• Att kunna anpassa ledarskapet till distansarbete är en het chefskompetens.

Ledarskap

Lista: 9 egenskaper hos chefer som topprankas i pandemin

18 juni 2021

Chefen har blivit viktigare för många under corona, enligt en ny undersökning. Dessutom: Kolla in vilka nio chefsegenskaper som blivit mer eftertraktade under pandemin.

Varannan svensk anser att chefsrollen blivit viktigare under pandemin, och var fjärde tycker att deras egen chef blivit mer betydelsefull för dem personligen. Det enligt en undersökning bland drygt tusen personer i sysselsättning, som Sifo gjort på uppdrag av HR-företaget Talentsoft.

Den chefsegenskap som medarbetare uppskattar allra mest är att visa tillit och ge frihet under ansvar, följt av att vara rak och tydlig samt att våga ta beslut. Det är samma egenskaper som toppade listan förra året.

Läs mer: 10-i-topp chefsegenskaper

– Nu gäller det som chef att visa medarbetarna förtroende. Ledare som uppmuntrar till självledarskap – det vill säga på riktigt ger frihet under ansvar – kommer med största sannolikhet att se en ökad arbetsmoral och ett högre engagemang hos medarbetarna även efter pandemin, säger Allan Nygaard, Nordenchef på Talensoft, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Därför mår vi bättre av självledarskap

Men pandemin har också skapat nya krav på cheferna. Krishantering och att kunna hantera ångest hos medarbetarna är förmågor som klättrat på listan under corona-tiden. Kolla in hela listan här:

9 chefsegenskaper som blivit viktigare under pandemin

  1. Anpassar ledarstil till distansarbete
  2. Motiverar medarbetare
  3. Bra på intern kommunikation 
  4. Upprätthåller ett klimat av professionellt förtroende
  5. Förmåga att hantera ångest bland medarbetare 
  6. Kan krishantering 
  7. Coachar
  8. Tidsplanerar
  9. Hanterar nedskärningar och besparingar på bra ett sätt

Källa: Kantar Sifo på uppdrag av Talentsoft