• Robert Szasz, verksamhetschef på Norlandia Care äldreboende i Linköping.

Årets Chef i Fokus

Han kan bli Årets Chef i fokus 2021

23 augusti 2021

Peppande, lyhörd och drivande och ”mannen som vänder motgång till medgång”. Så beskrivs Robert Szasz, verksamhetschef på Norlandia Care äldreboende i Linköping, som nominerats till Årets chef i fokus 2021 av sina medarbetare. Nu är han en av tre finalister.

Grattis till nomineringen Årets Chef i fokus 2021! Vad tycker du gör dig till en bra chef?

– Att jag är införstådd med att jag jobbar med människor för människor. Som chef stressar man ofta mellan olika uppgifter och det är lätt att drunkna i administration. Men ledarskap handlar om interaktion mellan människor. Att vara lyhörd och närvarande. Därför är det viktigt för mig att prata med medarbetarna när de behöver det. Att alltid ha en öppen kontorsdörr och svara på missade samtal samma dag. Det är också betydelsefullt att vara ödmjuk, visa att jag är en del av laget och inte hålla på hierarkin, säger Robert Szasz, verksamhetschef på Norlandia Care äldreboende i Linköping, och fortsätter:

– Om det till exempel kommer kartonger med skyddshandskar till kontoret som behöver packas upp kan det hända att jag drar på mig en t-shirt och gör det. Vad jag försöker säga är att även om det är jag som står som ansvarig för en verksamhet är jag inte mer värd än någon annan för det. För att ständigt påminna mig själv om det står det ”Glöm inte: Var ödmjuk” både på min whiteboardtavla på kontoret och på kylskåpsdörren hemma. Det är väsentligt för mig att inte glömma bort varför jag valt det här jobbet: Det handlar i grunden om att jag vill driva en omsorgsverksamhet där jag själv med glädje skulle låta mina föräldrar bo. Det är det allt handlar om.

3 finalister kvar!

Nomineringarna till Årets Chef i fokus 2021 har strömmat in. Totalt har 60 chefer nominerats av sina medarbetare. Tio av dessa gick vidare i processen, och nu är det tre kvar:

Port_Robert Szasz.jpg

Robert Szasz, verksamhetschef på Norlandia Care, Linköping

 

 

 

 

 

 

Port_Maritha Sanandh.jpg

Maritha Sanandh, vd och verksamhetsledare Kooperativet Lila personlig assistans, Lund

Läs en intervju med Maritha Sanandh är!

 

 

 

 

 

Port_Anna-Maria Bonskog.jpg Anna-Maria Bonskog, enhetschef hemsjukvård, Färgelanda kommun

Läs en intervju med Anna-Maria Bonskog här!

 

 

 

 

Vem blir Årets Chef i Fokus 2021?

Måndagen den 6 september offentliggörs vinnaren. Håll utkik i Chefen i Fokus nummer 3, eller här på webben!

Hur gör du när du stöter på svåra situationer på jobbet?

– En av de största utmaningar jag ställts inför var den förste februari 2019 då jag tog över som verksamhetschef för Linköpings största hemtjänstverksamhet. Det i ett läge då verksamheten levererat ett kraftigt underskott. Jag började med att säkra upp så att vi kunde leverera en god omvårdnad genom att rekrytera 21 undersköterskor och vårdbiträden och en ny gruppchef. Jag köpte också in två nya bilar och tio cyklar/elcyklar och andra materiella saker som personalen behövde för att kunna sköta sitt jobb på bästa sätt. Men det var ingen självklarhet att få göra dessa stora investeringar i ett pressat ekonomiskt läge. Det var något jag fick jobba hårt för att förklara för mina chefer att vi behövde göra för att klara av att leverera god omvårdnad.

– Eftersom jag tog över i ett läge när det fanns ett stort missnöje i verksamheten och varje dag ringde uppgivna och ledsna medarbetare. Jag tog mig tid att åka och träffa alla som hörde av sig personligen och lyssnade på dem. I slutet av varje samtal frågade jag om det var något jag kunde göra för att nästa arbetsdag skulle bli lite bättre. Jag såg också till att skicka ut ett nyhetsbrev varje fredag för att berätta för medarbetarna om allt som hände i verksamheten under denna turbulenta tid. I slutet av året hade minusresultatet vänts till ett rejält överskott. Även medarbetarundersökningen och brukarundersökningen visade goda resultat.

Robert Szasz

Titel: Verksamhetschef.

Arbetsgivare: Norlandia Care, Region Öst.

Ålder: 31 år

Intressen: Leka med mina två barn och prata om högt och lågt kring livet med kvinnan i mitt liv (min fru).

Vilket är ditt bästa ledarskapstips?

– Att satsa på en god arbetsmiljö och hålla fast vid sunda värderingar. Om arbetsmiljön är bra bidrar det till minskad sjukfrånvaro och högre effektivitet som i sin tur ger ringar på vattnet i form av bättre ekonomi. Men jag vill också säga att det är viktigt att ha en tydlig vision om vad man vill åstadkomma och vart man ska. Mitt råd till alla chefer är: var modig och våga fullfölja de beslut du en gång fattat och tror på. Håll fast vid din vision!

Mer info om Årets Chef i fokus

Priset Årets Chef i fokus delas ut årligen av Chefen i fokus, Visions ledarskapsmagasin, till en chef som är medlem i Vision.

Tanken är att uppmärksamma goda ledarskapsinsatser och lyfta fram hur avgörande ett gott ledarskap är för att skapa en god arbetsmiljö och en bra verksamhet.

Vinnaren utses av en jury bestående av Charlotte Hågård (karriärcoach), Anett Kull (ledarskapsutvecklare), Said Niklund (förvaltningschef, Trollhättans stad och vinnare av Årets Chef i fokus 2020) samt Lotta Ekstedt (chefredaktör Chefen i fokus).

Said Niklund blev Årets Chef i fokus 2020. Inspireras av hans ledarskap! Klicka här eller på bilden:

CIF 03 2020_Said Niklund05_550px.jpg