• Blir gossen chef måntro?

Karriär

Husdjur bäddar för chefskarriär

7 maj 2021

Har du vuxit upp med hund? Då kan du tacka den för din chefsposition. Så kan en undersökning gjord på uppdrag av ett amerikanskt djursjukhus tolkas.

Nästan alla, 93 procent, av cirka 850 tillfrågade amerikanska toppchefer har haft ett sällskapsdjur som barn. Och åtta av tio chefer anser att uppväxten med djur har haft betydelse för deras karriär. Det visar en studie gjord av Kelton Research på uppdrag av Banfield Pet Hospital, som Royal Canin tagit del av.

Vanligaste husdjuret var hund, därefter katt, följt av gnagare, kanin eller fågel.

Att sällskapsdjur i barndomen har en positiv effekt i yrkeslivet är inte konstigt, tycker Åsa Dufva, husdjursagronom på Royal Canin.

Det innebär ett stort åtagande. När barn umgås med och tar delansvar för en fyrbent familjemedlem bidrar det till att utveckla empati och ansvarskänsla. Det formar dig som människa, säger hon i ett pressmeddelande.

En överväldigande majoritet av cheferna i undersökningen anser att uppväxten med husdjur kan kopplas till flera av deras ledaregenskaper, som kreativitet, disciplin, relationsskapande och organisationsförmåga.

Ett husdjur kan komma till nytta även när man blivit chef. Enligt undersökningen menar 77 procent av cheferna att de kommit på affärsidéer medan de rastat sin jycke.