• Marita Sanandh, vd och verksamhetsledare Kooperativet Lila i Lund.

Årets Chef i Fokus

Hon kan bli Årets Chef i fokus 2021

23 augusti 2021

Omtänksam, närvarande och har nära till skratt. Håller sig kall i stressiga situationer. Så beskrivs Maritha Sanandh, vd och verksamhetsledare Kooperativet Lila i Lund, som nominerats till Årets chef i fokus 2021 av sina medarbetare. Nu är hon en av tre finalister.

Grattis till nomineringen Årets Chef i fokus 2021! Vad tycker du gör dig till en bra chef?

– Jag är bra på att se till så att det blir högt i tak på en arbetsplats. Det är viktigt att tillåta att man tycker olika. Det gör oss bättre. Om man inte är rädd för säga vad man tycker kan man utnyttja varandras kompetenser mer effektivt. I min arbetsgrupp har vi många olika perspektiv och det leder till bra diskussioner. Det är betydelsefullt att vara lyhörd och lyssna in. Jobbet behöver vara en tillåtande miljö, annars växer vi inte, säger Maritha Sanandh, vd och verksamhetsledare Kooperativet Lila i Lund, och fortsätter:

– Det är också betydelsefullt att ha roligt tillsammans. Vi har till exempel en facebook-sida där vi lägger ut roliga saker. Det är ett bra sätt att lära känna varandra och skapa arbetsglädje. För att kunna ha ett bra samarbete måste man lära känna varandra som personer.

– Jag har jobbat med människor hela livet och är inte rädd för att bjuda på mig själv och göra bort mig. Jag kan ställa dumma frågor utan att skämmas. Och min dörr står alltid öppen. Har du inte kommit in till mig på ett tag så kommer jag till dig och frågar om du behöver hjälp med något. Det är ett tufft och stundtals mycket stressigt jobb vi har. Ibland kan man behöva avlastning eller att någon lyssnar.

3 finalister kvar!

Nomineringarna till Årets Chef i fokus 2021 har strömmat in. Totalt har 60 chefer nominerats av sina medarbetare. Tio av dessa gick vidare i processen, och nu är det tre kvar:

Port_Maritha Sanandh.jpg

Maritha Sanandh, vd och verksamhetsledare Kooperativet Lila personlig assistans, Lund

 

 

 

 

 

 

Port_Robert Szasz.jpg

Robert Szasz, verksamhetschef på Norlandia Care, Linköping

Läs en intervju med Robert Szasz här!

 

 

 

 

 

Port_Anna-Maria Bonskog.jpg 

Anna-Maria Bonskog, enhetschef hemsjukvård, Färgelanda kommun

Läs en intervju med Anna-Maria Bonskog här!

 

 

 

 

Vem blir Årets Chef i Fokus 2021?

Måndagen den 6 september offentliggörs vinnaren. Håll utkik i Chefen i Fokus nummer 3, eller här på webben!

Hur gör du när du stöter på svåra situationer på jobbet?

– Den situation som vi och alla andra har ställts inför är pandemin. Initialt var allt kaos och jag visste inte hur vi skulle ta tag i situationen. Rätt snabbt kom vi, jag och övrig kanslipersonal, tillsammans fram till vilken information vi behövde förmedla till våra medlemmar och personliga assistenter och vilken information vi behövde få in. Bara att få tag i skyddsutrustning var svårt i början och mycket av min tid gick åt till att söka på nätet. Men vi var snabbt ute och lyckades få tag i den utrustning vi behövde.

– I dag har vi fungerade rutiner för hur vi ska hantera de situationer som kan uppstå som en följd av en pandemin både vad gäller våra medlemmar, personliga assistenter och för oss på kansliet. Vi togs lite på sängen, men vi kom igång snabbt och har lärt oss en hel del under vägen. Att vi har olika perspektiv och kunde knyta ihop dem har varit en stor hjälp.

Maritha Sanandh

Titel: vd och verksamhetsledare.

Arbetsplats: Kooperativet Lila i Lund.

Ålder: 58 år.

Fritidsintressen: Dataspel, katter, skriva dikter och noveller. Mina barn är inga fritidsintressen men betyder allt för mig och min man och de tar den mesta av vår tid.

Vilket är ditt bästa ledarskapstips?

– Ha tillit till din personal. Sätt dig inte på höga hästar. Min uppgift är inte att vara expert på allt och jag vill inte heller vara det. Jag vill hålla mig à jour med saker som händer, men jag är inte ekonom eller HR-ansvarig. Det är de som är experterna. Lita på att din personal vill att organisationen ska utvecklas framåt och ge dem verktyg, som till exempel kompetensutveckling. Se till att du har en personalgrupp som är kompetent och lita på dem!

Mer info om Årets Chef i fokus

Priset Årets Chef i fokus delas ut årligen av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision.

Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.

Vinnaren utses av en jury bestående av Charlotte Hågård (karriärcoach), Anett Kull (ledarskapsutvecklare), Said Niklund (förvaltningschef, Trollhättans stad och vinnare av Årets Chef i fokus 2020) samt Lotta Ekstedt (chefredaktör Chefen i fokus).

 

Said Niklund blev Årets Chef i fokus 2020. Inspireras av hans ledarskap! Klicka här eller på bilden:

CIF 03 2020_Said Niklund05_550px.jpg