• Trots turbulensen i Hörby trivs enhets­chefen Cecilia Sahlström med sitt jobb.

Arbetsmiljö

Nakenbad blev droppen i Hörby

12 november 2020

Den usla arbetsmiljön i Hörby blev ännu sämre i samband med det i riksmedia uppmärksammade nakenbadet vid en chefskonferens. En majoritet av kommunens övriga chefer fick nog, och krävde kommundirektörens avgång.

Medarbetare i Hörby har i flera år vittnat om skvaller, förtal, tystnadskultur och undanhållande av information. Trots anmälan från facken om arbetsmiljöproblem har inget hänt.

– Skratten och de glada rösterna har liksom tystnat totalt. Folk förlorar jobben utan att förstå varför, säger Cecilia Sahlström, enhetschef i socialtjänsten.

I september, när cheferna samlades till konferens inför en omorganisation, badade två höga chefer nakna i poolen, något som blev en riksnyhet. Flera närvarande upplevde stort obehag.

– Det hanterades inte alls av högsta ledningen. I stället upplevde vi att vi blev uppläxade av kommundirektören för att detta hade kommit ut i media.

Det blev droppen för flera av kommunens övriga chefer, som nu tog initiativ till en misstroendeförklaring mot kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd. 32 chefer från olika verksamheter och på olika nivåer skrev på. Uppropet lämnades till kommunstyrelsen som arbetsbefriade såväl kommundirektören som biträdande HR-direktören.

Två veckor senare meddelade kommunalrådet att kommundirektören ”entledigas med omedelbar verkan”. Även den tillförordnade socialchefen, som var en av dem som badade naken, sades upp med motiveringen att han inte erkänner trots bildbevis. Däremot fick HR-chefen och tillika biträdande kommundirektören stanna kvar trots att han också badade naken. Men han erkände och bad om ursäkt – så motiverade det politiska styret, Sverigedemokraterna, sitt beslut.

Cecilia Sahlström väntar nu på en ny socialchef.

– En av våra kolleger, som dessutom ska sköta sitt vanliga jobb, har tillfällig attesträtt och företräder förvaltningen i ledningsgruppen.

Cecilia Sahlström har lång erfarenhet och skulle antagligen snabbt kunna få ett chefsjobb i en annan kommun – om hon ville.

– Men jag är en sådan som väljer att stanna och stå på barrikaderna om det blåser. Om alla vi chefer slutar, hur ska det då gå för våra medarbetare? Och vad ska hända med verksamheten och de medborgare som är beroende av oss?