• Enligt forskaren Alva Appelgren kan gemenskapen på jobbet vara en motiverande faktor.

Ledarskap

Kicka igång medarbetarna efter semestern

13 augusti 2021

Verkar medarbetarna opeppade att jobba efter sköna sommarsemestern? Då finns det ett par saker som du som chef kan tänka på, enligt forskaren Alva Appelgren.

Efter flera veckors semester har väl de flesta laddat batterierna och är supermotiverade att kicka igång jobbet. Jaså, inte alla och inte alltid? Nej, det är faktiskt inte alls konstigt att det känns motigt att ta sig an arbetsuppgifter just då, menar Alva Appelgren, som forskat inom kognitiv neurovetenskap och skrivit boken Motiverad.

– Under semestern får vi återhämtning, då bestämmer vi över vår egen tid och kan göra vad vi vill. Vi har hög autonomi över huvud taget. Att komma tillbaka till jobbet, oavsett roll, innebär en förändring och en ny sorts vardag som kräver vissa saker av oss, och det kan vara motigt att förhålla sig till dem, säger Alva Appelgren.

Vad kan chefen göra för att höja motivationen hos sina medarbetare?

– Sätt dig in i dina medarbetares situation och ställ rimliga krav, så det inte känns övermäktig att komma tillbaka till jobbet.

"Många uppskattar gemenskap"

– Vi människor gillar ofta att klara av saker, att känna meningsfullhet och att kunna bidra. Sådant brukar ingå i arbetsuppgifterna, så som chef kan du därför uppmuntra till och påminna om de sakerna. Fokusera också på de uppnåeliga mål som ni tillsammans jobbar för. Att vara del i en gemenskap är något som många uppskattar med att komma tillbaka till sitt arbete.

Något mer?

– Ja, chefen kan ge medarbetarna uppmärksamhet och visa dem uppskattning, inte bara för deras kompetens, utan för att det är roligt att ha dem tillbaka på arbetsplatsen.

Hur kan chefen motivera sig själv att jobba efter semestern?

– Först och främst, medge att det känns motigt. En övergång från semester till jobb behöver inte kännas dunderkul. Sätt rimliga mål även för dig själv, delegera om du har för mycket jobb. Att få dig själv och andra att känna kontroll kan vara motiverande.

– Gör saker du är bra på. Kom ihåg att det är därför du har fått det jobb du har.

Så skapar du arbetslust hos medarbetarna

  • Ställ rimliga krav på både medarbetarna och dig själv.
  • Uppmuntra till och påminn om arbetsuppgifter som du vet att medarbetarna tycker är meningsfulla.
  • Fokusera på uppnåeliga och gemensamma mål.
  • Ge medarbetarna uppmärksamhet och uppskattning
  • Gör saker du är bra på.

Källa: Alva Appelgren