• Nästan 40 år efter succéboken Riv pyramiderna! kommer Jan Carlzon ut med uppföljaren.

Karriär

Pyramidal succé för chefsboken

3 maj 2021

Nästan 40 år har gått sedan Jan Carlzon skrev den klassiska ledarskapsboken Riv pyramiderna och blev SAS-Janne med hela svenska folket. Nu kommer uppföljaren.

När blev du chef första gången?

– Vid 32 års ålder blev jag vd för Vingresor/Club 33.

Hur var du som chef på den tiden?

– Jag trodde att jag skulle veta och bestämma allt. Men jag blev nedtagen på jorden av en kollega som påpekade att jag måste vara den jag är, annars kommer det gå åt skogen.

Du var chef på SAS 1985 när du skrev ledarskapsboken Riv pyramiderna. Varför skrev du den?

– Bokförlaget Bonniers låg på och samtidigt ville jag nå ut med mina idéer om hur man förvandlar ett teknikdrivet företag till ett företag som utgår från kundernas behov. Jag insåg att om jag skrev om denna vision hade jag en möjlighet att få med mig skeptikerna på tåget. Boken var en avancerad form av internkommunikation.

Nästan 40 år har gått och den kommer ut i ständigt nya upplagor. Varför är den så slitstark?

– Näringslivet i Sverige och internationellt har inte förändrats så mycket. Man ska inte underskatta att företag ofta drivs av teknikutvecklingen och inte har kundernas upplevelse i fokus. Det tror jag är förklaringen.

Vilket är de vanligaste misstaget chefer gör?

– Att man inbillar sig att man ska vara inblandad i alla beslut och tror att man måste vara bäst på allt. Ledarskap handlar om att leda och ge varje medarbetare förutsättningar att ta eget ansvar – inte om att peka med hela handen.

Vad har du för råd till en ny chef?

– Att lyssna och vara närvarande i mötet med medarbetare och kunder. När du lyssnat tillräckligt kan du säga: detta är målet och den här vägen ska vi gå för att nå dit.