och säga att vi agerade mot orättvisorna den dagen när de ställer oss till svars för historien.

De sanningar som förenar oss av Kamala Harris ges ut av Bokförlaget Forum.

Daniella Brummer Pind

Daniella Brummer Pind är enhetschef för tre bibliotek i Göteborg och vår första läsarrecensent.CIF 03 2021_Daniella Brummer Pind.jpg

Varför recenserar du i Chefen i fokus?

– Det verkar både roligt och utvecklande. Jag är ganska ny som chef och tror att jag samtidigt kommer att lära mig något och förhoppningsvis lära andra också.

Så du gillar att läsa ledarskapsböcker?

– Jag är bibliotekarie i grunden och har läst enormt mycket. Men som chef är ledarskapslitteratur det enda jag hinner läsa, och det ger mig jättemycket. Om fem, tio år, när jag har mer chefserfarenhet, kanske jag kommer tycka att det är mindre intressant.

Har du recenserat förr?

– Ja, för längesedan. Jag har en skrivande bakgrund och har bland annat haft en egen kulturtidskrift.

Din bästa bok, alla kategorier?

– Det är en orättvis fråga att ställa till någon som har läst så mycket, haha. Det finns inte bara en. Favoritförfattare är rimligare att fråga om, även om jag har flera, exempelvis Suzanne Brøgger och Bruno K. Öijer.

Text: Lotta Ekstedt