• Anna-Maria Bonskog, enhetschef för hemsjukvård i Färgelanda kommun.

Årets Chef i Fokus

Hon är en av finalisterna i Årets Chef i fokus 2021

23 augusti 2021

Inspirerande, kommunikativ och bra på att pusha och motivera. Klippan att luta sig emot i alla lägen. Så beskrivs Anna-Maria Bonskog, enhetschef för hemsjukvård i Färgelanda kommun, som nominerats till Årets chef i fokus 2021 av sina medarbetare. Nu är hon en av tre finalister.

Grattis till nomineringen till priset Årets Chef i fokus 2021! Vad tycker du gör dig till en bra chef?

– Att jag är väldigt engagerad och ger alltid 150 procent när jag går in för något. Jag är modig och vågar ta tag i saker, även om det känns tungt eller obekvämt. Att bara gå runt problem löser dem inte. Jag är rak och lindar inte in saker. Då blir det färre missförstånd och det ger ett bättre resultat. Det är först när man sätter fingret på ett problem och vågar prata om det som det går att förändra. Jag är envis och det gäller att hålla i och inte ge sig när man ska lösa problem, säger Anna-Maria Bonskog, enhetschef för hemsjukvård i Färgelanda kommun, och fortsätter:

– Jag är också bra på att se vad som inte fungerar i en organisation. Och om jag inte kan förstå strukturen beror det ofta på att det inte finns någon eller att den som finns är otydlig. Då skapar jag en struktur som är tydligare och begriplig. Det är ofta inte några stora förändringar det handlar om, utan i det lilla bor det stora. Resultatet blir då att medarbetarna känner mindre stress och större trygghet. De känner sig bekräftade i och med att deras behov tillgodoses. Det kan till exempel handla om att få ett tydligt schema, att semestern beviljas i god tid eller en ny stol.

3 finalister kvar!

Nomineringarna till Årets Chef i fokus 2021 har strömmat in. Totalt har 60 chefer nominerats av sina medarbetare. Tio av dessa gick vidare i processen, och nu är det tre kvar:

Port_Anna-Maria Bonskog.jpg Anna-Maria Bonskog, enhetschef hemsjukvård, Färgelanda kommun

 

 

 

 

 

 

Port_Robert Szasz.jpg

Robert Szasz, verksamhetschef på Norlandia Care, Linköping

Läs en intervju med Robert Szasz här!

 

 

 

 

 

Port_Maritha Sanandh.jpg

Maritha Sanandh, vd och verksamhetsledare Kooperativet Lila personlig assistans, Lund

Läs en intervju med Maritha Sanandh är!

 

 

 

 

 

Vem blir Årets Chef i Fokus 2021?

Måndagen den 6 september offentliggörs vinnaren. Håll utkik i Chefen i Fokus nummer 3, eller här på webben!

Hur gör du när du stöter på svåra situationer på jobbet?

– När jag började som enhetschef på hemsjukvården och rehab i Färgelanda kommun hade de just haft en tuff period och en kartläggning av arbetsmiljön hade gjorts. Vissa förändringar var redan påbörjade, men ett problem var att medarbetarna aldrig visste i förväg i vilket område de skulle arbeta, med vilken kollega eller vilken bil de skulle köra. Då satte vi upp en whiteboard-tavla där vi planerade för två veckor i taget och där alla områden ritades in. Sedan gjorde vi magneter med medarbetarnas namn så att alla kunde se var de skulle jobba, med vem och vilken bil och telefon de skulle ha. På tavlan skriver vi även in när det är APT, team-möten, rond, studenter som ska komma, om någon ska på kurs eller om någon slutar/börjar senare.

– Planeringstavlan har också gjort att vi kan se när det finns utrymme för att utvärdera något eller lära sig nya saker. Alla har koll på planeringen och ett gemensamt ansvar för att det fungerar. Och det gör det. Medarbetarna säger att de upplever att vi blivit fler, men det har vi inte. Det är strukturen som blivit bättre och det ger en lugnare och tryggare arbetsmiljö som känns mindre stressig. Tidigare hade vi hela tiden bemanningssjuksköterskor inne och mycket timvikarier. Nu har vi ingen bemanningspersonal och mycket få timvikarier.

Anna-Maria Bonskog

Titel: Enhetschef hemsjukvård och rehabiliteringsenheten.

Arbetsplats: Färgelanda kommun.

Åder: 51 år.

Fritidsintressen: Måla akvareller, odla pelargoner, vara i naturen och springa med hunden eller rida.

 Vilket är ditt bästa ledarskapstips?

– Det är viktigt att skapa en tydlig struktur för arbetet och att lösa alla praktiska problem som ligger och ”stör”. Sedan handlar det om att skapa en relation med sina medarbetare. Jag ser mig själv som en kugge i hjulet, en del av teamet.

– Själv är jag ganska dålig på det där som man får lära sig på ledarskapsutbildningar, att aldrig vara personlig med sina medarbetare. Jag har inte lytt det rådet. Om jag har det tufft privat av någon anledning berättar jag om det vid ett tillfälle som passar. Jag kan också gråta om något är riktigt jobbigt. Jag tror att det gör att det blir lättare för medarbetarna att öppna sig för mig när de har bekymmer. Och om de vågar prata med mig om problemen kanske de slipper gå in i en sjukskrivning eller låter bli att byta jobb. Man kan inte bara leda med hjärnan. Då blir det kantigt och kallt. Hjärtat måste få vara med också.

Mer info om Årets Chef i fokus

Priset Årets Chef i fokus delas ut årligen av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision.

Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.

Vinnaren utses av en jury bestående av Charlotte Hågård (karriärcoach), Anett Kull (ledarskapsutvecklare), Said Niklund (förvaltningschef, Trollhättans stad och vinnare av Årets Chef i fokus 2020) samt Lotta Ekstedt (chefredaktör Chefen i fokus).

Said Niklund blev Årets Chef i fokus 2020. Inspireras av hans ledarskap! Klicka här eller på bilden:

CIF 03 2020_Said Niklund05_550px.jpg